Opera din Cluj revine cu spectacole în aer liber: Terasa și amfiteatrul CREIC devin scene lirice pe timp de vară

Foto: Cristina Beligăr

Opera Națională Română din Cluj-Napoca a anunțat luni, prin intermediul unei conferințe de presă, primele proiecte prezentate în cadrul SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României, eveniment ce cuprinde mai multe spectacole live, în aer liber, pe tot parcursul verii. Spectacolul de lansare al proiectului Opera Summer Hub 2020 va avea loc vineri, 10 iulie și va fi primul spectacol al operei din Cluj după ultimul eveniment liric prezentat în sala de spectacole, la începutul lunii martie 2020. Potrivit reprezentanților operei clujene, a fost ales Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) din Cluj ca loc de desfășurare a evenimentelor datorită infrastructurii și a spațiului extrem de generos de care dispune.

„A fost o perioadă grea pentru noi. Operele, în general, funcționează în jurul unui număr mare de oameni și a fost destul de complicat să reintrăm într-un fel de normalitate. Am găsit spațiile de la CREIC pentru evenimentele noastre, inclusiv pentru desfășurarea repetițiilor. Încercăm să fim cât mai deschiși la proiecte noi și ne-am gândit la aceste două tipuri de evenimente în aer liber. Anul acesta nu mai plecăm în vacanță”, a declarat Cristian Avram, directorul de marketing al Operei Naționale Române din Cluj.

Foto: Cristina Beligăr

Din parc industrial în hub creativ

După un an de activitate și de diverse experiențe, la CREIC se conturează tot mai clar imaginea unui hub de industrii creative.

Astfel, proiectul Opera Summer Hub 2020 se desfășoară la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative Cluj-Napoca (CREIC, Strada Tiberiu Popoviciu, nr. 2-4, Cluj-Napoca), atât pe terasa cât și în amfiteatrul verde al CREIC. Complexul este construit în zona Dealului Lomb din Cluj-Napoca și se dorește a fi un nou pol pentru ceea ce înseamnă activitate creativă în Cluj.

Menținând amintirea vie a proiectelor de tradiție organizate în aer liber, precum Opera Aperta și La Operă, noul proiect păstrează aceleași elemente: cadrul natural și muzica de operă. Pusă în scenă în aer liber pe terasele verzi ale Cluj Innovation Park, microstagiunea Opera Summer Hub propune publicului seri tematice săptămânale, în perioada 10 iulie-10 septembrie (cu excepția weekendului în care se desfășoară TIFF), care îmbină arta lirică cu cea gastronomică, sub egida a două proiecte: Opera à la Carte și Opera Picnic.

Foto: Cristina Beligăr

Realizat în fiecare vineri, de la ora 20:00, Opera à la Carte își invită spectatorii la seri tematice atât din punct de vedere muzical cât și culinar, desfășurate pe terasa din cadrul CREIC. Aceasta găzduiește pianul care îi va acompania pe soliștii Operei clujene în repertoriul de arii și canțonete interpretate în serile cu specific italian, francez și spaniol. Programul artistic va fi complimentat de cine à la Carte în același specific, pregătite de bucătarii Londoner.  Numărul de participanți acceptați la acest proiect, în contextul limitărilor de proximitate fizică, este de 100 persoane.

Accesul pentru două persoane este de 160 lei/persoană, accesul pentru trei persoane este de 140 lei/persoană, accesul pentru patru persoane este de 120 lei/persoană.

Cel de-al doilea proiect, Opera Picnic, aduce muzica mai aproape în serile de sâmbătă, începând cu ora 20:30, în amfiteatrul verde al CREIC. Scena mult mai generoasă va aprinde lumina reflectoarelor asupra unor spectacole mai ample ce vor reuni soliști, balerini și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Spectatorii se vor bucura, totodată, și de coșul de picnic special pregătit de bucătarii Londoner, servit de pe o pătură pe terasele amfiteatrului. Numărul de participanți la acest proiect este de 500 persoane, iar din același considerent al normelor sanitare, spectatorii sunt rugați să își aducă propriile pături la evenimentele Opera Picnic, transmit organizatorii.

Prețul unui bilet este de 75 lei/persoană

Foto: Cristina Beligăr

„Legea ne obligă să avem un control absolut asupra participanților la eveniment. Logistic vorbind, nu am fi putut organiza evenimentul în Parcul Central sau în alt spațiu, pentru că ar fi fost foarte complicat să restricționăm accesul celor care veneau în zonă . CREIC ne oferă un spațiu generos de 600 de mp unde artiștii își pot desfășura repetițiile, avem la dispoziție o terasă de 1.200 de mp și un amfiteatru de aproximativ 14.000 de mp care ne permite să desfășurăm în siguranță spectacolele”, a mai spus Cristian Avram.

Lansarea microstagiunii Opera Summer Hub va ava loc Vineri, 10 iulie 2020, de la ora 20:00, prin Opera à la Carte: Seara italiană, ce îl titrează pe tenorul Marius Vlad Budoiu, acompaniat la pian de Maestrul David Crescenzi, evenimentul fiind prezentat de Florin Sâmpelean. Acordurile lirice vor continua Sâmbătă, 11 iulie, de la ora 20:30, pe partiturile Opera Picnic: „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi vs. Astor Piazzolla, interpretate de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, soliști vioară: Vlad Baciu și Rareș Munthiu, sub bagheta aceluiași Maestru dirijor.

Calendarul evenimentelor continuă pe tot parcursul verii, programul lunii iulie fiind deja anunțat în totalitate:

  • Vineri, 17 iulie – Opera à la Carte: Seară spaniolă cu tenorii Hector Lopez și Cristian Mogoșan, și baritonul Florin Estefan, la pian Larisa Pentea.
  • Sâmbătă, 18 iulie – Opera Picnic: Gala Rossini cu soprana Diana Țugui, Mezzosopranele Iulia Merca și Liza Kadelnik, tenorul Tony Bardon, baritonul Bogdan Baciu (invitat), baritonul Geani Brad și basul Petru Burcă și bas baritonul Cristian Hodrea, alături de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, dirijor:David Crescenzi.
  • Vineri, 24 iulie – Opera à la Carte: Seară franceză cu soprana Diana Țugui și mezzosoprana Iulia Merca, la pian Lelia Serafinceanu.
  • Sâmbătă, 25 iulie – Opera Picnic: Disney Medley cu sopranele Diana Țugui, Oana Trîmbițaș și Silvana Coltor, mezzosopranele Iulia Merca, Liliana Neciu și Liza Kadelnik, tenorii Cristian Mogoșan, Florin Pop și Eusebiu Huțan, baritonii Geani Brad, bas baritonul Cristian Hodrea și bașii Sebastian Balaj Corneliu Huțanu și Simonfi Sandor.

Foto: Cristina Beligăr

„Ne gândim la un debut de stagiune în toamnă, în interior. După luna septembrie, să vrei să organizezi spectacole în exterior este destul de riscant. Vom vedea cum va evolua situația în contextul pandemiei de coronavirus. Practic, sala Operei poate primi 500 de spectatori, deci la jumătate din capacitatea ei și să asigure condiții de distanțare, însă trebuie să ne gândim și la angajați. În momentul în care trebuie să aranjăm orchestra și soliștii la distanță de doi metri, este destul de greu. Nu vrem să facem rabat de la calitate, nici să riscăm sănătatea angajaților”, a mai spus Cristian Avram.

Biletele tuturor evenimentelor Opera à la Carte și Opera Picnic pot fi achiziționate online, pe www.bilete.ro. Același site, precum și pagina oficială a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, www.operacluj.ro, conțin toate detaliile evenimentelor, alături de Regulamentul oficial dedicat spectatorilor (https://bit.ly/31Kc7sn),  impus de contextul stării de alertă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu