Nu ratați noul număr din Transilvania Reporter: „Piese de muzeu:muzeele Clujului”

Joi, 15 mai, a apărut noul număr din Transilvania Reporter: „Piese de muzeu:muzeele Clujului”. Clujul se pregătește de „Noaptea Muzeelor”, urmează să îmbrace straiele Capitalei Europene a Tineretului, este în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană însă muzeele orașului sunt „lăsate pe tușă”.

Politică

  • „Victor Ponta: Nimeni nu poate să fie președintele țării fără sprijinul Clujului și al Ardealului”.  Circa 2.000 de persoane au umplut până la refuz, vineri seară, cinematograful Florin Piersic, scandând că-l vor pe Victor Ponta preşedinte. Au fost membri ai PSD, dar şi ai PC şi UNPR. Pe lângă premierul Victor Ponta, care anterior a participat la inaugurarea fabricii Bosch de la Jucu, au fost prezenţi mai mulţi membri ai guvernului, atât de la PSD, cât şi de la PC şi UNPR.
  • „Împreună schimbăm România”.

Economic: „Cel mai mare complex de birouri  din Cluj se pregătește de inaugurare: Piața de birouri crește galopant”. Piaţa de spaţii de birouri din Cluj-Napoca devine din ce în ce mai ofertantă. Cel mai ambiţios proiect, care va fi inaugurat chiar în această lună, este The Office, care va lansa în primă fază pe piaţă 19.000 de metri pătraţi de biroruri de Clasă A. Dar clădirile moderne de birouri sunt deja foarte răspândite în oraş, şi aceasta datorită cererii mari care vine din partea companiilor.

Economia pământului: „Capitala căpșunelor românești este Satu Mare”.

Comunitate: „101 ani de luptă cu viața”. Vica li Heteş din Hida este, la 101 ani împliniţi în luna mai, unul dintre cei zece locuitori ai Sălajului care au strâns mai mult de un secol de existenţă. După o viaţă de luptă cu greutăţi de tot felul, presărată prea puţin cu momente de bucurie, bătrâna mai are încă o sclipire de spirit viu în priviri şi un singur regret: că nu mai poate munci pământul. Prima dată a vizitat un spital la 99 de ani, iar secretele longevităţii sale sunt simple: multă muncă încă din fragedă copilărie şi câte un păhărel de pălincă în fiecare dimineaţă.

Cultură: „Renato Borghetti: Maestrul acordeonului, în concert la Transilvania Jazz Festival”. Pentru prima dată în România, acordeonistul Renato Borghetti și muzicienii lui vor concerta la Opera Maghiară din Cluj într-un spectacol care va prefața ediția a opta a Transilvania Jazz Festival.

Opinii

  • „Șase luni până la prezidențiale imaginea completă”
  • „Sfârșitul țăranilor. Experimentul Ferma”
  • „Să plângi sau să râși în noul Război Rece? <<Bețivule!>> <<Ba tu!>>”

Dosar: „Muzeele clujene ies de la naftalină o dată pe an”. Ne apropiem cu pași repezi de anul 2015 în care, printre altele, Clujul va fi Capitala Europeană a Tineretului. De asemenea, orașul candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, ceea ce înseamnă că ar putea fi în curând „invadat” de turiști din toată Europa și nu numai. Muzeele nu sunt însă unul dintre punctele forte ale orașului, expozițiile găzduite de aceste instituții reușind rareori să strângă cifre de ordinul miilor la capitolul vizitatori.

Piese de muzeu: „Promisiuni din preistorie”

Noaptea devoratorilor de muzee: „Zeci de mii de vizitatori, așteptați la Noaptea Muzeelor”. Pe hârtie, Clujul stă bine spre foarte bine la capitolul muzee și colecții publice, atât de stat cât și private. În Cluj-Napoca funcționează în jur de douăzeci de astfel de entități, administrate public sau privat, mai noi sau mai vechi.

Hainele înnoite ale împăraților: „Restaurarea e o <<muncă de chinez bătrân>>”. Restaurarea unei piese de muzeu nu este o muncă pe care să o faci de la opt, la patru. Sunt anumite momente, anumite etape şi tratamente prin care o piesă aflată în procesul de restaurare trebuie să treacă. Se începe cu fotografierea, cu analiza, cu întocmirea fişelor. Comisia de restaurare analizează apoi propunerile făcute pentru că, la final, rezultatul trebuie să fie unul favorabil piesei.

Interviu: Tudor Sălăgean: „Dacă vrei să ai succes cu o expoziție, trebuie ca vizitatorul să exclame <<wow>> încă de la intrare”.

Vocație: Ovidiu Muntean, muzeograf: „Într-un muzeu nu se intră o singură dată în viață”. Pentru Ovidiu Muntean, profesia de muzeograf este în primul rând o vocaţie pe care şi-a descoperit-o încă din adolescenţă când în împrejurimile Mediaşului participa la săpături arheologice. Specialist în Istorie modernă, Imagologie şi istoria mentalităţilor, Istoria ştiinţei şi tehnicii, Istorie memorială şi Istorie militară, dr. Ovidiu Muntean este angajat al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei de aproape 20 de ani. Transilvania Reporter a stat de vorbăr cu Ovidiu Muntean despre profesia de muzeograf, dar şi despre viitoarea expoziţie de amploare pe care o pregăteşte Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Religie:Un sfânt patron pentru fiecare”. Sfinţii sunt oameni. Viaţa lor este recunoscută ca fiind pilduitoare pentru creştini şi sunt consacraţi după moarte ca atare de către biserică. Cele două religii creştine apostolice, ortodoxia şi catolicismul celebrează sfinţii. Sfinţii sunt sărbătoriţi şi pomeniţii pe tot parcursul anului bisericesc, dovadă stau calendarele anuale în care sunt trecuţi. Hagiografia este ramura teologiei care se ocupă cu studiul lor.

Dosar:Cele mai ciudate muzee ale lumii, de la muzeul ororilor, la cel dedicat cartofilor prăjiți”. Vacanţa înseamnă pentru toată lumea relaxare, fie că este pe marginea mării, a piscinei, ori pe străzile colorate ale vreunui oraş nou descoperit. Pe lângă relaxare, însă, majoritatea turiştilor caută şi să vadă, să înveţe lucruri noi, să afle mai multe despre istoria locului unde au ajuns.

Sport: „Moala Leimoni, pescarul de pe Cluj Arena”. A străbătut pământul de la un capăt la celălalt pentru a juca rugby profesionist în România. Moala Leimoni, alintat Lei, este de departe cel mai exotic sportiv transferat vreodată de echipa de rugby ”U” Cluj. Vine tocmai din Tonga, iar călătoria cu avionul, din ţara natală şi până la Cluj-Napoca, a durat două zile.

+ Divertisment, Sănătate, Timp Liber, Agendă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu