UE a pariat greşit în criza Covid-19. Speranţele europenilor că vor avea în curând acces la un vaccin se sting

Foto: www.healtheuropa.eu

Decizia grupului farmaceutic american Johnson & Johnson de a suspenda voluntar testele clinice ale vaccinului său experimental din pricina îmbolnăvirii unui participant are un efect năucitor în privinţa speranţelor cetăţenilor europeni de a avea acces grabnic la un vaccin anti-Covid-19. Anunţul companiei vine la câteva zile după ce Uniunea Europeană a încheiat un acord cu producătorul american de medicamente pentru a suplimenta cu 400 de milioane de doze contractul precedent de achiziţie, ridicând la 1,1 miliarde numărul de doze pe care compania se angajează să-l livreze pentru imunizarea celor 450 de milioane de cetăţeni europeni. UE a efectuat plata cu valoare nedivulgată către Johnson & Johnson înainte ca producătorul să anunţe oprirea testelor.

Acesta este al treilea contract de achiziție a unui vaccin potenţial împotriva Covid-19 pe care UE l-a încheiat. Primele două au fost cu AstraZeneca și Sanofi, companii care şi ele întâmpină probleme în dezvoltarea propriilor vaccinuri. Cu o lună înaintea lui Johnson & Johnson, AstraZeneca a oprit studiul de faza a treia a vaccinului după ce o persoană implicată a contractat o formă rară de boală neurologică. Studiul AstraZeneca este încă întrerupt.

Întâmplător sau nu, ambele studii implică vaccinuri tradiţionale pe bază de adenovirus. Dacă se confimă că reacţiile adverse provocate de cele două vaccinuri sunt similare, respectiv de natură neurologică, experţii consultaţi de publicaţia ştiinţifică Endpoint News au opinat că se intră într-un „sistem de alertă” în privinţa vaccinurilor pe bază de adenovirus care poate conduce la întârzieri semnificative.

Clarificări în această privinţă ar putea veni din Rusia şi din China, unde vaccinurile pe bază de adenovirus sunt deja utilizate, în absenţa unor studii clinice, dar cele două ţări nu împărtăşesc date privind eventualele evenimente adverse apărute.

Sanofi, a treia companie de vaccinuri contractată de Uniunea Europeană, dezvoltă un alt tip de vaccin, dar e în urmă cu cercetarea, studiile sale clinice fiind abia în faza a doua.

Dificultăţile întâmpinate de grupurile farmaceutice subvenţionate de europeni plasează în fruntea cursei pentru aprobarea unui vaccin companiile finanţate de statul american. Vaccinurile dezvoltate de asocierea Pfizer / BioNTech şi de Moderna sunt aproape de încheierea testelor, potrivit declaraţiilor oficialilor americani din sănătate. Cele două vaccinuri utilizează o tehnologie nouă care înglobează un material genetic numit ARN mesager sau ARNm. Spre deosebire de vaccinurile pe bază de adenovirus privilegiate de Uniunea Europeană, niciun vaccin ARNm nu a fost vreodată aprobat. În schimb, noua tehnologie, în care a investit inclusiv patronul Tesla, Elon Musk, are potenţialul de a produce vaccinurile foarte rapid. Moderna spune că are în prezent capacitatea de a livra 500 de milioane de doze şi va atinge un miliard de doze în 2021.

CureVac și Sanofi lucrează, de asemenea, la vaccinuri pe bază de ARNm. Aceasta poate fi încă o veste bună peste Ocean, mai puţin pentru cetăţenii europeni. Deşi Comisia Europenă a anunţat că intenţionează să încheie acorduri cu Moderna, CureVac și PfizerBio/NTech, vaccinurile ARNm prezintă dezavantajul că trebuie depozitate la temperaturi fosrte scăzute, mai mici decât cele obţinute de refrigeratoarele comune. Această caracteristică a vaccinurilor ARNm ridică grave probleme de transport pe distanţe lungi, de logistică, depozitare şi administrare.

Confruntaţi cu perspectiva întârzierii livrării vaccinurilor salvatoare, cetăţenii europeni privesc cu îngrijorare amploarea pe care o ia valul doi al pandemiei pe continent. Un plan secund în lupta cu virusul l-ar putea constitui vaccinarea pasivă cu anticorpi monoclonali a persoanelor vulnerabile, despre care Transilvania Reporter a scris aici: https://transilvaniareporter.ro/coronavirus/planul-b-in-lupta-cu-covid-19-imunizare-artificiala-fara-vaccinare/. Tratamentul a fost administrat cu succes preşedintelui Trump şi este testat şi la Insitutul Matei Balş din capitală. El este însă departe de eficacitatea unui vaccin. În plus, una dintre cele două companii americane cele mai avansate în producerea acestor anticorpi de sinteză a anunţat marţi că suspendă studiul clinic al tratamentului din motive de siguranţă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu