Nu ratați Transilvania Reporter de astăzi: „Autostrada Transilvania primește a doua șansă”
Colegii clujeni de partid îl numesc părintele autostrăzii Transilvania. E o formulare cordial exagerată, dar neîndoielnic, la revenirea în Guvern, Ioan Rus a câştigat o a doua şansă de a-şi lega numele de cel mai important proiect de infrastructură din Ardeal. Potrivit unor informaţii confidenţiale obţinute de Agerpres, Rus a negociat marţi nominalizarea ca ministru al Transporturilor şi e de presupus că reînceperea lucrărilor la autostradă a fost principala lui solicitare.
Actualitate: Ioan Rus revine alături de Ponta în guvern
Premierul Victor l-a nominalizat pe Ioan Rus ca ministru al Transportului în locul Dan Şova motivând alegerea prin experienţa profesională a politicianului clujean. „Ce-l recomandă pe domnul Rus: experienţa profesională şi politică. Avreau să dau un mesaj foarte clar pentru zona Ardealului. Transilvania şi Ardealui trebuie să primească asigurarea că toate proiectele de infrastructură începute vor fi duse la bun sfârşit”, a spus Ponta.
Afaceri publice: Floreștiul trece la categoria grea: două centuri în următorii trei ani
Afacerile cu imobiliare încă trăiesc în Florești. Chiar dacă puterea de cumpărare a scăzut în ultimii ani de criză și, prin urmare, și prețurile au luat-o la vale, însă cea mai mare comună din România și mai ales localitatea Florești rămân atrăgătoare pentru investitori și nu numai. Și cum în orice loc cu potențial important e, în primul rând, să poți ajunge, primarul Floreștiul pregătește terenul pentru două centuri ocolitoare ale localității.
Economie/Sănătate: Clinica de ginecologie de un milion de euro
Patru medici clujeni au deschis recent o nou clinică de obstreticăşi ginecologie, situată pe Calea Turzii. Clinica Novogyn oferă servicii medicale diferite, de la consultaţii, ecografie şi monitorizare a sarcinii până la asistenţă la naştere, de la intervenţii chirurgicale minim invazive (histeroscopie, laparoscopie) până la intervenţii chirurgicale radicale.
Economia pământului: Roșiile preerate ale lui Mircea Băsescu sunt vedetele verii
Cu câţiva ani înainte de a-i „oferi” scandalul care ar putea să-i încheie cariera politică, Mircea Băsescu i-a dus fratelui său şi un alt fel de dar, pe care însă, având libertatea să o facă, preşedintele a ales să-l refuze. Şi e posibil să fi greşit pentru că e vorba de de un produs care părea la acea vreme exotic, dar care se dovedeşte astăzi tot mai apreciat: roşiile negre de grădină.
Educație: Trei studenți clujeni inovează recuperarea medicală
Cu câţiva ani înainte de a-i „oferi” scandalul care ar putea să-i încheie cariera politică, Mircea Băsescu i-a dus fratelui său şi un alt fel de dar, pe care însă, având libertatea să o facă, preşedintele a ales să-l refuze. Şi e posibil să fi greşit pentru că e vorba de de un produs care părea la acea vreme exotic, dar care se dovedeşte astăzi tot mai apreciat: roşiile negre de grădină.
Comunitate: Istoria neaoșă a Fortăreței Zburătoare din Tăuții Măgheruș
În urmă cu aproape 70 de ani ateriza forţat pe un câmp pe locul unde funcţionează acum aeroportul Tăuţii Măgherăuşşi un grup de firme germane un bombardier B-17 “Flying Fortress – Fortăreaţa Zburătoare”.
Opinie
- Justiție și politică
- „Foarte sus, foarte jos”. Căderea unui președinte
- Și primarii sunt deștepți câteodată!
Ne jucăm sau învățăm: Vacanța de vară. Lungul drum al copiilor spre uitare
Vacanţa de vară a elevilor este un subiect rar menţionat chiar în puţinele ocazii în care se discută serios despre educaţie. Puţină lume constată, şi de obicei o face cu încântare, că fiecare an aduce alte câteva zile libere suplimentare. Vacanţele lungi şi dese înseamnă bucuria elevilor, şi bucuria (aproape a tuturor) părinţilor. O carte recent tipărită a originalului gânditor american Malcolm Gladwell răstoarnă însă percepţia asupra ceea ce până nu demult era socotită binecuvântata vacanţă de vară. Cartea se numeşte „Excepţionalii” şi cine o citeşte rămâne cu încrederea profund zdruncinată în utilitatea vacanţelor lungi de vară.
Pierduți în vacanță: Școala dispare în arșița verii
Din poveștile părinților despre vacanțele petrecute cu colegii în tabere la mare sau la munte au mai rămas doar amintirile. După 1989, Ministerul Educației a fost secătuit de taberele școlare pe care le avea, astfel că astăzi, Clujul, spre exemplu, mai are doar două tabere din opt și se poate lăuda cu acest lucru în contextul în care multe județe mai au doar ruinele fostelor facilități. Prin urmare, elevilor nu le mai rămâne decât să își cumpere bilete spre Grecia sau Costinești în contextul în care ministerul și inspectoratul nu au de unde scoate bani pentru a le organiza activități cu care să-i mențină într-un relativ contact cu școala și educația.
Vacanță dulce: Educația la țară se coace la soare
În timp ce la oraș, liceenii își fac bagajele și se pregătesc de zor să plece la mare, la Mintiu Gherlii, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, elevii de gimnaziu de la școala generală din localitate își numără puținele variante de distracție pe care le au în zonă: o tabără religioasă, câteva locuri de joacă sărăcăcioase și biblioteca din comună, care se presupune că ar trebui să-i menținăîn contact cu educația pânăîn septembrie, când începe noul an școlar.
Religie: Focul de tabără. Creștin
Vacanţa de vară poate fi prilejul şi privilegiul unei consolidări a vieţii spirituale. Ofertele pentru tabere creştine, pentru cluburile de vacanţă de pe lângă biserici, pentru pelerinaje sunt multiple, pe cât de multiple sunt şi cultele religioase.
Colțul secret: Clujul baroc: complexul iezuit biserică-mănăstire-școală
Biserica Piaristă, fostă Iezuită, a fost construită într-un evident stil baroc între anii 1718-1724 de iezuiţi, având hramul „Sfântei Treimi”. Este primul edificiu ecleziastic în stil baroc din Transilvania construit după Reforma Protestantă. Lucrările au început în anul 1703, iar piatra a fost transportată de la ruinele fostului convent iezuit din Mănăştur. Ansamblul urma să aibă, pe lângă biserică, mănăstirea şi şcoala. Mănăstirea a fost contruită lângă biserică, conform obiceiului uzanţelor, pe locul actual al Universităţii „Babeş-Bolyai”. În anul 1773, ordinul iezuit a fost supendat temporar de către Papa Clement al XIV-lea, iar trei ani mai târziu, în anul 1776, împărăteasa Maria Tereza transfera biserica ordinului piariştilor.
Destinații: Muzeul Dinozaurilor, concept unic în lume
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului începe să atragă din ce în ce mai mulţi turişti, interesaţi de felul în care arătau dinozaurii care au trăit în zonă în urmă cu 70 de milioane de ani. Proiectele Universităţii Bucureşti, de care aparţine acest geoparc, sunt dintre cele mai diverse şi includ construirea unui muzeu al dinozaurilor, primul de acest fel din România. Prima machetă a unui dinozaur în mărime naturală – Balaurul Bondoc, a fost realizată de paleoartistul canadian Brian Cooley şi de pictoriţa Ann Marie Wilson. La Centrul de Ştiinţă şi Arte din comuna General Berthelot vor mai fi aduse alte două reproduceri de dinozauri, până la sfârşitul lunii iulie. Directorul Geoparcului Dinozaurilor, dr. Alexandru Andrăşanu, de la Universitatea Bucureşti, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre planurile de dezvoltare şi cercetările care se realizează în singurul loc din lume unde au trăit dinozauri pitici.
Călătorii: Piatra Roșie, fior de explorator
Cetatea dacică de la Piatra Roșie nu se vizitează, se cucerește. Ca să ajungi la ea, trebuie să gâfâi și să transpiri, suind pieptiș o potecă abruptă, printr-o pădure de fagi seculari. Autocarele sunt excluse, mașinile fără tracțiune integrală, la fel. Dar, pentru cei dispuși să o cucerească la pas, cetatea are o recompensă pe măsură: un fior de-a lungul coloanei vertebrale, atunci când ruinele se deslușesc prima dată, ascunse în pădure, înnegrite de timp și înverzite de mușchi. Dacă ai ajuns aici, nu ești un simplu vizitator, ești un explorator.
Dosar: 28 iunie: 100 d ani de la sânteia ce a declanșat Primul Război Mondial
Cetatea dacică de la Piatra Roșie nu se vizitează, se cucerește. Ca să ajungi la ea, trebuie să gâfâi și să transpiri, suind pieptiș o potecă abruptă, printr-o pădure de fagi seculari. Autocarele sunt excluse, mașinile fără tracțiune integrală, la fel. Dar, pentru cei dispuși să o cucerească la pas, cetatea are o recompensă pe măsură: un fior de-a lungul coloanei vertebrale, atunci când ruinele se deslușesc prima dată, ascunse în pădure, înnegrite de timp și înverzite de mușchi. Dacă ai ajuns aici, nu ești un simplu vizitator, ești un explorator.
Sport: La CFR viitorul a început… ieri
Mai întâi şi-a atras suporterii şi conducerea de partea lui şi, ajutat şi de rezultate, a devenit un idol în Gruia. A stabilit noi recorduri de performanţă în fotbalul clujean şi părea că nimic nu-l va îndepărta de la clubul feroviar. Anii au trecut şi peste el şi Ricardo Cadu a ajuns, în ultimii ani, să fie unul dintre fotbaliştii pe care nici suporterii nu-l mai vedeau cu ochi buni. Adversarii se temeau de intervenţiile lui, de cele mai multe ori la limita regulamentului, iar antrenorii care îndrăzneau să-l „odihnească” o etapă sau două îşi făcea bagajele încă dinainte de a lua această nefericită decizie. Cadu a decis însă, să pună capăt colaborării cu CFR, după opt ani în care şi-a umplut vitrina cu trofee şi conturile cu bani. Pentru vişinii viitorul începe să se contureze, în linişte.
+Divertisment, Sănătate, Timp liber, Agendă