Nu ratați în ediția tipărită: „Român sau ungur? Mai bine neamț”
Numeroase voci indignate s-au auzit zilele acestea înfierând dorinţa de a fi autonomi exprimată luni de 4000 de secui la Târgu Mureş. În fruntea corului s-a situat preşedintele Traian Băsescu, un personaj politic cu o atitudine foarte nestatornică în chestiunea ungurească. Există însă o chestiune ungurească îngrijorîtoare sau asistăm doar la activarea ocazională a radicalismului maghiar care se constată în fiecare an în preajma zilei de 15 martie?
Pe stadionul CFR, o parte din galeria Stelei strigă: „Afară cu ungurii din ţară”. La Târgu-Mureş, tineri cu feţele acoperite cu cagule aruncă petarde, se străduiesc să provoace forţele de ordine şi scandează lozinci antiromâneşti. Lazlo Tokes solicită autonomia Ţinutului Secuiesc pe modelul Crimeei, indicând un scenariu conflictual care pare să-i facă plăcere. Acţiuni supărătoare, dar totuşi nu de anvergura a ceva care să semene a ameninţare pentru statul român.
Aşa cum veţi citi în paginile 16-17, data de 15 martie este momentul simbolic care a trasat o linie de falie adâncă între români şi maghiari. De-a lungul istoriei, secuii au beneficiat de privilegii şi de autonomie, pe care au pierdut-o practic după înfiinţarea Imperiului Austro-Ungar, când maghiarii au procedat la omogenizarea etnică a Transilvaniei (vezi pagina 2). Şi totuşi, modernitatea vine cu condiţionări atât de apăsătoare încât aruncă în derizoriu resentimentele sau nostalgiile existente în cuplul antagonic român-ungur. După cum puteţi vedea în paginile 11-14, un fenomen ia amploare în Cluj. Tot mai mulţi copii şi tineri, fie români, fie unguri, învaţă intensiv limba germană pentru a deveni elegibili în companiile nemţeşti din ţară sau de aiurea. Ei se antrenează pentru viitor şi pentru climatul de competiţie care le va jalona viaţa. Acolo, războiul nu se va purta cu arme de-ale etniilor. Străină acestui viitor este dorinţa de a te izola în teritoriul limbii materne, iar, în cazul secuilor, cu atât mai de neînşeles cu cât yona pe care pretind a o guverna este cea mai săracă din ţară. Vorba istoricului Lucian Năstasă Kovacs, poate ar fi bine să li se îngăduie autonomia, să vadă cât e de deprimant să ţi se întâmple ce ţi-ai dorit.