Ultimele zile de vot din prima etapă a procesului de Bugetare participativă. Ce proiecte au cele mai multe voturi

Duminică, 21 octombrie, este ultima zi din prima etapă de vot – Vot pe domenii, în cadrul procesului Bugetare participativă Cluj-Napoca 2018.

Până în prezent, cele mai votate proiecte sunt:

CLUJUL DESCHIS TURISMULUI care propune trotuare adaptate persoanelor cu handicap, trolerelor și bicicletelor la aeroport și gară; indicații în limba engleză în mijloacele de transport în comun; hărți interactive cu trasee turistice în limba engleză pornind din aeroport; mijloc de transport în comun în colaborare cu Salina Turda și Băișoara (în sezonul de schi) cu organizarea de tururi ghidate; indicatoare turistice la intrările în oras și în intersecțiile mari; hărți turistice în stațiile de autobuz;

AMENAJARE PARC ÎN CARTIERUL BUNĂ ZIUA

Având în vedere numărul mare de unități locative aflate în cartierul Buna ziua, locuitorii acestui cartier doresc amenajarea unui parc în acestă zonă. Ar fi două spații indentificate în care s-ar putea amenaja acest parculet, spun cei care propun proiectul. Între Oncos și Biserica Penticostală  sau între Carmangeria Moldovan și Lidl.

DETECTAREA LOCURILOR DE PARCARE DISPONIBILE, ÎN TIMP REAL, FOLOSIND CAMERE VIDEO  – o aplicație care propune și monitorizarea locurilor de parcare ce nu se află în parcările cu barieră. Dintre acestea, cel mai bun exemplu ar fi cel al parcărilor aflate pe marginea drumului, care reprezintă un procent semnificativ din totalul locurilor de parcare ale municipiului Cluj-Napoca. Aplicația va permite administrarea și monitorizarea acestor locuri de parcare folosind camere video statice. Funcționarii primăriei vor putea configura cu ușurință locurile de parcare ce urmează a fi monitorizate.

ÎN PAS CU LUMEA

Proiectul de față are în vedere implementarea unui paviment care să colecteze energia cinetică, energie care ulterior poate fi utilizată pentru a ilumina o stradă sau a-ți încărca telefonul, laptopul și alte gadget-uri.

DEFIBRILATOARE AUTOMATE EXTERNE ÎN LOCURILE PUBLICE DIN CLUJ-NAPOCA

Introducerea defibrilatoarelor automate externe în locuri și instituții publice din Cluj-Napoca ar crește rata de supraviețuirie a victimelor care suferă un stop cardio-respirator. Având în vedere rata de dezvoltare accelerată a orașului, a populației în continuă creștere, a numărului de turiști în creștere și a evenimentelor desfășurate de-a lungul unui an în Cluj-Napoca, este din ce în ce mai clar că sistemul de urgență este suprasolicitat, iar introducerea defibrilatoarelor automate externe ar spori șansele de supraviețuire ale potențialelor victime.

Cetățenii care locuiesc, muncesc, studiază în Cluj-Napoca și au peste 18 ani – pot vota prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro 6 proiecte, câte unul din fiecare domeniu:

  • Alei, trotuare şi zone pietonale;
  • Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
  • Spații verzi și locuri de joacă;
  • Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
  • Infrastructură educațională și culturală;
  • Oraşul digital.

Astfel, în această etapă de vot, fiecare cetățean are 6 voturi.

În perioada 22 octombrie – 28 octombrie va avea loc validarea voturilor pe domenii, iar în perioada 29 octombrie – 18 noiembrie se va desfășura etapa finală de vot. În cadrul acestei etape, fiecare cetățean poate vota un singur proiect din cele 30 proiecte care au ajuns în etapa finală.

În data de 26 noiembrie vor fi afișate pe platforma www.bugetareparticipativa.ro cele mai votate 15 proiecte care vor fi implementate de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca începând cu anul 2019.

Votarea online presupune crearea unui cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro sau autentificarea pe platformă cu datele de acces existente (pentru cei care au deja contul creat). Pot vota doar persoanele care se află în aria teritorială a municipiului Cluj-Napoca.

Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu mediul online vor putea vota cu sprijinul Primăriei. La Centrul de Cultură Urbană Casino a fost amenajat un birou unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de vot, între orele 13.00-17.00, se acordă sprijin persoanelor care doresc să voteze.

Stadiul implementării proiectelor din cadrul Bugetarii participative Cluj-Napoca 2017 poate fi consultat aici: https://bugetareparticipativa.ro/proiecte-in-implementare/

Distribuie:

Postaţi un comentariu