Risky Business, rampa de lansare pentru start-up-urile din domeniul tehnologiei

Chiar dacă legislația și birocrația încă reprezintă piedici în calea multor idei de afaceri, anual, mii de inițiative se transformă în business-uri de tot felul și în special în IT- unul dintre cele mai în vogă domenii la ora actuală. Pe de altă parte însă, multe start-up-uri sfârșesc încă de la stadiul de idee, din motive cât se poate de simple: lipsa banilor. Pentru a ameliora această problemă a apărut Risky Business, o inițiativă care are ca model de funcționare fondurile de investiții. 250.000 de euro „adunați” de companii din zona Transilvaniei așteaptă acum să ajute la creșterea celor mai bune idei care, în viitor, să devină business-uri de mare succes.

Radu Iuhas, Bogdan Colceriu, Vlad Iuhas, Jennifer Austin și Adrian Horotan sunt cei care au fondat Risky Business, un fond de investiții care reunește forța financiară a peste 30 de companii din diverse domenii de activitate, companii care au pus în acest fond aproximativ 250.000 de euro. Bogdan Colceriu, unul dintre cofondatori a explicat pentru Transilvania Reporter cum funcționează ideea.

„E puțin mult spus să ne referim la idee ca fiind un fond de investiții. Noi îl numim fond de accelerare, care are o fază de pre-accelerare. Asta înseamnă că ce căutăm noi sunt  start-up-uri în fază incipientă, pe care să le ajutăm cu dezvoltare de produs, viziune, modalități de a intra în piață, mentorat și cu investiție exact la momentul potrivit, exact suma potrivită, care să vină toată de la Risky Business, dar nu neapărat. Modelul pe care lucrăm noi este următorul: avem un număr de peste 30 de oameni care au pus laolaltă sumele de bani și Risky Business investește undeva între 10.000 și 20.000 de euro, dar poate start-up-ul are nevoie de 50.000. în acest caz, va veni o co-investiție de la unul dintre investitorii din cadrul fondului, care va investi direct. Este important pentru start-up, pentru că atunci când ai un investitor care își pune banii personali, el va depune un efort activ pentru a te pune în piață, pentru că sunt banii lui în joc”, explică Bogdan Colceriu.

Astfel de idei, precum fondul de investiții Risky Business, vin ca urmare a descoperirii unei probleme, iar la afacerile aflate la început de drum problema este de cele mai multe ori aceeași: lipsa banilor atunci când este cea mai mare nevoie de ei.

„Problema identificată de noi este următoarea: noi lucram cu echipe pe care le ajutam să intre în piață și  venea acel moment în care ne dădeam seama că au nevoie de o investiție mică, de genul a 10.000 de euro. În acel moment, rolul nostru  ca accelerator era să găsim investitor, să ajutăm, dar să găsești investitor e mai complicat. Nu îl cauți și îl găsești mâine. Și dacă îl ai la un telefon distanță, el va vrea să cunoască echipa, să aleagă produsul, să vadă evoluția în timp și totul ajunge să dureze chiar și 5-6 luni de zile. În acest timp, start-ul-ul poate să moară sau să se blocheze. Atunci ai nevoie să poți lua decizia rapid, mai ales că noi știm despre cine e vorba.  Atunci ne-am dat seama că avem nevoie de un mic fond care să ne permită să luăm decizii rapide în privința investițiilor”, mai spune cofondatorul Risky Business.

Cu un fond de investiții, totul este mai rapid și sigur pentru un business, spune Bogdan. Dacă în mod normal, căutarea unui investitor durează chiar și un an de zile, cu un fond de investiții timpul este redus considerabil.

„În acest fel, totul este mai rapid. Scenariul clasic pentru este cam așa: ne întâlnim cu start-up-ul care are un produs sau serviciu, discutăm care ar fi viziunea de business, care este traseul până acolo și ce trebuie făcut, agreem acest traseu și implicit momentul la care trebuie să vină prima investiție și ce valoare are. Astfel, în acel moment, start-up-ul mai trebuie doar să confirme și investiția vine automat pentru că deja există un scenariu care trebuie respectat”.

Pentru a accesa fondul, cerințele nu sunt complicate: ideea trebuie doar să fie una cu potențial de creștere.

„Majoritatea au nevoie și nu știu dacă e cineva care nu are nevoie de bani. Noi urmărim nu neapărat industria. Ne interesează însă să existe posibilitatea de scalare, ceea ce înseamnă de cele mai multe ori să existe o componentă tehnologică. Asta poate fi o aplicație și nu un restaurant. În cazul unui restaurant, posibilitatea de scalare este limitată la spațu sau la număr de mese. În schimb, în start-up-urile cu componentă tehnologică, scalarea este multiplă. Numărul de oameni nu crește direct proporțional cu numărul de clienți. Astfel, cumva natural start-up-urile care sunt în domeniul tehnologiei au o șansă în plus de a obține finanțare”, explică Bogdan Colceriu.

Cum au putut fi convinși peste 30 de oameni de afaceri din domenii diverse precum HORECA, industrie tradițională sau IT să pună bani la bătaie pentru ideile viitorului? Cu multă muncă de convingere și încredere într-un proiect care a demonstrat că poate livra rezultate.

„Oamenii ăștia nu au apărut de pe o zi pe alta. Ei au urmărit în timp evoluția noastră, au urmărit evoluția start-up-urilor cu care noi am lucrat, unii de ani de zile au ținut aproape de noi și au văzut cam ce putem să și ce rezultate au cei cu care noi interacționăm. Astfel, când am luat decizia de a face acest fond, decizia a fost doar de a pune laolaltă toate persoanele cu care la un moment dat am interacționat și să le oferim oportunitatea de a intra în Risky Business. Nu am început de la zero. E vorba de un istoric întreg l cărui  punct culminant a fost reprezentat de crearea acestui fond”, mai spune Bogdan.

De partea celor care vin cu banii, încrederea este și ea mare: Voicu Oprean, CEO-ul Arobs Transilvania Software, se arată entuziasmat de idee.

„Nu mi-am pierdut niciodată încrederea că suntem un #neamunit. Ce-i drept, noi Romanii, ne trezim din amorțire mai ales în momente de criză, însă fără îndoială suntem un neam unit atunci când credem într-o idee. Evenimentele din ultimele săptămâni și lumina (re)adusă în democrație au arătat că nu suntem un popor latent și că mai avem o șansă în fața Mioriței. Dincolo de vocea străzii, în Cluj, s-a mai întâmplat un lucru care mi-a întărit convingerea că o idee poate coagula în jurul său oameni. 30 de antreprenori din Transilvania au creat un nou proiect de accelerare și un fond de investiții destinat unor startup-uri cu potențial, Risky Business. Și asta nu pentru că ne-ar fi teamă să nu cumva să rămânem în afara jocului atunci când mai apare câte o idee care, ulterior, este cumpărată de Facebook sau Google, ci pentru că fiecare dintre noi crede că inovația mai are o șansă în Cluj. Iar premisele sunt bune. Sunem 30 de investitori din domenii total diferite, de la IT la energie, care știu că la confluența dintre mai multe industrii care aparent nu au nicio legătură una cu cealaltă apare inovația. Sunt și mulți tineri creativi și suficient de nebuni ca să se bată pentru ideea lor până când o vor duce la lumină. Sunt și mulți tineri cu competențe, care trăiesc în confortul bunăstării, fără să își dea seama că realitatea în care se ascund este artificială. Va veni și momentul dușului rece și pentru ei când vor vedea că tineri din aceeași generație, poate nu atât de talentați ca ei, au ajuns foarte sus pentru că au fost dispuși să riște pentru ideea lor, și atunci se vor mobiliza. Sunt bani pe care oamenii de afaceri sunt dispuși să îi investeasca, iar dacă un eșec va veni la pachet cu niște lecții învățate vor genera probabil si mai multă determinare de a face ceva. Avem și un oraș (ne)liniștit și efervescent în același timp, unde simți în aer cum plutește creativitatea”, spune omul de afaceri clujean.

În prezent, peste 200 de start-up-uri au trimis aplicații pentru a accesa fondurile Risky Business, totul în mai puțin de o lună de la lansarea ideii pe piață. Următoarea etapă este reprezentată de selectarea celor care vor beneficia de încrederea și mai ales banii fondului de investiții.

Distribuie:

Postaţi un comentariu