Se lansează Startcelelrate, platformă pentru startupuri în IT

Tinerii clujeni care vor să deschidă o afacere în domeniul IT vor putea găsi investitori prin intermediul platformei internaționale Startcelerate, care va fi lansată în premieră la Cluj în 17 mai, printr-un eveniment-pilot, înaintea lansării oficiale la nivel internațional.

În cadrul acestui eveniment, tinerii care au idei de afaceri sau vor să dezvolte produse software vor putea asista gratuit la prezentări ale unor oameni de succes din lumea IT. Participanţii vor întâlni companii care sunt dispuse să sprijine startup-urile prin investiții care constau nu în bani, ci în resurse precum servicii de programare, consultanță fiscală sau juridică, marketing sau PR, toate necesare unei afaceri aflate la început de drum. Prin modelul Startcelerate, aceste investiții sunt tratate ca un aport la capitalul firmei, oferind antreprenorilor un drum spre dezvoltare iar companiilor o oportunitate pentru profit.

În acest fel, tinerii antreprenori pot accesa direct resursele de care au nevoie pentru dezvoltare, atunci când le sunt necesare, fără a trebui să facă strângere de fonduri sau să caute investitori după modelul tradițional.

Pot aplica pentru a participa la evenimentul Startcelerate sau pentru a se înscrie pe platformă atât dezvoltatorii unor proiecte aflate deja în lucru, cu echipe create, cât și antreprenori cu proiecte interesante, aflate în stadiul de idee, care își caută resurse pentru a dezvolta o afacere.

Platforma de investiții a fost fondată la Londra de doi tineri antreprenori români: Tudor Bîrlea și Gabriel Dombri. „Până acum, tinerii întreprinzători erau nevoiți să strângă sume foarte mari de bani sau să găsească parteneri dispuși să îi susțină financiar, lucru nu întotdeauna ușor de făcut. Startcelerate propune un nou model, diferit de cel tradiţional. Companiile de IT pot investi resurse, precum serviciile unei echipe de programatori din cadrul companiei. Această investiție este tratată ca un aport la capital, ca în cazul unui investitor tradițional, oferind oportunități de profit egale sau mai mari pentru companii”, explică Tudor Bîrlea.

Evenimentul de lansare Startcelerate începe în weekendul 17-18 mai la Cluj Hub, cu prezentări susținute de specialiști care îi pot ajuta pe tinerii antreprenori în deschiderea unei afaceri și în evaluarea potențialul produselor pe care vor să le dezvolte. Printre invitați se numără:

• Eusebiu Burcas/ Burcash: Gestionarea finanțelor unui startup

• William Lorentz/ Kwanji: Pornirea unui startup în contextul european

• Florin Parlea/ Gemini Foundry: Cum să investești în startupuri contra unui aport de capital

• Emil Tamas/ Mocqups: Experiența construirii unui startup internațional la Cluj

• Ovidiu Matan/ Today Software Magazine: Importanța unui ecosistem tehnologic

Ulterior, tinerii vor avea ocazia să aplice cele învățate timp de o săptămână, iar în următorul week-end, 24-25 mai, vor avea ocazia să își „vândă” ideile unor companii dispuse să investească în produse cu potențial.

Evenimentul de la Cluj este unul pilot, care va fi urmat cu conferințe asemănătoare la București, Londra și Tel Aviv. Platforma Startcelerate va fi lansată oficial la nivel european din luna septembrie 2014 și va uni tineri antreprenori și companii la nivel internațional.

Municipiul Cluj-Napoca, un pol de dezvoltare a industriei românești de IT, a fost ales pentru primul eveniment-pilot Startcelerate datorită avantajelor sale native – un nou val de talent în fiecare an, când tineri foarte bine pregătiți termină facultatea, și companiile de IT cu o prezență foarte puternică.

„Companiile pot folosi propriile resurse, precum echipe de programatori care nu lucrează la un alt proiect la un moment dat, pentru a investi timp în produsele propuse de antreprenori. Prin Startcelerate, orice astfel de resursă internă poate deveni investiție, una care poate aduce un profit exponențial față de modelul actual, liniar. Startcelerate permite căutarea, analiza și compararea startupurilor pe baza unui profil standardizat și a unor metrici relevanți tipului de proiect și stadiului în care startupul se află”, explică Gabriel Dombri, co-fondator al companiei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu