Primul vaccin anti-COVID ar putea fi autorizat în SUA la jumătatea lunii noiembrie. Prea târziu pentru campania lui Donald Trump 

Speculaţiile privind faptul că autorizarea de urgenţă a unui vaccin anti-COVID ar putea reprezenta „surpriza din octombrie” a alegerilor prezidenţiale americane, propulsându-l pe Donald Trump spre un nou mandat, au încetat vineri odată cu anunţul companiei aflată pe primul loc în cursa pentru vaccin că nu va solicita ca acesta să fie autorizat înainte de ultima săptămână a lunii noiembrie.

Timp de mai multe săptămâni, la sfârșitul verii și începutul toamnei, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a insistat că, cel mai probabil, testarea vaccinului dezvoltat de companie se va încheia până la sfârşitul lunii octombrie şi că va depune apoi  „imediat” o cerere de autorizare la Agenţia pentru Medicamente şi Alimente, FDA.  Dar acum, în ceea ce pare o încercare de a ţine la distanţă compania de turbulenţele politice, Bourla a precizat că va întârzia cererea de autorizare cu încă o lună.

Într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul web al companiei vineri dimineață, el a spus că Pfizer nu va depune o cerere de autorizare de urgenţă a vaccinului până cel puțin la jumătatea lunii noiembrie. Bourla admite că ar putea avea rezultatele testelor de eficacitate până în octombrie, dar că datele privind siguranţa vaccinului nu vor apărea decât câteva săptămâni mai târziu.

Deci, permiteți-mi să fiu clar, presupunând date pozitive, Pfizer va solicita autorizarea pentru utilizare de urgență în Statele Unite la scurt timp după ce este încheiată şi etapa de siguranță, în a treia săptămână a lunii noiembrie”, a spus el, citat de publicaţia ştiinţifică Endpoints News.

Declarația se aliniază cerinţelor mai multor oameni de știință care i-au solicitat şefului de la Pfizer să nu suprapună autorizarea vaccinului cu campania electorală. Endpoints News  menţionează totuşi că scrisoarea deschisă a Pfizer apare doar după ce noile reglementări impuse de FDA, în ciuda opoziţiei de la Casa Albă, au făcut aproape imposibilă autorizarea vaccinului inainte de 3 noiembrie, data alegerilor americane.

Campania electorală a lui Donald Trump miza semnificativ pe aprobarea unui vaccin. Vorbind la începutul lunii octombrie despre momentul apariţiei vaccinului, preşedintele şi-a exprimat speranţa că acesta va avea loc „foarte curând … chiar înainte de o dată specială. Știi despre ce dată vorbesc. ” Preşedintele a repetat acest lucru în dezbaterea televizată cu Joe Biden, alimentând temerile acestuia că este în pregătire o „surpriză de octombrie” în alegeri.

Mai ales că, în acord cu aşteptările echipei prezidenţiale de campanie, Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor le-a transmis deja guvernatorilor să facă pregătirile pentru distribuţia şi administraţia vaccinului la sfârşitul lunii octombrie. Decizia adoptată de Pfizer pune însă capăt speculaţiilor privind „vaccinarea politică” a preşedintelui înainte de ziua alegerilor.

În acest an hiper-partizan, există unii care ar dori ca noi să ne mișcăm mai repede și alții care susțin întârzierea. Niciuna dintre aceste opțiuni nu este acceptabilă pentru mine”, a spus şeful Pfizer, adăugând că nu a cedat niciodată presiunilor politice.

În asociere cu compania germană BioNTech, gigantul farmaceutic american, finanţat de administraţia Trump cu aproape două miliarde de dolari, conduce în competiţia pentru producerea primului vaccin împotriva SARS CoV-2, devansând concurenţii subvenţionaţi de Uniunea Europeană. Detalii despre acest subiect, aici

Dispărând perspectiva autorizării de urgenţă a vaccinului Pfizer, Endpoints News apreciază că, cel mai probabil, echipa lui Donald Trump va face presiuni asupra FDA să aprobe de urgenţă utilizarea generală a tratamentului cu anticorpi moclonali, acelaşi  care l-a pus rapid pe picioare pe preşedinte după ce s-a infectat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu