Afacerist arestat pentru o evaziune cu zahăr de 6, 8 milioane de lei. Cum ”îndulceau” tranzacțiile evazioniștii

Sursa foto: adevarul.ro

Iubitul orădean al Gabrielei de la Cheeky Girls, Szentgyorgyi Lajos, fabricant de peleţi şi fiul foștilor patroni ai restaurantului Fantazia din municipiu, a fost arestat pentru 29 de zile de Tribunalul Bihor într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 6, 8 milioane de lei, produs prin tranzacţii intracomunitare cu zahăr. Afaceristul Szentgyorgyi este anchetat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor alături de Ramona Brie şi Ciprian Bara, ambii patroni ai unor firme de intermedieri imobiliare. Szentgyorgyi şi Brie au fost prezentaţi, marţi seara, la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă în timp ce Bara a fost arestat, miercuri, în lipsă. Acesta din urmă este căutat încă de poliţişti, după ce a dispărut, imediat după declanşarea acţiunii de luni, când poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au descins la 35 de adrese în cinci judeţe respectiv Bucureşti, la domiciliile şi la imobilele a 15 persoane fizice şi a 20 de persoane juridice.

Vânzări fictive pentru firme fantomă din Europa

Ancheta, coordonată de procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost demarată la începutul anului, şi priveşte deocamdată patru persoane, cei trei orădeni şi un cetăţean maghiar, acuzaţi că, în perioada 2011 – 2012, au cumpărat zahăr de la firme din România, pentru care simulau livrări intracomunitare către firme-fantomă maghiare şi de la acestea către alte firme-fantomă româneşti, de unde marfa era valorificată tot către destinatarii finali din România.

De anul trecut, însă, gruparea a trecut la o altă metodă: afaceriştii făceau achiziţii intracomunitare de mărfuri de la diverse societăţi comerciale din Ungaria, întocmeau documente false prin care simulau livrări intracomunitare fictive către Ungaria, Bulgaria şi Belgia. În realitate, însă, marfa era vândută tot unor firme româneşti.

Clienții milionarii ai evazioniștilor

Ambele tertipuri erau folosite pentru a eluda plata TVA datorat bugetului de stat. Având preţul sub cel real, gruparea avea şi o reţea fidelă de clienţi, printre care se numărau şi firmele unor milionari controversaţi, ca de pildă Cornel Penescu, finanţatorul FC Argeş,  condamnat definitiv recent la 3 ani de închisoare cu executare, după ce l-a corupt cu 50.000 euro pe primarul Craiovei, Antonie Solomon, pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova. Potrivit unor surse judiciare, orădenii livrau cantităţi uriaşe de zahăr, chiar şi câte 3-4 TIR-uri pe zi, iar câştigul era pe măsură, având zile când strângeau şi 7000 euro, câştigul lor, banii scoşi apoi din firmele prin care se făceau livrările, sub diverse pretexte.

După mai bine de 9 luni de supraveghere, luni, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au decis să acţioneze în forţă. În timpul celor 35 de percheziţii care s-au derulat simultan în Bihor, Timiş, Argeş, Dolj, Ilfov şi Bucureşti, poliţiştii au ridicat documentele contabile ale firmelor implicate, sisteme de calcul, laptopuri, ştampile, tokenuri şi carduri bancare. Ulterior, marţi, după arestarea lui Szentgyorgyi şi Brie, poliţiştii au aplicat sechestru pe bunurile găsite, printre acestea numărându-se Hummer-ul afaceristului şi vila acestuia din Oradea.

[stextbox id=”custom” caption=”Iubitul lui Cheeky Gabriela”]

Szentgyorgyi este de mai bine de doi ani împreună cu Gabriela Irimia, fosta logodnică a  parlamentarului britanic Lembit Opick, relaţia dintre cei doi fiind de notorietate în Oradea, unde s-au afişat împreună în cluburi, şi a fost recunoscută şi de mama tinerei, într-un interviu pe care l-a acordat tabloidelor româneşti în această vară. „Şi Gabriela are de ceva timp o relaţie. Iubitul ei este din Oradea şi are afaceri în Ungaria”,  declara Margareta Irimia pentru Libertatea.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu