Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Școala ca o țeapă

Salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar au fost majorate anul acesta, fapt care, contrar intenţiilor guvernanţilor, n-a făcut decât să-i înfurie. Privind dezmăţul creşterilor salariale ale bugetarilor, profesorii au constatat că au rămas iarăşi în urma căruţei.

Simţind că au fost traşi pe sfoară, profesorii clujeni membri de sindicat vor intra în clase, în prima zi de şcoală, profetic datată 11 septembrie, citind o scrisoare de revoltă faţă de situaţia lor şi a învăţământului românesc. Trei săptămâni după această dată, sunt anunţate deja ieşiri în stradă.

Şcoala stă să înceapă  cu aceleaşi probleme ca în fiecare an, la care se adaugă debandada provocată de o activitate ministerială experimentală. Victimele acesteia  nu sunt doar profesorii. În completarea insufienţei salariale, ei sunt obligaţi să predea pe baza unui ghid care să acopere toate materiile pentru care nu vor  exista manuale. Acest ghid de 296 de pagini, care cuprinde numeroase greşeli, e pe drum spre cancelariile şcolilor, acolo unde dascălii vor trebui învăţaţi cum să-l folosească. Dar, la rândul lor, peste trei milioane de elevi şi preşcolari aşteaptă să înceapă şcoala ca pe un joc la loterie care are drept premiu un manual. Poate că lipsa acestora e de preferat întoarcerii la filosofia totalitară a manualelor unice. În locul unei priviri spre viitor şi spre nevoile unei generaţii profund modificată de noile tehnologii, ministrul reinventează teorii ale educaţiei care au fost aplicate doar în perioadele când România s-a aflat în dictatură.

Teoreticianul politic Benjamin Barber a analizat relaţia dintre calitatea învăţământului şi barometrele funcţionării democratice. Cu referire la declinul educaţiei din SUA,  el avertizează că „o societate comercială a consumatorilor individuali poate supraviețui distrugerii educației publice. O ţară, în calitate de republică democratică, nu poate”.  Putem presupune valabilitatea concluziilor sale şi în ce ne priveşte. Angajamentul faţă de educaţia publică nu este doar o investiţie în învăţământ, ci una în continuitatea democraţiei.

Sumarul ediției

Dosar: Școala celor fără bani

  • Școala stă să-nceapă, banii nu se arată

Profesorii continuă să fie duși cu zăhărelul de Guvern. Indiferent de ce culoare (politică) ar fi fost, guvernele României au adus educația la cel mai de jos nivel. Măririle de salarii, drepturile câștigate în instanță, condiții mai bune în școli s.a.m.d., sunt doar promisiuni, uitate, sau mai mereu amânate. Mai întâi s-a anunțat că vor crește salariile de la 1 iulie 2017. Evident că nu s-a mai întâmplat asta, iar acum profesorii se tem de ce e mai rău, ca nici în 2018 să nu se respecte promisiunile, sau și mai rău, să li se diminueze salariile. (Patrice Podină)

  • Învățământul românesc, componenta de apartament

Se vorbește în ultimii ani tot mai des despre declinul învățământului românesc. Rezultatele se pot observa cel mai ușor la examenele de evaluare națională și bacalaureat. În mod evident vina se împarte între profesor și elevi, sau cel puțin asta cred unii dascăli, chiar dacă ieșiți din sistemul educațional de stat. Este la fel de evident că meseria de dascăl este una vocațională, nu o poate face oricine. Atâta timp cât mai există dascăli cu drag de elev și meserie, părinții ar face orice să colaboreze cu ei pentru ca împreună să ajungă la rezultatele pe care și le doresc pentru copiii lor. Se spune că un dascăl bun va reuși mereu să găsească scânteia din orice elev și să o transforme în flacără. Indiferent că vorbim de cursuri și metode aplicate la clasă, sau în particular.(Patrice Podină)

  • Școlile clujene își cunosc noii directori la început de an școlar

Nu doar elevii simt emoțiile primului sunet de clopoțel din acest an școlar și a revederii după lunga vacanță de vară, ci și cadrele didactice. Printre cei emoționați se numără și noii directori, cei care au promovat în această vară examenul pentru obținerea posturilor de directori și directori adjuncți în unitățile de învățământ. La nivelul județului Cluj, există anul acesta 36 de directori și directori adjuncți noi. La nivelul municipiului Cluj-Napoca, sunt şase directori și şapte directori adjuncți noi care au obținut posturile în urma examenului și un director care ocupă prin detașare acestă funcție rămase vacantă după încheierea tuturor etapelor de concurs. (Maria Man)

Școlile particulare din Cluj, alternativă costisitoare cu bani bine investiți

Sistemul de învățământ privat din Cluj-Napoca începe să prindă tot mai mult contur. O adevărată afacere pentru unii, dar și o alternativă demnă de urmat pentru alții, școlile particulare încearcă să ofere, dincolo de aspectul financiar, o ofertă educaţională mult mai bine pusă la punct decât cea regăsită în cadrul sistemul de stat, prin introducerea şi promovarea unor metode moderne de învăţare, de multe ori „de import”. (Maria Man)

  • A venit toamna, acoperă-mi şcoala cu ceva

Iar începe şcoala, iar încep –de fapt continuă- problemele elevilor, părinţilor, profesorilor şi ale celor cărora le mai pasă, totuşi, de educaţie. Odinioară circula o vorbă dedicată elevilor cărora nu le era dragă învăţătura: să ungem şcoala cu slănină, ca s-o mănânce câinii. Problema e că şi dacă am unge-o cu slănină, chiar şi câinilor le-ar fi groază să se apropie de ea. De ce, cam ştim cu toţii. Dar ne spune cu cuvintele sale lectorul universitar Mihai Maci, un foarte bun cunoscător al sistemului de învăţământ românesc. (Marius Avram)

Cultură

  • Lumea copilăriei, într-o singură bibliotecă accesată gratuit

O cameră luminoasă și primitoare, 4000 de cărți și protectoarea lor. O persoană extrem de jovială care te întâmpină cu un zâmbet larg și senin. Bianca Mereuță este printre puținele persoane din România, dacă nu chiar singura, care și-a transformat o parte din locuința de familie într-o bibliotecă cu cărți pentru copii, deschisă gratuit pentru cei care vor să se bucure de ea. Efortul său este răsplătit doar de prezența micilor cititori în bibliotecă și de gândul că băiețelul ei va crește într-un mediu în care cărțile primează. În rest, răsplata nu a fost niciodată una financiară. Biblioteca se află în comuna Florești, la 10 kilometri de Cluj. (Cristina Beligăr)

  • Italianul David Crescenzi, noul director artistic al Operei din Cluj: „Teatrele lirice din România nu au ce invidia la celelalte teatre ale lumii”

Opera Națională Română din Cluj-Napoca are începând cu stagiunea 2017-2018 un nou director artistic, care va încerca să perfecționeze repertoriul italian, dar și să găsească noi soluții pentru atragerea publicului tânăr la Operă. David Crescenzi a colaborat prima dată cu Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca în noiembrie 2008, atunci când a fost invitat pentru spectacolul-eveniment „Otello”, urmat de alte succese, precum „Bal mascat”, „Rigoletto”, „Aida” de G. Verdi şi „Boema” de G. Puccini. (Cristina Beligăr)

Auto

  • Fiesta continuă pe ritmurile anului 2017

În fabrica Ford din Cologne, Germania, la fiecare 68 secunde apare de pe o platformă un nou Ford Fiesta gata să ajungă în culorile sale vesele pe unul dintre drumurile de pe mapamond. Dacă vrei să știi cu adevărat cât de bun a fost modelul Fiesta lansat în 2008, poți face o vizită în Mare Britanie. Peste 1.000.000 de mașini din acest model au fost vândute, iar Fiesta a fost lider de vânzări până în iunie 2017, când VW Golf a preluat fotoliul de lider în principal pentru că deja se anunțase apariția noului Fiesta, iar fanii brandului au încetat în mod logic să mai caute vechiul model. (Radu Hângănuț)

Micile afaceri ale marelui oraș

  • Spălătorie automată pentru câini, în premieră în România, la Cluj

O spălătorie în aer liber dedicată câinilor, unde stăpânii acestora îi pot spăla și usca în cele mai bune condiții pe favoriții lor, este cel mai nou serviciu pus la dispoziție în parcarea hipermarketului Cora din Cluj. Investiția în aparatul care oferă toate etapele necesare spălării corecte și recomandate a unui câine le aparține unor clujeni care s-au gândit să dea o mână de ajutor proprietarilor de câini pentru care îmbăiatul animalelor este de cele mai multe ori o corvoadă. Împreună, cei trei prieteni, acoperă atât nevoile tehnice, cât și de management ale acestei afaceri și sunt convinși că este doar o chestiune de timp până când clujenii vor alege să își spele câinii la noua spălătorie și vor înțelege beneficiile unei astfel de spălătorii. (Cristina Beligăr)

Documentar

  • Big Ben, uriașul simbol al capitalei britanice

Big Ben, turnul cu ceas din Londra, este faimos atât pentru exactitatea lui, cât și pentru clopotul masiv, cu o greutate mai mare de 13 tone. Unul dintre simbolurile Londrei, cel mai fotografiat obiectiv turistic din Marea Britanie, a intrat în renovare. Este vorba despre celebrul Big Ben, mai exact clopotul său, care nu va mai bate în următorii patru ani, atât cât vor dura lucrările de renovare. Oficialitățile britanice au precizat că vor fi demontate clopotele care au acționat clopotul de 13,7 tone la fiecare oră în ultimii 158 de ani, dar Big Ben va marca în continuare sonor evenimentele importante, cum ar fi Anul Nou. Ceasul va fi demontat, fiecare rotiță va fi curățată și reparată, rama din fontă va fi reînnoită, iar limbile, recondiționate. (Mădălina Kadar)

Sport

  • Tare ca stejarul, în fitness

La 17 ani era considerat unul dintre cei mai promițători jucători de rugby din România. Era component de bază al echipelor naționale de juniori și a făcut pasul spre Universitatea Cluj, iar această mutare i-a schimbat viața. În această ediție îl cunoaștem pe Ovidiu Iulian Butoeru, un tânăr ambițios, care a reușit să se remarce în toate activitățile în care s-a implicat. A fost manechin pentru cele mai importante brand-uri de îmbrăcăminte, a participat la două turnee de Campionat European, cu echipa națională de rugby și, de anul acesta, este unul dintre cei mai apreciați practicanți de fitness. (Patrice Podină)

  • Vlad Moldoveanu: „Am câștigat o echipă națională aici, la Eurobasket”

Înainte de un Eurobasket la care am ajuns prin prisma faptului că am găzduit o grupă, România era creditată cu șanse foarte apropiate de 0 în privința obținerii vreunei victorii în cele cinci partide. După patru meciuri, tricolorii nu au reușit să spargă previziunile, însă au arătat că pot sta în teren cu echipe care, raportat la nivelul baschetbalistic din România, joacă practic un cu totul alt sport. Vlad Moldoveanu spune după partida cu Ungaria că echipa România a câștigat la acest turneu o nouă națională, una pregătită pentru o calificare la World Cup, în China. (Radu Hângănuț)

Distribuie:

Postaţi un comentariu