Comisar european la Cluj: „Cu voi totul e posibil”

Tibor Navracsics, Comisar European pentru Cultură, Educație, Tineret și Sport a participat la Adunarea Generală a Forumului European de Tineret, care a avut loc la Cluj-Napoca, ăe 21 noiembrie 2014.

Comisarul european pentru Cultură, Educație, Tineret și Sport, Tibor Navracsics a participat astăzi, 21 noiembrie 2014, la plenara publică a Adunării Generale a Forumului European de Tineret, care a inclus dezbaterea cu tema „Democrație și participare”, eveniment ce a avut loc în incinta Grand Hotel Napoca.

Tibor Navracsics și-a început discursul spunând că, deși a avut ceva probleme cu numirea în funcție, odată ajuns în Comisia Europeană dorește să reprezinte cât mai bine tinerii. „Portofoliul meu este cel mai frumos și generos din Comisia Europeană, pentru că mă ocup de cultură, educație, tineret și sport, dar și cel mai imprevizibil. Îmi doresc să ajut un milion de tineri să utilizeze cât mai mult mijloacele de comunicare, doresc să sprijin învățământul formal și informal, pentru ca tinerii să învețe cât mai mult. Este o provocare să mă ridic la așteptările voastre, ale tinerilor. Voi reprezentați principala mea forță, voi sunteți cei mai importanți și împreună trebuie să consolidăm tineretul din Europa”, a spus acesta.

Discursul comisarului a cuprins de asemenea, esențialele puncte pe care dorește să le atingă în mandatul său. Acesta a spus că reprezentarea tinerilor este o provocare fără precedent, din cauza crizei economice. Acesta a atras atenția asupra faptului că tinerii nu au o voce politică puternică pentru a „scutura” societatea, pentru a o face mai accesbilă pentru ei, mai ales în ceea ce privește piața muncii.

Prioritățile comisarului sunt: extinderea dialogului cu tinerii, acesta dorește să „asculte îngrijorările, frustrările, supărările tinerilor referitor la politicieni”, dorește să asculte poveștile oamenilor, care nu pot fi redate de cifrele sondajelor, să îi ajute pe tineri să se integreze mult mai bine pe piața muncii și să ajute învățământul nonformal și informal să se dezvolte cât mai armonios. De asemenea, comisarul își dorește cât mai multe proiecte și parteneriate între studenții din întreaga Europa și îi îndeamnă să fie cât mai creativi.

Comisarul European pentru Cultură,   Educație,   Tineret și Sport,   Tibor Navracsics .

Comisarul European pentru Cultură, Educație, Tineret și Sport, Tibor Navracsics .

„Nu vreau să fac promisiuni pe care nu le pot duce la îndeplinire! Știu că singur nu pot face nimic, dar cu voi totul este posibil”, a spus Navracsics la finalul discursului fiind aplaudat de tinerii prezenți în sală.

La eveniment au participat și Cristian Cosmin, secretar de stat pe probleme de Tineret în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) și Emil Boc,  primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Am participat de curând la dezbaterile ocazionate de desfășurarea primului Forum Global pentru Politici de Tineret de la Baku, Azerbaijan, unde am discutat mult despre Capitala Culturală a Tineretului și despre strategia de tineret a Ministerului Tineretului și Sportului, strategie care va fi aprobată formal de Guvern peste două săptămâni, pentru că informal a fost aprobată de mai mult timp. În prezent doar 23, 1% din tineri ajung să fie integrați pe piața muncii, iar noi dorim să facem marile orașe să fie mult mai atrcative în acest sens pentru tineri. Dorim să atragem cât mai multe fonduri europene. Singura problemă este să ne implicăm, cei tineri nu pot să mai fie ignorați, iar cei care fac acest lucru, fac o mare greșeală. Trebuie să continuăm cu lucrurile bune pe care le-am început. De exemplu să avem mult mai multe evenimente de acest gen”, a spus Cristian Cosmin. Acesta a discutat, de asemenea, despre tranziția de la școală la muncă a tinerilor, temă centrală a strategiei de tineret a MTS.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a rememorat câteva momente din propria studenție când granițele erau închise atât pentru studenți, cât și pentru cei care doreau să plece la muncă în străinătate, spunând că tinerii trebuie să aprecieze failitățile pe care le au în ziua de astăzi. Acesta a discutat și despre democrație. „Dacă autoritățile nu te lasă să pui în practică ce ai învățat, aceasta devine o problemă de democrație. Noi dorim să le oferim studenților posibilitatea de a rămâne la Cluj și celor din Europa posibilitatea de a se întoarce. Am demarat mai multe proicte în acest sens, cum ar fi Cluj Innovation City, Cluj IT Cluster”, a spus acesta.

Boc a vorbit și despre Proiectul de bugetare participativă, testat în premieră la Cluj-Napoca. „Trebuie să le asiguri cetățenilor accesul la democrație și în acest fel”, a concluzionat edilul.

Evenimentul a reunit cele mai prestigioase asociații de tineret din întreaga Europă, lideri marcanți ai tinerilor şi actori cu rol decisiv în elaborarea politicilor de tineret la nivel european.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu