Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Sezonul franco-clujean

Cel mai important muzeu de artă modernă și contemporană din lume își întoarce atenția către artiștii români printr-un demers de amploare.

„Prezentul este în favoarea Clujului, dar ce se va întâmpla în următorii 20 de ani pe scena artei contemporane românești?”. Această întrebare era lansată la începutul anului 2017 de omul care are în responsabilitate unul dintre cele mai importante muzee de artă modernă şi contemporană din lume, directorul Muzeului Naţional de Artă Modernă al Centrului Cultural „Georges-Pompidou” din Paris. În interviul acordat publicației noastre, Bernard Blistène spunea că poate acum este momentul construirii unei instituții în România care să susțină acest avânt. „Depinde de oameni, de artiști, de energia dintre ei și oraș. Depinde cine preia controlul”, declara specialistul în istoria artei și conservarea patrimoniului. Bernard Blistène își manifesta tot în 2017 admirația față de mai mulți artiști români reprezentativi ai artei contemporane, printre care Ana Lupaș, Cornel Brudașcu, Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Victor Man, Ciprian Mureșan, Dan Perjovschi sau Geta Brătescu, aducându-i un omagiu și lui Constantin Brâncuși pe care l-a numit cel mai important sculptor al secolului trecut.

La distanță de aproape doi ani de la aceste declarații, Centrul Georges-Pompidou a găzduit la sfârșit de noiembrie 2018 inaugurarea oficială a Sezonului România-Franța un demers comun de a actualiza printr-o serie de evenimente culturale imaginea și percepția celor două țări una față de cealaltă. Pe scurt, a inaugurat mai multe expoziții ale unor artiști români, o marte parte dintre ei absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și reprezentanți ai Școlii de pictură de la Cluj, pe care curatorii și specialiștii muzeului din Paris i-au ales să formeze un așa numit „laborator de creativitate artistică intim și profund”. (C.B)

DOSAR

  • Pompidou i-a vrut, România i-a trimis. Artiștii noștri la Paris

Ziua inaugurării Sezonului România-Franța a fost importantă și a marcat toate elementele esențiale ale unui Sezon. A avut componenta sa politică la nivel de șefi de stat și de reprezentanți ai celor două guverne, i-a avut pe artiștii reprezentativi, a avut atenția presei internaționale. TV Monde difuza la câteva zile după inaugurarea sezonului un reportaj video în care versurile Baladei românului însoțeau imaginile de la inaugurare. (Cristina Beligăr)

APEL CĂTRE ELITE

  • Politici publice și strategie educațională pentru următorii 12 ani: Educația împotriva „șmecherelii”

Proiectul „România Educată” a fost lansat ieri la palatul Controceni. Cu această ocazie, au fost prezentate viziunea şi strategia în privinţa educaţiei şi cercetării pentru orizontul 2018-2030 şi şapte rapoarte tehnice produse de urma consultărilor grupurilor de lucru. „România Educată” este un proiect național inițiat de Președinția României, iar menirea sa este aceea de a genera noi politici publice în educație și o strategie națională educațională pe termen mediu și lung. Proiectul vizează reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. Scopul final al „României Educate” este acela ca educația și cercetarea să dobândească o fundaţie solidă și predictibilă, pentru un proces durabil și sustenabil de dezvoltare. (Dana Domsodi)

COMUNITATE

  • Autobuzele școlare, mană cerească pentru traficul infernal din Cluj

La patru luni de la demararea lui, proiectul care presupune transportul elevilor din ciclul primar  către și dinspre școlile Nicolae Bălcescu și Avram Iancu mulțumește pe toată lumea. Pe străzile adiacente acestor școli, agitația s-a domolit, iar traficul din oraș s-a diminuat sensibil. Practic, începând din luna septembrie și până în prezent, pe străzile din centrul orașului avem circa 2.000 de mașini mai puține, ceea ce nu e de ici de colea. (Sandu Mureșan)

  • Luna se întoarce

Expoziția care a atras mii de oameni în Biserica Piaristă (str. Universității, nr. 5) din Cluj-Napoca a fost închisă timp de patru zile din cauza unor incidente provocate de unii dintre vizitatori. Astfel, pentru că singura regulă impusă de organizatori, aceea de a se respecta spațiul de expunere a Museum of the Moon, cum se numește expoziția, nu a fost respectată, s-a luat decizia întreruperii temporare a programului de vizitare. Marți, 4 decembrie, publicul a fost lăsat din nou să intre în Biserică pentru a admira instalația luminoasă, dar cu mai multe reguli impuse. (Alexandra Enășoaie)

STAREA UNIUNII

  • „Mintea” robotului care luptă cu Alzheimerul este proiectată la Cluj

Un grup de cercetători clujeni lucrează la dezvoltarea „minții” unui robot care va ajuta persoanele bolnave de Alzheimer și alte forme de demență să ducă o viață mai bună. Proiectul se numește ReMIND și este finanțat cu 100.000 de euro de la Uniunea Europeană, și încă 100.000 de euro, de la Guvernul României. (Bogdan Stanciu)

SPORT

  • Centenarul lui Goga

Atacant cu pase sclipitoare, disponibilitate imensă la efort, gleznă fină și tehnică desăvârșită în regim de viteză. Nu este un marcator pur sânge și nici nu joacă în gura porții. Este unul dintre puținii fotbaliști români care au voie să se exprime liber în teren. Nu are o poziție fixă în echipă, dar e mereu fix acolo unde trebuie. Pentru Dorin Goga, Centenarul a venit. Fotbalistul Universității a intrat într-un club select al jucătorilor care au înscris 100 de goluri. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu