Pentru zece zile, filmele de comedie se mută la Cluj

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj va aduce în inima Transilvaniei , în cele 10 zile, cât ține festivalul, 192 din filme din 38 de țări și peste 100 de invitați din lumea filmului, atât din țară, cât și din străinătate. Producțiile vor fi programate în principalele secțiuni: Competiția Internațională și Competițiile de Scurtmetraj Independent și Studențesc, dar și Comedy-Panorama, Comedy-Drama Around the World, Docu-Comedy, alături de un cocktail de evenimente conexe în doze de jazz, teatru și dans.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic, unde va fi proiectat lungmetrajul „Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom. Pelicula a avut  premiera oficială de la Festivalul Internațional de Film de la Toronto şi a câştigat premiul pentru Cel mai bun trailer de comedie la Golden Trailer Awards 2014. „Hector în căutarea fericirii” spune povestea unui psihiatru hotărât să descopere secretul fericirii.

Hector în căutarea fericirii

Hector în căutarea fericirii

Anul acesta, mjoritatea filmelor vor fi din Olanda și Germania. Pe lângă secțiunile principale ale celei de-a VI-a ediții Comedy Cluj, o atenție deosebită este acordată umorului nemțesc și olandez în cadrul programului Focus. Prezența Olandei și Germaniei este motivată prin dorința de a familiariza publicul est-european cu umorul mai special al celor două nații.

Din cele 192 de filme, vor intra în competiție opt. Șapte dintre acestea au fost deja remiate în cadrul altor festivaluri. Organizatorii au precizat că nu au ales mai multe filme, pentr a facilita misiunea juriului. Anul trecut în competiție au intrat nouă filme. Procesul de selecție al filmelor care vor fi proiectate în cadrul festivalului, dar și a filmelor care vor intra în competiție pentru unul din cele patru premii este lung și începe la două săptămâni de la încheierea ediției precedente. „Avem deja trei filme selectate pentru ediția de anul viitor”, a spus Bodgan Beșuiu, care face parte din comitetul de selecție.

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele care vă stârni interesul clujenilor față de cea mai importantă secțiune Comedy Cluj a celei de-a VI-a ediții, Competiția Internațională.

Cele opt scurtmetraje sunt: multipremiatul lungmetraj de la Premiile Goya din acest an, “Vivir es fácil con los ojos cerrados / E ușor să trăiești cu ochii închiși”, semnat de Javier Cámara, „Alan Partridge” ajunge pe marile ecrane clujene în comedia de lungmetraj ce îi poartă numele, în regia lui Declan Lowney, lungmetrajul „Frank” regizat de Lenny Abrahamson, „Jacky au royaume des filles / Jacky în regatul femeilor” regizat de Riad Sattouf, „Afscheid van de Maan / Rămas bun lunii”, o producție prezentată anul acesta la Festivalul Internațional de la Rotterdam, nominalizată pentru premiul Tiger, “Sunshine on Leith / Soare în Leith” semnat de regizorul Dexter Fletcher, „Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau”, regia Sydney Sibilia și „Les grandes ondes (à l’ouest) / Marile unde”, regia Lionel Baier.

Lungmetrajele selecționate în Competiția Internațională a Festivalului Comedy Cluj 2014 vor fi jurizate de regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns și criticul de film Mihai Fulger. Cei cinci membri ai Juriului Comedy Cluj vor decide premiile pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cea mai bună interpretare.

Mike Ott

Competiția scurtmetrajelor jurizată de trei actrițe tinere

11 producții independente de scurtmetraj și 8 studențești intră în cursa pentru cele două trofee Comedy Cluj. Competiția scurtmetrajelor internaționale prezintă povești din Italia, Cipru, Canada, Norvegia, Austria, Franța, Germania și Grecia. Vizita unui tânăr la psiholog în încercarea de a-și îmbunătăți viața, cinci moduri de a muri, asaltarea armată într-o măcelărie, psihanalizarea relației dintre un om și o găină, prima zi de lucru într-o primărie, încercarea unui hoț de a-și câștiga existența, încurcătura produsă de pierderea actului de identitate sau viața de după moarte a unui bărbat de 42 ani sunt doar câteva dintre comediile pe care le puteți descoperi în Competiția Internațională de Scurtmetraj.

Ca în fiecare an, Comedy Cluj acordă o atenție deosebită și scurtmetrajelor studențești. Selecția 2014 prezintă 8 povești din Germania, Ucraina, Elveția, Belgia, Rusia și Franța, filme selecționate în prestigioase competiții internaționale: „Studii asupra isteriei”, „Abonatul”, „Bursa de valori” sau „Jaful” sunt doar câteva dintre ele.

Diana Cavallioti, Andreea Vasile și Iulia Verdeș vor juriza cele două secțiuni competiționale de scurtmetraj din cadrul celei de-a VI-a ediții a „Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj” (10 – 19 octombrie). Cele trei tinere actrițe vor decide câștigătorii din cele 11 scurtmetraje independente și 8 producții studențești aflate în concurs.

Filmul de închidere

Lungmetrajul „Pride”, în regia lui Matthew Warchus, va fi prezentat în închiderea Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10 – 19 octombrie). Proiecția este programată sâmbătă, 18 octombrie, la Cinema “Florin Piersic” imediat după Ceremonia de Decernare a Premiilor Comedy Cluj 2014. Prezentat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs și premiat la Cannes cu Queer Palm, „Pride” este o „sărbătoare irezistibilă și plină de entuziasm a alianței dintre minerii greviști și homosexualii activiști” (Screen Daily). Filmul a fost recunoscut de către celebra publicație de cinema IndieWire drept „exemplificarea perfectă a comediei”.

PRIDE

Evenimente conexe

Comedy Cluj va prezenta o serie de evenimente speciale în parteneriat cu festivaluri de gen din lume.

În primul week-end al Festivalului, clujenii sunt așteptați și la Opera Maghiară, nu doar în sălile de cinema. Duminică, 12 octombrie, de la ora 19:30, ne delectăm cu o “Seară de Jazz și Comedie pe piesele lui Frank Sinatra”, alături de Gabriel Farkas & His Band (Budapesta). Actor și muzician de succes, Gabriel Farkas readuce în lumina reflectoarelor farmecul muzicii secolului 20 supranumit “Secolul American”. Spectacolul său este un tribut adus lui Frank Sinatra într-un mix de jazz și stand-up comedy armonios orchestrate. Evenimentul este organizat în colaborare cu Transilvania Jazz Festival.

Un alt moment special în agenda Comedy Cluj este originalul spectacol de dans contemporan „Carmina Burana”. Producția companiei israeliene Kamea Dance propune într-o nouă interpretare o experiență vibrantă și extravagantă, printr-un limbaj personal, colorat și unic, bazat pe tehnici clasice și moderne. După un turneu internațional impresionant în cadrul prestigioaselor festivaluri de dans din Europa, America de Sud, China sau India, reprezentația “Carmina Burana” are premiera pe scena Teatrului Național marți, 14 octombrie, de la ora 19:30. Un eveniment susținut de Steps Dans Festival.

Comedy Cluj dedică o seară specială și teatrului românesc. Joi, 16 octombrie, de la ora 20:00, savurosul spectacol „Carpathian Garden” ajunge la cinema Victoria pentru premiera clujeană. O comedie tăioasă realizată de Tudor Aaron Istodor și Radu Iacoban. Aceștia vor prezenta un „act social comic” susținut de personaje contemporane delicioase. Prezentatori de știri, parcagii, preoți, moguli de presă, politicieni se vor succeda în fața spectatorului. „Carpathian Garden” pariază pe umor inteligent, iar cei doi actori stăpânesc foarte bine interacțiunea cu publicul.

Carpathian Garden

Prețul unui bilet a rămas același cu cel de anul trecut. Astfel, clujenii vor plăti 9 lei pentru un bilet întreg, iar elevii, studenții, pensionarii vor scoate din buzunar 7 lei. Biletele pentru Evenimentele Speciale, precum și abonamentele care permit accesul la proiecții, workshop-uri, manifestări conexe și savuroasele petreceri Comedy Cluj sunt disponibile online pe biletmaster.ro.

Locațiile în care se vor desfășura proiecțiile, dar și evenimentele conxe sunt: Cinematograful „Florin Piersic”, „Cinematograful „Victoria”, Casa Tiff, Universitatea „Sapientia”, The Soviet, Charlie`s, Opera Maghiară din Cluj Napoca, Opera Națională Română Cluj.

Bugetul festivalului este mai mic ca cel de anul trecut, dar organizatorii nu a putut oferi o cifră exactă, motivând că unii sponsori nu au ajutat cu bani, ci cu liâucruri sau servicii, fapt pentru care este greu să facă un calcul precis.

Mai multe detalii puteți găsi AICI.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu