Nimic nou! Dezbaterea publică a bugetului pe 2020 a adus aceleași promisiuni: decongestionarea traficului, parkinguri și spații verzi. Emanuel Ungureanu vrea spitale moderne

Staful Primăriei Cluj-Napoca a umplut până la refuz Sala de Sticlă a municipalității care a găzduit, sâmbătă, dezbaterea bugetului pe anul 2020. Suma, deloc neglijabilă, 353 de milioane de euro, ar fi trebuit să atragă mult mai mulți cetățeni la eveniment. Până la urmă au fost mai puțini (cetățeni) decât degetele de la o mână, dar i-au făcut opoziție primarului Emil Boc o suită de membri USR și deputatul independent Adrian Dohotaru.

Obosit și răgușit, după ce a fost liderul galeriei României la meciul de tenis din Fed Cup, edilul Emil Boc a deschis dezbaterea cu o alocuțiune în care a a trecut în revistă principalele investiții pe care instituția pe care o conduce le are în plan pentru anul în curs: multiculturalitate, metrou, decongestionarea traficului, parkinguri, spații verzi, introducerea în circulația a 12 tramvaie noi etc.

Cele mai multe dintre proiectele propuse spre finanțare sunt de fapt promisiuni vechi, unele î stadiu de execuție (vezi parkingurile din cartierul Mănăștur și nu numai), altele încă în stadiu de idei (vezi Centrura Metropolitană, parcuri noi, finalizarea modernizării şi reabilitării termice a Spitalului Municipal, finalizarea creșei de pe strada Grigore Alexandrescu – Mănăștur etc).

De cum și-a terminat cuvântarea, primarul Emil Boc a fost luat în marcaj de Emanuel Ungureanu. Parlamentarul clujean dorește soluții pentru finanțarea consistentă a spitalelor de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Astfel, în calitate de deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Ungureanu va organiza o dezbatere publică cu pacienți, manageri de spitale, șefi de secții, asociații de pacienți, împreună cu oameni responsabili din executivul Primăriei.

„Este foarte important să vorbim despre calitatea vieții și în zona spitalelor, pornind de la dotările minimale. Degeaba vorbim că am luat un RMN de 1 milion și jumătate de euro dacă nu avem la Chirurgie II saltele. Aș putea să dau și alte exemple, dar cel mai important este ca aceste lucruri să se discutate cu cetățenii care vor să vadă dacă banii pe care îi alocăm noi se justifică sau nu”, a punctat Ungureanu.

Replica primarului nu s-a lăsat așteptată: „Pentru o dezbatere publică pe sănătate noi am fost și suntem în continuare foarte deschiși. Poate ne unim forțele sub egida dumneavoastră. Noi, în preajma alocărilor, vă stăm la dispoziție cu un cadru instituțional în care să discutăm solicitările primite. De acest lucru vă pot asigura, nu poate decât să ne ajute, să ne cristalizăm ideile”, a fost „forehand-ul” edilului la discursului parlamentarului clujean.

Dintre propunerile lui Emanuel Ungureanu mai amintim dezvoltarea unui sistem integrat de asistență socio-medicală a pacientului vârstnic, în condițiile în care nu există suficiente cămine de bătrâni în Cluj-Napoca, dar și alte teme comunitare, precum dezvoltarea infrastructurii unor cartiere noi ca Edgar Quinet, construirea de noi creșe sau achiziția unui teren în cartierul Mănăștur pentru construirea unei creșe de 100 de locuri.

Dintre cele mai importante propuneri pe care municipalitatea le-a formulat, și a promis finanțare în 2020, amintim:

– introducerea în circulație a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene. Menţinerea tuturor facilităţilor la transportul public pentru elevi, studenţi și pensionari
– finalizarea a patru noi parkinguri: Hașdeu, Primăverii nr. 8, Primăverii nr. 20 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. (în plus, pentru alte două noi parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie)
– continuarea procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări
– finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, modernizarea străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Puşcariu, dar și finalizarea primei străzi „smart” din România (Molnar Piuariu) care va dispune de mai mult spaţiu pietonal, iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi etc.
– tot în 2020 vor fi demarate, promite edilul Boc, demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi a Bulevardului 21 Decembrie 1989

Finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan, finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu, finalizarea noului cimitir din str. Moş Ion Roată, finalizarea Parcului „Între Lacuri” şi începerea lucrărilor la Parcul Tineretului.

Realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri (Parcul Est şi Parcul Bună Ziua), sunt de asemenea priorități ale Primăriei Cluj-Napoca pentru anul în curs. Reabilitarea parcurilor
Feroviarilor, 14 Iulie, Ştefan cel Mare, sunt și ele pe lista obiectivelor propuse pentru finanțare, alături de alte proiecte de interes pentru cetățeni și pentru oraș.

Deputatul independent Adrian Dohotaru a intervenit la rândul său și a readus în discuție problemele depozitărilor de gunoi din viitorul Parc Est, mutarea depozitul de materiale de construcții al RADP care există tot în respectiva zonă și închiderea străzii Bulandra cu bariară pentru a controla depozitările ilegale de gunoi din zona amintită.

Dohotaru a mai propus și creșterea plafonului maxim pentru proiectele propuse în cadrul bugetării participative, introducerea unor domenii noi care vizează protecția socială și locuirea accesibilă. Și în cazul lui Emil Boc a avut replica pregătită: „Noi deja am făcut câteva lucruri pe care dumneavoastră le-ați sesizat.

În ceea ce privește, spre exemplu, accesul cu cartelă pe strada Bulandra, am cerut deja comisiei de circulație să analizăm chestiunea. La fel, am cerut RADP o evaluare pentru a-și muta depozitul de materiale amplasat în zona respectivă. Cât privește rampele clandestine, la mai mult de jumătate am găsit deja autorii. În sfârșit, în ceea ce privește bugetarea participativă sunt total de acord cu propunerea dumneavoastră de a introduce domenii sociale, însă trebuie să analizăm exact implicațiile. În principiu putem crește bugetul pe proiecte”, a spus Emil Boc.

Bugetul municipiului, pentru 2020, se ridică la valoarea de 353,2 milioane euro și este cu 7,39% mai mare față de cel din 2019. Temele generale vizate sunt creșterea calității vieții în municipiu, educație, sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural.

Un amănunt deloc de ignorat este și faptul că aproximativ 60% din bugetul pe 2020 este alocată secțiunea de funcționare, care include și salarizarea personalului la nivelul Primăriei si a instituțiilor din subordine (triplul față de 2019 când au această secțiune a avut un buget de aproximativ 72 de milioane de euro). Concret, doar 40% din bugetul pe 2020 reprezintă secțiunea de dezvoltare, aici fiind luate în calcul și investițiile din fondurile europene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu