Premierul ungar Viktor Orban a inaugurat la Cluj o şcoală profesională cu predare în maghiară şi finanţată de Ungaria
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a inaugurat, vineri, în prezenţa a peste 300 de participanţi, o şcoală profesională finanţată de Guvernul Ungariei.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, reprezentanţii celorlalte partide maghiare din România, consulul general al Ungariei la Cluj, Magdo Janos, reprezentanţii bisericilor maghiare tradiţionale din Transilvania, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, viceprimarul de Cluj-Napoca Ana Horvath.
În aplauzele celor prezenţi, premierul Viktor Orban a rostit un discurs de circa 12 minute, netradus în limba română.
Prezent la eveniment, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că şcoala profesională inaugurată de Viktor Orban este una independentă, dar că finanţarea va fi asigurată de statul român.
„Invitaţia mi-a fost făcută de Biserica Reformată, care a organizat această acţiune. E foarte util că s-a deschis o şcoală profesională, nu contează că e în română sau maghiară. Au fost şi până acum clase de limba maghiară la şcoală profesională, doar că erau în interiorul unor structuri româneşti, la Liceul de transporuri, de exemplu, la Liceul Tehnofrig. Există şi acum clase de profesională de doi ani în limba maghiară. Deci, nu putem spune că e o noutate. Noutate e doar faptul că discutăm de o structură independentă, într-un liceu maghiar, o structură maghiară de şcoală profesională. Clădirea a fost retrocedată anul trecut, a trecut la Biserica Reformată şi o bună parte din finanţare este din partea statului maghiar. Funcţionarea va fi asigurată de statul român, şcoala este în structura învăţământului românesc”, a spus Valentin Cuibus.
Surse politice spun că Guvernul Ungariei a contribuit cu peste 650.000 de euro la reabilitarea şcolii profesionale inaugurată de premierul Viktor Orban.
În momentul sosirii la locul evenimentului, un grup de 5 tineri au afişat două bucăţi de pânză pe care, în română şi maghiară, erau inscripţionate mesajele „Cooperare multietnică, nu tensiune interetnică” şi „Autonomie societăţii civile”, dar oamenii de ordine s-au postat în faţa demonstranţilor, pentru a fi cât mai puţin vizibile înscrisurile.
Unul dintre demonstranţi a declarat presei că protestează împotriva prezenţei lui Viktor Orban la Cluj, la un eveniment în esenţă lăudabil. El a spus că în grupul de protestanţi sunt români, maghiari şi un francez.
„Credem că direcţia pe care o ia Guvernul Orban este una autoritară şi dictatorilă şi cumva mergând din ce în ce mai mult spre extrema dreaptă şi vrem să tragem un semnal de alarmă că aici în Transilvania, unde trăiesc foarte mulţi etnici maghiari şi români şi germani etc vrem mai degrabă cooperare interetnică, nu tensiune între etnii. Cam asta ne dorim”, a declarat un tânăr protestatar, care a spus că îl cheamă Alex.
Premierul Viktor Orban a sosit joi seară în Cluj, când a vizitat Universitatea maghiară Sapientia, iar vineri, după inagurarea şcolii profesionale, avea programată o vizită în localitatea clujeană Răscruci.
El a vizitat joi seară sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia fără să facă vreo declaraţie presei, la fel cum n-a făcut vreo declaraţie nici în cursul zilei de vineri.
Viktor Orban a fost aşteptat anul trecut la inagurarea sediului facultăţii pe care a vizitat-o joi, dar, deşi iniţial a fost confirmată prezenţa sa, el n-a mai sosit din cauza unor probleme de sănătate. Clădirea Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia a costat aproximativ cinci milioane de euro şi costurile au fost suportate în cea mai mare parte de Guvernul Ungariei, dar şi din fondurile universităţii şi ale unor fundaţii ungare. Universitatea Sapientia este o unitate de învăţământ privată cu predare în limba maghiară, înfiinţată în anul 2001 şi cu facultăţi la Cluj Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc.