Un clujean și un bistrițean domină podiumul Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale

Rareș Buhai (centru) și profesorul său, Constantin Gălățan (dreapta)

Olimpicii româani la Informatică au obținut două medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz  la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI). Medaliile de aur au fost caștigate de Andrei Heidelbacher, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național “C. D. Loga” din Timișoara, și de Rareș-Darius Buhai, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național “Liviu Rebreanu” din Bistrița.

Medalia de argint i-a revenit lui Alexandru Velea,  elev in clasa a XI-a la Liceul de Informatica “Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. Alexandru Velea a mai caștigat medalie de bronz la Olimpiada balcanica de informatica pentru juniori în 2011.

Rareș Darius Buhai a obținut anul trecut medalie de aur și la Olimpiada Internationala de Informatica 2013, precum și la Olimpiada Internaționala Pluridisciplinara Tuymaada. El a mai câștigat medalia de aur și la Olimpiada Internațională de Informatică din 2012. Tot în 2012, el a obținut medalie de aur la Balcaniada de Informatică, precum și la Olimpiada Internaționala Pluridisciplinară Tuymaada din Rusia. Rareș Darius Buhai a mai fost medaliat cu aur și la Olimpiada balcanică de informatică din 2011.

Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI) s-a desfășurat în perioada 18-23 iunie, la Jena în Germania. La cea de- a XXI-a ediție a competiției au participat 38 de elevi din Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Elvetia. Competiția are loc ca urmare a unei inițitive a informaticienilor români, prima ediție a Olimpiadei de Informatica a Europei Centrale (CEOI) desfășurându-se în România, în 1994, la Cluj-Napoca.

„ Încă nu mi-am stabilit domeniul în care voi lucra, dar indiferent dacă mă voi axa pe cercetare sau pe programare vreau să fac tot ce pot pentru a avea un impact pozitiv asupra vieții omenilor din jurul meu”, declara Rareș pentru Transilvania Reporter cu aproape un an în urmă.

Olimpiada s-a desfășurat în două zile de concurs. În fiecare zi, timpul de lucru este de cinci ore, iar concurenții au de rezolvat trei probleme. Cerințele sunt în engleză si sunt traduse de catre sefii de echipa in limba nativa a fiecarui lot. Conform regulamentului, fiecare stat poate inscrie o echipa formata din maximum 4 elevi a caror varsta nu depaseste 19 ani la data olimpiadei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu