Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter – Europa sau declinul
Ce e mai inhibant pentru un fotbalist: apropierea de un succes nesperat sau rușinea de a fi la un pas de o înfrângere caraghioasă? Ce îl motivează pe același fotbalist să joace până la epuizare într-un meci decisiv: voința de a-și depăși condiția sau teama că un eșec va antrena perspectiva de a nu mai putea fi plătit de clubul său? Meciul calificării de astăzi va fi scris de răspunsurile jucătorilor celor două echipe, Dudelange și CFR, oferite în teren acestor necunoscute.
Pentru Dudelange, echipa unui cartier dintr-un mic ducat asemuit unui cartier select, miza calificării este prestigiul. În schimb, pentru CFR, echipă de cartier muncitoresc, dar o obișnuită, nu demult, a grupelor competițiilor europene, partida ridică miza până la a aduce în discuție continuitatea în zona de performanță a fotbalului românesc.
Înaintea partidei, conducătorii, foști și actuali ai CFR dau mesaje liniștitoare privind consecințele unei eventuale necalificări. Aceste mesaje au rolul lor, dar nu pot înlocui logica cifrelor: ca să scoată clubul din insolvență, investitorul necunoscut a cheltuit 35 de milioane de euro în ultimii trei ani. Încasările au fost mult mai mici, deficitul contabil la finalul lui 2017 era de 12,5 milioane de euro și de atunci s-a mai cheltuit ceva. Pierderea calificării și implicit a 10 milioane de euro, în fața unui adversar accesibil și după un prim meci tratat cu inexplicabilă lipsă de interes de staff și de jucători, va lovi clubul ca un tsunami. Cât de intens privesc oamenii cu bani de la CFR calificarea s-a văzut în panica ce a precedat decizia intempestivă și fără logică a înlocurii lui Edi Iordănescu, la prima înfrângere, când încă nimic nu era pierdut. Ratarea calificării poate întoarce clubul clujean în deșertul mediocrității traversat în anii insolvenței.
Desigur, nici astăzi nimic nu e pierdut. Aroganța din primul meci a dispărut, stinsă de fiorii reci ai înfrângerii. Titularii au fost odihniți în partida de campionat, provocând rezervele să arate că nu constituie o alternativă, cu o singură și notabilă excepție, noul portar spaniol care promite un meci mare și astăzi. CFR va intra în teren cu o echipă robustă, atentă și flămândă de rezultat. Dacă poarta e sigură, echipa are forța ofensivă să schimbe cursul calificării și viitorul clubului. (C.C.)
APEL CĂTRE ELITE
- Evaluarea psihologică a politicienilor
Politicienii, asemenea tuturor oamenilor, au vulnerabilități psihologice. Stresul crescut poate face ca o vulnerabilitate să se transforme într-o tulburare. O tulburare psihică poate să influențeze deciziile unei persoane într-un mod negativ. Deciziile unui politician au un impact asupra unui număr mare de oameni. (pag. realizată de Ruxandra Hurezean)
DOSAR
- Transportul alternativ face un pas înainte, unul înapoi
Varianta transportului alternativ își face loc, încet dar sigur, în mintea clujenilor. În condițiile în care traficul din oraș este de cele mai multe ori sufocant și dătător de nervi și stress, ideea de a lăsa mașina în parcare și a te sui pe o bicicletă pînă la servici sau la mall pare să vină de la sine. Unde mai pui că burta scade, mușchii se umflă, iar satisfacția de a ajunge la destinație înaintea troleibusului, sau a vecinului care nu se lasă dus din bolidul său din 2000, este de neprețuit. (Sandu Mureşan)
ACTUALITATE
- Guvernul dă liber la betonarea râurilor – interviu cu biologul Călin Dejeu
La începutul lunii august, Ministerul Apelor şi Pădurilor a propus un proiect de Hotărâre de Guvern „pentru aprobarea criteriilor de selectare și listelor sectoarelor de cursuri de apă unde se interzice sau se restricționează realizarea de noi lucrări și activități care pot afecta starea ecologică a apelor”. Mai exact, s-a stabilit un singur criteriu, cel al altitudinii. Astfel, sunt excluse lucrări pe cursurile de apă aflate pe sectoare localizate la altitudini mai mari sau egale cu 1500 mdMN (unde mdMN înseamnă metri desupra Mării Negre) şi sunt restricţionate lucrări pe cursurile de apă aflate pe sectoare localizate la altitudini între 800 şi 1.500 mdMN.
Apare atunci întrebarea ce se întâmplă cu apele de la altitudini de sub 800 mdMN? Rămân total neprotejate, după cum afirmă biologul şi activistul Călin Dejeu. (Alexandra Enăşoaie)
CULTURĂ
- Meditaţie prin pictură: Sonia Al Abdalla, între România, Orient şi Occident
Sonia Al Abdalla s-a născut în Iordania, a locuit o perioadă în România și în Franța și în prezent este stabilită în Brazilia. A început să picteze în urmă cu doi ani în momentul în care și-a dat seama că deși vorbea șapte limbi străine, cuvintele nu îi erau de ajuns pentru a-și exprima trăirile. Dacă ar fi să o definească un singur cuvânt, acesta ar fi cu siguranță „adaptabilitatea”. La o vârstă la care mulți dintre noi căutăm stabilitate, Sonia s-a adaptat unor culturi diferite și a găsit întotdeauna puterea interioară de a o lua de la capăt în călătoria ei. Destinația este încă o necunoscută pentru artista originară din România, iar căutările sale sunt abia la început. (Cristina Beligăr)
FOTOREPORTAJ – Clujul din nori
- Cetatea Ciorii: Moştenirea lui Károly Kós pe Valea Almașului
La 50 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, urmând drumul care duce spre Gilău, respectiv Căpușu Mare, înainte de a intra în satul clujean Nadășu, un indicator amplasat pe partea dreaptă a drumului șerpuit și foarte îngust ne semnalează direcția spre Cetatea Varjúvár. Citisem din descrierile altor călători că drumul până la acest frumos castel din piatră nu este accesibil cu mașină mică și, ca urmare, am parcat la câțiva metri distanță de șosea. Mai departe, am parcurs pe jos un drum de țară lung de aproximativ 2,5 kilometri până în punctul în care aplicația GPS ne indica faptul că am ajuns la Cetatea Ciorii, mai exact la casa care a aparţinut renumitului arhitect Károly Kós (1883-1977), de al cărui nume se leagă construcții importante din Ţara Călatei (Kalotaszeg) – România şi Ungaria. (Cristina Beligăr)
SPORT
- Meciul viitorului – CFR e la 90 de minute de linişte şi la tot atâtea de colaps
CFR a pierdut în Luxemburg în manșa întâi din play-off-ul Ligii Europa. Munca și satisfacțiile din ultimul an aproape s-au șters cu buretele. Investițiile majore cer performanță, altfel datoriile acumulate de club vor duce spre colaps. Returul cu Dudelange este fără îndoială meciul anului pentru campioana României. În joc sunt milioane de euro și viitorul clubului. CFR va începe meciul de la 0-2, un scor periculos. Tehnic vorbind clujenii au capacitatea de a întoarce rezultatul. Mai mult decât o datorie a jucătorilor, victoria este o obligație. Fără a da vreun verdict, pentru CFR urmează 90 de minute de totul sau nimic. Calificarea va aduce liniște, ratarea ei echivalează cu o furtună. (Patrice Podină)