Pepenarii, speriați de amenzile Primăriei

Au sosit la Cluj în luna iulie, în plin sezon, s-au instalat în locurile deja tradiționale: curtea Imprimeriei Ardealul și împrejurimi sau alte spații mai mult sau mai puțin verzi, la „drum” sau ceva mai ascunse de ochii politiștilor locali, de frica amenzilor. Sunt aceleași fețe ca anul trecut și ca acum doi ani, aceleași tinere care speră din tot sufletul ca vacanța de vară să se încheie mai repede pentru a se putea întoarce acasă, în Oltenia sau de pe unde mai sunt. Deși îmbie trecătorii cu pepeni verzi sau galbeni, fiind sociabile și povestitoare, fetelor ce vând, le e teamă de jurnaliști. Nu vor să apară, nu vor să vorbească. „Nu mai vrem să vorbim. Am vorbit destul” spune o fată de 15- 16 ani. Cu greu ne dă câteva detalii. „Plecăm când începe școala. Aici stăm, ne descurcăm. Vindem ce putem. Trăim din asta. Nu vrem să ne facem rău”, spune aceasta.

O doamnă mai în vârstă se ascunde după un cort, spunând că nu vrea să vorbească. Cea mai mică dintre vânzătoare, o domnișoară cu ochi impresionant de verzi, încearcă să își convingă mama să vorbească. „Hai, mami, spune ceva”. „Îți place aici, la Cluj?” „Nu îmi place deloc! Deloc. Vreau să ajung acasă”, spune micuța cu sinceritate. În timpul negocierilor, apare tatăl, capul familiei, care este la fel de ferm: „Nu ne mai întrebați nimic. Noi vrem să vorbim, dar avem probleme. De fiecare dată când ne dă cineva la ziar, la televizor, ziua următoare vine poliția și ne amendează și numai rău ne facem dacă vorbim. Noi nu facem nimic ilegal și chiar vrem să venim și la anul. Noi din asta trăim”, explică acesta. Nici cu cei de la tarabele celelalte nu avem mai mult succes. Zâmbesc complice când află despre ce este vorba, spunând că, da, le-ar face plăcere să spună cine sunt, de unde vin, cu ce se ocupă în timpul anului, cum trăiesc pe parcursul verii, dar le e frică de amenzi. „Pentru noi nu e bine dacă vorbim. Lucrurile sunt interpretate altfel dacă noi ne deschidem sufletul și apoi suntem buni de plată”, spune o altă doamnă. Unii vânzători dorm în corturi cochete, alții și-au improvizat paturi generoase sub corturile de plastic ce le acoperă atât „casa de la Cluj”, cât și recolta.

O familie ia prânzul pe pătură. Cum văd un trecător, fetele se opresc din mâncat strigând în gura mare „Poftiți la pepene!!! Pepene dulce avem! Haideți domnule, cu ce să servim?”

O doamnă de etnie romă s-a ascuns într-un colț al curții Imprimeriei Ardealul. Vinde pepeni și ardei printr-o crăpătură de gard. Pentru a ajunge acolo, trebuie să calci pe o punte improvizată din scânduri. „Nu vreau să vorbesc. Nu vedeți unde m-am ascuns? Știu că de scris, poate scrieți frumos, dar sincer să vă spun, mai tare îmi pasă de mine, decât de articol. Merge bine, vând. Plec acasă când începe școala”, spune aceasta. „Vă place la Cluj” „Da, vin de câțiva ani. M-am obișnuit, deși mie îmi place oriunde. Nu am treabă. Din asta îmi câștig existența”, spune doamna cu cercei mari, rotunzi, cu motive rome. „Vine Untoldul. Cresc vânzările, ce ziceți? Cum a fost anul trecut?” „Nu cresc, e tot așa. Nicio schimbare. Clienții care vin la mine sunt aceeași, că e Untold sau nu”, spune aceasta. Între timp, un client calcă hotărât pe puntea de lemn. „Un pepene galben, mediu, vă rog. Mai mic, acela e mare! E trei lei kilogramul? Bine, hai, dați-mi!” „Șase lei vă costă”. Bărbatul îi oferă o bancnotă de 200 de lei. Femeia caută după rest în trei locuri: în borsetă, în buzunar și într-o borsetă secretă, ascunsă sub rochie. Îi oferă omului restul, iar acesta pleacă liniștit. „Deci așa cum vă spuneam, nu pot să vă spun nimic. Nu vreau să am probleme”. „Știți, mai am o curiozitate. Stați aici până în toamnă. Practic, locuiți afară, în cort. Cum vă descurcați cu dușul, cu toaleta?” „A… Of, Doamne! Ne descurcăm noi! Nu vă faceți probleme!”, spune aceasta, aruncând o privire agale spre cortul improvizat ce adăpostește recolta, patul ei și patul băiatului.

Din luna iulie până în prezent au fost acordate 71 de amenzi contravenționale pe baza Legii 12/1991, respectiv HCL 181/2009 – ocuparea domeniului public.

Distribuie:

Postaţi un comentariu