Totul despre dispariția lui „Gopo”. Nu ratați noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter
Din sumar:
Actualitate: „USL se jură că nu se rupe”
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că, luni seară sau marţi, va exista fie Guvern USL, fie un guvern USD, “lipsit de orice legitimitate” şi căruia liberalii îi vor cere “demisia imediată”. Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta afirmă că el a acceptat deja să facă “mai mulţi paşi înapoi” pentru păstrarea USL. Ponta a declarat că a discutat la telefon cu preşedintele Traian Băsescu şi că acesta i-a transmis că aşteaptă “stabilitate”, şi a precizat că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă liberalii se retrag de la guvernare.
Analiză: „Europarlamentarele: Un test decisiv pentru politica românească”
Alegerile europarlamentare din 22-25 mai, vor desemna cei 751 de aleși pentru următorii cinci ani. România are la nivel european 33 de mandat de parlamentari. Odată cu aderarea Croației la UE, s-a stabilit ca fiecare țară să cedeze câte un loc pentru noii intrați, astfel că România va pierde un loc, iar din 2014 va avea 32 de reprezentanți. (Ruxandra Hurezean)
Afaceri publice: „<<Revoluția din octombrie>> în transportul public local”
Transportul public clujean va trece printr-o adevărată revoluţie în lunile următoare. Aceasta deoarece implementarea noului sistem de ticketing trebuie să fie gata până în octombrie 2014. Iar din acel moment modul de a circula în oraş cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele va fi mult mai rapid şi mai uşor. Cel puţin asta promit reprezentanţii primăriei clujene, care se ocupă de acest proiect finanţat din fonduri europene şi care depăşeşte 30 de milioane de lei.(Claudia Romitan)
Cultură: Interviu cu Silvia Kerim, jurnalistă și scriitoare: „Aș fi vrut să locuiesc în Cluj pentru starea și atmosfera orașului”
A intervievat zeci de personalităţi din lumea artei, a teatrului sau a cinematografiei, a scris cărţi de poveşti pentru copii şi a fost distinsă cu premii naţionale şi internaţionale pentru meritele sale jurnalistice şi scriitoriceşti. Iubeşte palimierii veşnic foşnitori şi are defectul de a face multe paranteze atunci când vorbeşte sau când scrie. (Cristina Beligăr)
Economie: „Nemții de la Bosch se pregătesc să taie panglica la Jucu”
Transilvania Reporter vă propune o radiografie a celui mai faimos parc industrial din ţară care în numai 5 ani de existenţă, din 2008 şi până acum, a atras nume mari din lumea afacerilor în judeţul Cluj. (Claudia Romitan)
Economia pământului: „Olandezii exportă cruzimea în Ardeal”
Interzise în Occident, afaceri de succes în România! Un grup de oameni de afaceri din Olanda a încheiat contrucţia unei ferme de nurci la Șercaia, județul Brașov, şi a anunțat că vor mai contrui încă una , tot în Brașov, în comuna Feldioara.
Opinii: „Impostură legală și aroganță politică”( Ioan Stanomir)
„Pledoarii pentru uzul micului ecran (Viorel Cacoveanu)
„Educație religioasă sau îndoctrinare” (Dan Jurcan)
La Școală: „Înapoi în viitor: Cum munceau informaticienii clujeni în anii ’70”
Data de 14 februarie este recunoscută ca fiind o zi de sărbătoare pentru îndrăgostiții de pretutindeni. De această zi se leagă însă și una dintre marile realizări ale omenirii. Astfel, în 14 februarie 1946, în statul Pennsylvania din Statele Unite, era pus în funcțiune primul calculator electronic, denumit ENIAC. (Radu Hângănuț)
Tradiții la modă: „Frumusețe peste frumusțe: mândra ie românească”
Chiar dacă se plâng de cerșetorii și drumurile din România, străinii care ne vizitează țara sunt întotdeauna de acord că româncele și portul popular românesc sunt impresionante prin frumusețea lor. Silvia Floarea Toth este un foarte bun exemplu pentru ambele categorii, bistrițeanca de 32 de ani impresionând pe toată lumea cu frumusețea ei și mai ales cu costumele populare pe care le deține și pe care le prezintă lumii prin intermediul fotografiei.(Radu Hângănuț)
Reportaj: „Dispărut- Marius Popa, zis Gopo”
Timp de 30 de ani, profesorul Marius Popa a intrat și a ieșit din incinta Colegiului Național „Emil Racoviță” mai mult sau mai puțin observat de cei din jurul său. Tocmai de aceea, dimineața zilei de 16 ianuarie 2014 a adus un eveniment unic: profesorul de geografie Marius Popa, unul dintre cele mai cunoscute cadre didactice din Cluj-Napoca, nu și-a mai făcut apariția la locul de muncă, absența lui fiind cu atât mai stranie cu câte acestuia i se dusese vestea că nu lipsește de la cursuri nici măcar atunci când este bolnav. (Radu Hângănuț)
Orașul din povești: „Din legendele Clujului: Bufnița”
Clujul s-a îmbogăţit în ultimi anii cu trei muzee. Cele despre care vorbim au un element comun, au apărut pe lângă biserici. (Elena Gădălean)
Diaspora: „Italia, mai bogată cu 19.000 de copii români”
Străinii din Italia numără 4, 3 milioane, 7, 4% din întreaga populaţie (în total 59, 6 milioane). Dezavantajele lor privind munca, locuinţa şi educaţia sunt profunde, afirmă autorii Raportului Caritas – Migrantes privind imigraţia. Cei mai mulţi dintre străini sunt românii, care reprezintă circa 21.
Pașaport de Ardeal: „Un indian anti-sistem”
Negricios și mic de statură, Syed Mohd Danish Ashraf (33 de ani) este întruchiparea proverbului „buturuga mică răstoarnă carul mare”. Încăpățânarea sa de a se opune unui sistem care voia să-l stoarcă de bani, în prima jumătate a anilor 2000, a determinat un șir de procese care s-au lăsat cu condamnarea și/sau destituirea unor profesori de la facultățile de medicină din Timișoara și Oradea.
Dosar: „Cum s-a dezvoltat cel mai popular mijloc de comunicare”
Primul post comercial de radio a început să emită în 1920. În zilele noastre, peste 4 miliarde de oameni au acces la un post de radio. Ziua Mondială a Radioului este sărbătorită pe 13 februarie, începând de anul trecut. (Mădălina Kadar)
Sport: „Zburătorul are a transformat legenda în realitate”
Thomas Ledniczky nu a visat să zboare şi nici nu a practicat vreun sport până la 30 de ani. În 2006 s-a desprins prima dată de la pământ, a plutit câţiva metri, iar viaţa lui s-a schimbat total. Astăzi este singurul parapantist din România care execută acrobaţii de talie mondială. (Patrice Podină)
+ Divertisment, Sănătate, Timp Liber, Agendă Culturală.