Emil Culda: „Veniturile mai mari atrag creşterea preţurilor la locuinţe”

Foto: Dan Bodea

Economistul Emil Culda spune că deşi este percepută o creştere în ceea ce priveşte construirea de noi locuinţe, precum şi în ce priveşte preţul acestora, este greu de făcut o evaluare corectă, atâta vreme cât nu se cunoaşte şi volumul tranzacţiilor.

„Am văzut şi eu uşoare creşteri la preţuri, dar e foarte greu de făcut o apreciere corectă, atâta vreme cât nu cunoaştem masa tranzacţiilor, pentru că dacă se vând cu o frecvenţă foarte mică imobilele şi la un moment dat se vinde, să zicem, un mp cu 400 de euro, iar peste o vreme se mai vând un număr mic cu 500, asta nu înseamnă neapărat o creştere reală. Asta poate fi şi din conjunctură. Eu cred că e posibil să fie o asemenea revenire, nu o exclud, dar în opinia mea până să fie la o anumită cotă, comparabilă cu 2008, va mai dura. Acea criză imobiliară a fost în toată lumea şi preţurile la imobile au fost umflate artificial. Ele nu au fost cele reale sau cele pe care să le valideze economia. Revenirea va fi de lungă durată, dacă va fi să fie”, apreciază Emil Culda.

Acesta atrage atenţia şi asupra relevanţei datelor statistice: „Vă rog să priviţi cu rezerva de rigoare datele statistice. Pentru că doza de relativ din informaţiile din statistica noastră este foarte mare. Dacă ar fi să ne luăm după statistică, noi am avut numai creşteri în ultimii ani la indicatorii macro, dar, în fapt, în economia reală nu s-a văzut aproape nimic. Marea majoritate a celor care au rezistat căderii din 2008-2010 în cel mai bun caz şi-au revenit undeva la 80-85% din perioada maximă. Şi aici nu vorbim doar de construcţii, ci în general. Statul nu are explicaţii prea serioase pentru faptul că PIB-ul a crescut şi aproape s-a dublat. Eu privesc cu multă circumspecţie aceste date statistice şi le văd mai mult politice. Eu văd la clienţii mei. Nu ştiu cum economia a crescut aşa spectaculos, dar mulţi dintre lienţii mei au dificultăţi şi acum, iar alţii au intrat în dificultăţi în ultima vreme. Acele date statistice se adună aleatoriu de la diverşi raportori care sunt sau nu sunt semnificativi pentru sfera lor de activitate şi sunt completate şi au relevanţă foarte posibil mică asupra acurateţii, exactităţii. Există un aleatoriu şi un relativ foarte mare şi în felul în care se completează acele formulare de cei în cauză. N-au nici măcar apropiată rigoarea de raportările financiar-contabile”.

Emil Culda admite că, în comparaţie cu alte zone, Cluj stă mai bine în ceea ce priveşte dezvoltarea economică în general, şi cea a construcţiilor în particular. De asemenea, spune că domeniul IT care se dezvoltă la Cluj şi în general sectoarele economice în care sunt venituri mari duc la o cerere mai mare de locuinţe şi, implicit, la o creştere a preţurilor.

„E posibil ca, în comparaţie cu alte zone, oraşe, să stăm mult mai bine Clujul. Dar era şi o vreme, prjn 90, când a stat foarte rău în comparaţie cu alte oraşe de dimensiunea lui. Dar chiar dacă Clujul stă mai bine în comparaţie cu alţii, încă nu suntem în faza să stăm liniştiţi. Criza există în continuare şi nu doar în România. Cauzele crizei care au produs efecte dure în anii 2008-2009 au rămas în continuare, n-au fost eliminate aproape deloc. S-au găsit soluţii de supravieţuire, dar cauzele au rămas. Din câte am înţeles, IT-ul are un rol foarte important la noi. Cred că sunt şi destule sediii secundare şi alte asemenea puncte ale unor corporaţii. Câştigurile în domeniul acesta sunt foarte bune în comparaţie cu alte specializări. De aceea am văzut şi sedii de birouri foarte multe şi e foarte posibil să aibă legătură cu cererea de locuinţe şi cu creşterea preţurilor acestora. Dacă se dezvoltă economia, e clar că se dezvoltă şi partea aceasta”, apreciază economistul Emil Culda.

Distribuie:

Postaţi un comentariu