Precizări privind începerea școlii. Procedura în cazul profesorilor și elevilor infectați cu Covid

Foto: Transilvania Reporter

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că, în cazul în care un profesor va fi testat pozitiv pentru COVID-19 după începerea anului şcolar, acesta va intra în carantină, iar şcoala va trebui să găsească “soluţii de înlocuire” a acelui cadru didactic.

Dacă este testat pozitiv (n.r. un cadru didactic), respectă regulile sanitare, intră în carantină şi urmează tot procedeul sanitar, iar şcoala va trebui să găsească soluţii de înlocuire a acelui cadru didactic“, a spus ministrul, la o conferinţă de presă.

Cîmpeanu a afirmat că, în cazul în care rata de incidenţă va depăşi pragul de doi la mia de locuitori, iar condiţiile meteo nu vor putea permite derularea orelor de educaţie fizică în exterior, acestea vor putea fi înlocuite cu alte activităţi.

Dacă rata de incidenţă depăşeşte pragul de doi, iar condiţiile meteo nu vor putea permite derularea orelor de educaţie fizică în exterior orele de educaţie fizică vor putea fi reportate sau vor putea fi înlocuite cu alte activităţi, spre exemplu din disciplina Educaţie pentru sănătate, partea de nutriţie, nu vă gândiţi neapărat la o anumită parte. Uitaţi-vă la componentele disciplinei Educaţie pentru sănătate. Rămâne la latitudinea fiecărei şcoli“, a mai spus Cîmpeanu.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat, miercuri, că elevii confirmaţi pozitiv SARS-COV-2 pot reveni la şcoală, începând cu ziua a opta, după efectuarea unui test rapid antigen.

În ceea ce priveşte testarea şi măsurile care se iau atunci când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic care a fost testat în şcoală şi diagnosticat pozitiv, fie că direcţia de sănătate publică sau părintele a anunţat şcoala că unul dintre copii s-a pozitivat, atitudinea este: dacă vorbim de clase la învăţământul preşcolar şi de clasele de la pregătitoare până la clasa a VI-a, inclusiv ca elevii din clasa copilului care a fost diagnosticat pozitiv să continue învăţământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni, începând cu ziua a opta, prin testare antigen rapidă, în condiţiile în care rezultatele acestor teste sunt negative“, a spus Mihăilă, la o conferinţă de presă privind semnarea Ordinului de Ministru comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor.

Ea a precizat că testarea în ziua a opta se organizează în şcoli de către personalul medical al unităţilor de învăţământ acolo unde este disponibil sau prin mobilizarea echipelor de la direcţiile de sănătate publică, acolo unde personalul este disponibil.

Pentru părinţii copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungeşte învăţământul online până în ziua a paisprezecea, moment în care se întorc la şcoală. Pentru copii din clasele a VII-a, a VIII-a şi învăţământul liceal, la apariţia unui caz pozitiv în şcoală există două situaţi: copii care au fost vaccinaţi sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile şi fac dovada în ceea ce priveşte aflarea într-una din cele două situaţii pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi copii trec pe învăţământ online, la fel ca şi în clasele primare şi până la clasa a VI-a, pentru 14 zile, dar cu posibilitatea testării şi revenirii la şcoală începând cu ziua a opta“, a arătat ministrul Sănătăţii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu