„Sold out“ pentru Operă la Suceagu

Soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca încântă publicul din Suceagu (Foto: Dan Bodea)

În după-masa zilei de astăzi, sala Căminului Cultural din Suceagu s-a umplut de oamenii din sat, cei dornici să asculte muzică clasică și să se bucure de minunatele voci ale artiștilor de la Opera Națională Română Cluj-Napoca și de la Opera Maghiară Cluj-Napoca. Intrarea la concert a fost liberă.

002W0A2804 002W0A2597 002W0A2618 002W0A2622 002W0A2624 002W0A2646 002W0A2671 002W0A2676 002W0A2694 002W0A2695 002W0A2706 002W0A2713 002W0A2744 002W0A2762 002W0A2785 002W0A2793 002W0A2804
<
>

Proiectul „Hai în sat la Operă“ a debutat cu un concert în satul Suceagu, unde s-au interpretat fragmente din diverse operete clasice, totul gravitând în jurul operetei „Lăsați-mă să cânt“ de Gherase Dendrino. Premiera operetei „Lăsați-mă să cânt“ a avut loc pe 30 octombrie 1954, la București, la Teatrul de Stat de Operetă. Viața lui Ciprian Porumbescu și influența compozitorului asupra muzicii clasice universale reprezintă inspirația compoziției deja menționate.

Proiectul „Hai în sat la Operă“ a fost realizat și demarat de Asociația Culturală „Hai în sat“, cu scopul de a produce o serie de evenimente menite să crească nivelul de culturalizare al comunităților rurale și să apropie sătenii de diversele forme de expresie și activitate artistică. Acest proiect este realizat în colaborare cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca și studenți ai Academiei de Muzică Gheorge Dima. În cadrul acestei ințiative, vor avea loc 10 concerte în 10 comunități rurale (Suceagu, Aghireșu, Baciu, Corușu, Popești, Beli, Mărieșel, Vistea, Sîncraiu și Mera).

Inițiatorul proiectului și fondatorul „Hai în sat“, Alin Pop, a spus că dorește să extindă proiectul și la nivel național:

„Dorim că prin proiectele noastre să contribuim la culturalizarea localităților din mediul rural și să le oferim sătenilor contextele prin care să se poată apropia de artă. Dorim să continuăm și să extindem această inițiativă. După încheierea proiectului „Hai în sat la Operă“, vrem să demarăm și „Hai în sat la Teatru“, iar mai apoi, dacă vom găsi finanțare, să multiplicăm la nivel național inițiativa Operei la sat, mai ales că o mulțime de ONG-uri m-au contactat tocmai pentru a vedea cum am putea face ca asta să se întâmple“, a declarat Alin Pop.

Opereta poposește în sat

Succesul proiectlui pare să fie o realitate dacă ținem cont că sala Căminului Cultural din Suceagu a fost plină ochi de lume în această după-amiază. De la copii la bătrâni, cu toții s-au înghesuit să asculte fragmentele de operetă puse în scenă de talentații interpreți de muzică clasică ai Operei române și cele maghiare. Cornel C. din Suceagu se declară foarte mulțumit de inițiativă: „Foarte plăcut și binevenit acest concert. Foarte nimerit pentru sat“, a povestit Cornel, adăugând că a aflat de acest proiect duminica trecută, la slujba de la biserică.

La succesul și implementarea proiectului au contribuit si voluntari, atât cei din mediul urban, cât și cei localnici din Suceagu. Coordonatoarea și managerul proiectului, Mădălina Boțu, se declară foarte muțumită de implicarea tinerilor din Suceagu în proiect.

„Inițial am vrut să lucrăm cu voluntari doar din satele în care vor avea loc concertele, dar aceasta nu a fost posibil, deoarce nu sunt suficienți copii mai mari de clasa a VII-a și a VIII-a cu care să putem lucra, așa că am apelat și la voluntari din mediul urban. Pentru acest proiect avem 18 voluntari de la oraș și 10 voluntari din sat, care s-au implicat trup și suflet în realizarea și desfășurarea acestui eveniment“, a declarat Mădălina Boțu.

Gazdă și prezentatoare a acestui eveniment a fost Daniela Mureșan, cea care a și prezentat fragmentele muzicale și artiștii ce urmau să îi încânte pe cei prezenți în sala. Tema prezentării sale a fost frumoasa diversitate a genurilor muzicale și influențele dintre acestea. Prezentarea  a însoțit cu informații pertinente „călătoria sătenilor către tărâmul fermecat al operei și canzonettei, acolo unde putem întâlni aceleași personaje ca și în viața reală“. Daniela Mureșan a explicat și că tehnica vocală a artiștilor se șlefuiește ani la rând, mai ales atunci când vorbim despre genul liric al operei, poate cel mai complex act artistic existent, care „ilustrează realitatea, dar în forma sa cea mai apropiată de idealul artistic“. Ziua de astăzi a reprezntat pentru cei din Suceagu și o oprtunitate de a vedea și asculta cum o parte din muzica clasică este influențată de muzica populară. „Muzica populară are nevoie de un tip de muzică complementar, tocmai fiindcă prin transpunerea motivelor sale în muzica clasică universală, și muzica populară poate avea astfel acces la lumea internațională“, a mai adăugat Daniela Mureșan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu