Rămas bun, Maestre Dumitru Fărcaș!

Sicriul cu trupul lui Dumitru Fărcaș a fost depus miercuri, de la ora 14:00 pe scena Sălii care îi poartă numele de la Casa de Cultură a Studenților. Clujenii au trecut să-și ia rămas bun de la cel pe care îl numesc Maestru și pe care l-au iubit ca pe unul de-al lor chiar dacă era clujean numai prin adopție.

La intrarea in Casa de Cultură marele artist îi întâmpină cu zâmbetul pe buze pe cei care vin să-și ia rămas bun dintr-o fotografie cu ramă albă, dar cu panglică neagră în diagonală.

Sala „Dumitru Fărcaș” e plină de flori albe, iar oamenii nu-l lasă singur pe cel care le-a umplit inimile de plăcere și ochii de lacrimi de bucurie de-a lungul timpului cu muzica lui.

Sicriul, alături de care stau soldații Gărzii de Onoare este acoperit cu drapelul țării, în spare rulează imagini cu Maestrul, iar sunetul taragotului care se aude în sală nu e bruiat decât de pașii celor care vin și pleacă de la sicriu.

Primarul Emil Boc a fost și el să-și ia rămas: „mesajul meu este tare simplu: prea repede a plecat între îngeri, dar sunt convins că și de acolo ne va veghea. Cred că s-a despărțit temporar de noi, dar spiritual nu ne-a părăsit și nu ne va părăsi niciodată pentru că Mitru Fărcaș face parte din ADN-ul poporului român, face parte din fibra noastră națională și noi suntem cu el și el este cu noi pentru eternitate. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească! Să-i păstrăm veșnică memoria vie și sunt convins că nu-l vor uita niciodată românii pentru că el reprezintă ceea ce a transmis în muzică”.

Rudele îndoliate abia își găsesc cuvintele. „Acolo ne-am cunoscut (arată spre ieșirea din Casa de Cultură) și aici ne luăm rămas bun (arată spre scena unde e depus sicriul) după zeci de ani, am fost colegi, am fost prieteni, am fost cuscri și acum ne privește de sus și ne încântă”, a transmis un apropiat al artistului, în timp ce soția sa a adăugat „nu este de competența mea să fac aprecieri, dar ieri și astăzi m-am bucurat foarte mult deschizând televizorul să văd că toate posturile de televiziune au avut pe ecran imaginea lui Dumitru Fărcaș. Mitru, vei rămâne veșnic în amintirea noastră și să te ierte Dumnezeu!”.

L a ieșire, alături de fotografia cu ramă albă, e și un caiet de pe care se vede scris mai mare „Rămas bun, maestre!”

Liturghia de înmormântare are loc joi, de la ora 11. La finalul acesteia, sicriul va fi depus în Piața Lucian Blaga, unde va avea loc un moment artistic. Mai mulți taragotiști îi vor cânta Maestrului de rămas bun, iar după aceea cortegiul funerar va pleca spre Groși, Maramureș pentru înhumare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu