Sondaj Eurofound: Peste un sfert dintre europeni ezită să se vaccineze. Divizarea Est-Vest în Europa

Foto: Kimberly Paynter/WHYY

Peste un sfert dintre adulții din UE, care au luat parte la un sondaj realizat de Eurofound, agenție a Uniunii Europene, se declară împotriva vaccinării, arată rezultatele studiului publicat de Reuters.

Mai mult de un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană au refuzat vaccinul COVID-19 atunci când li s-a oferit, a arătat sondajul publicat joi.

Peste un sfert dintre persoanele care trăiesc în Europa ezită să se vaccineze împotriva COVID-19, bărbații reieșind că sunt mai ezitanți (29%) decât femeile (25%). Îngrijorarea cu privire la siguranță este cel mai mare motiv pentru ezitarea de se vaccina (62%), în timp ce 44% dintre cei care ezită consideră că riscul COVID-19 este exagerat.

Ezitarea este, de asemenea, asociată puternic cu încrederea și utilizarea rețelelor de socializare, țările care înregistrează niveluri scăzute de încredere în guvern, înregistrând, de asemenea, niveluri mai ridicate de ezitare la vaccinare. Persoanele care ezită să se vaccineze sunt, de asemenea, mai predispuse să petreacă o cantitate mai mare de timp pe rețelele de socializare și să le considere drept principala lor sursă de informații.

De asemenea, derularea unei campanii de vaccinare eficiente este esențială pentru a câștiga bătălia împotriva COVID-19 și pentru a spera la normalitate.

Studiul electronic realizat de Eurofound, „Living, working and COVID-19”, oferă o imagine a impactului pandemiei asupra vieții oamenilor, cu scopul de a ajuta factorii de decizie să reacționeze pe timp de criză. Până în prezent au fost efectuate trei runde ale sondajului electronic:

Runda 1: Lansată la 9 aprilie 2020, când majoritatea statelor membre se aflau la prima stare de urgență;
Runda 2: iulie 2020, când economiile și viața socială se redeschideau treptat;
Runda 3: martie 2021, aproape un an mai târziu, când țările se confruntau încă cu diferite niveluri de restricții pentru a reduce răspândirea noilor tulpini de virus, în timp ce programele de vaccinare erau lansate.

Datele acoperă o serie de întrebări care indică ezitarea cu privire la vaccin și motivele care stau la baza acesteia.

Rezultatele au sugerat, de asemenea, o legătură puternică între ezitarea de a se vaccina și utilizarea rețelelor de socializare, în special în cazul în care rețelele de socializare sunt principala sursă de informații, potrivit Eurofound care a realizat sondajul.

„Din păcate, aceste rezultate reflectă eșecul de a furniza o comunicare convingătoare și clară cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor”, a declarat Daphne Ahrendt, senior manager pe cercetare la Eurofound.

Bulgarii sunt cei mai reticenți în a primi vaccinul, 67% dintre adulți spunând că este puțin probabil sau foarte puțin probabil să îl primească. În Irlanda, doar 10% dintre adulți au declarat că nu vor să fie vaccinați.

Sondajul a constatat o divizare est-vest în Europa. Cu excepția Franței și Austriei, intenția de a se vaccina a fost de peste 60% în toate statele membre occidentale – țările nordice și mediteraneene, Danemarca și Irlanda având rate chiar mai mari. Rata de vaccinare planificată în statele membre din est a fost mult mai mică, variind de la 59% în România la 33% în Bulgaria.

Principala influență asupra ezitării vaccinului a fost timpul petrecut pe rețelele de socializare și ce mediu de informare a fost utilizat, arată sondajul. Proporția crește la 40% în rândul celor care utilizează rețelele sociale ca sursă principală de știri. Dintre persoanele care au folosit mass-media tradiționale, inclusiv presa, radio și televiziune, doar 18% dintre respondenți erau sceptici cu privire la vaccinare.

Sondajul a constatat, de asemenea, că studenții, angajații sau pensionarii au fost mai puțin ezitanți față de vaccin, în timp ce 39% dintre șomeri sau cei cu o boală cronică sau invaliditate pe termen lung au fost mai ezitanți.

Sondajul a fost realizat în perioada februarie – martie 2021, după un an întreg de restricții impuse de pandemia COVID-19 în cele 27 de state membre ale UE.

Distribuie:

Postaţi un comentariu