Mii de studenți la marșul aniversar al universităților din Cluj: ”La 100 de ani, voi sunteți cea mai frumoasă imagine a acestui oraș”

Foto: Dan Bodea

Studenții celor șase universități de stat din Cluj-Napoca, alături de profesorii lor, au luat parte luni, 30 septembrie, la marșul aniversar propus de Universitatea Babeș-Bolyai pentru a marca 100 de ani de învățământ românesc la Cluj. Astfel, după ceremoniile de deschidere a anului universitar susținute de fiecare universitate în parte, mii de membri ai comunității UBB și ai celorlalte universități au defilat cu însemnele facultăților pe traseul str. M. Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. I. C. Brătianu – Piața Ștefan cel Mare – Str. Eroilor – Piața Unirii.

Marșul s-a încheiat în Piața Unirii unde pe scena amenajată cu ocazia Zilelor Clujului au fost prezenți: primarul Emil Boc, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Tehnice, reprezentată de prof.dr.ing. Vasile Țopa, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), prof.dr. Cornel Cătoi, Universitatea de Artă și Design, reprezentată de prof.dr. Radu Moraru, Prof.Dr. Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj, Dr. Alexandru Irimie.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Invitații au susținut scurte discursuri adresându-se în special studenților prezenți în Piața Unirii.

„De 100 de ani nu s-a văzut în această cetate academică și universitară o mare de studenți și de profesori ale căror inimi să bată la unison. Dumneavoastră ați umplut Clujul astăzi și vă îndemn să dăm de la Cluj un mesaj de încredere în școala superioară, în educația de înaltă clasă și să reconstruim această țară pe baza unei educații bine puse la punct. Să ne ducem de la Cluj cu mesajul nostru de bine și de încredere în forța acestui popor care acum 100 de ani a întemeiat aici Universitatea Națională a Daciei Superioare”, a transmis rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop.

La rândul său, profesorul Vasile Țopa a vorbit despre momentul de astăzi ca fiind un simbol al unității. „Clujul este un oraș invidiat de toți și meritul este al dumneavoastră. Vă rog să nu uitați oriunde veți ajunge că sunteți produsul universităților din Cluj. You are the best”, a spus Vasile Țopa.

„De la Revoluție nu am văzut atâția studenți într-un singur loc. Este un lucru impresionant. Stimați studenți, dumneavoastră veți schimba lumea”, a precizat prof.dr. Cornel Cătoi în aplauzele tinerilor.

Primarul Emil Boc le-a urat studenților bun venit, inclusiv celor care au ales să studieze în România de pe alte meleaguri. „Astăzi, la 100 de ani, avem cea mai frumoasă imagine a acestui oraș”, a spus Emil Boc.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pe scena din Piața Unirii a urcat și președintele Klaus Iohannis. După o vizită la un centru de cercetare al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, președintele a ajuns pe scena instalată în Piața Unirii, de unde a vorbit participanților la Marșul Universităților. Iohannis a fost prezentat publicului de primarul Emil Boc, care i-a îndemnat ca un MC pe tineri să aplaude. În scurtul său discurs, el a rememorat anii studenției de la Cluj, a mărturisit că a fost emoționat să participe la inaugurarea anului universitar și să vadă că multe lucruri au rămas la fel în clădirea centrală a UBB, și că ce s-a schimbat s-a schimbat în bine.

În mod neobișnuit, Iohannis a încercat să facă câteva glume și remarci amuzante, înainte de a dopta un ton mai serios:

„Am participat la deschiderea de la UBB pentru că și eu am fost student aici. A fost foarte emoționant să intru pe ușa pe care intram aproape zilnic în studenție. Vă felicit pe toți și vă doresc să savurați anii studenției.  Am venit de la Sibiu și mi s-a spus, cum cu siguranță vi se spune și vouă, că anii studenției sunt frumoși. Așa este, dar în ce constă asta? E fain. Orașul e senzațional, poți să ieși cu prietenii, să asiști la seminarii și cursuri de multe ori foarte bune. De multe ori. Cu siguranță și voi simțiți ceva special care vă face să fiți mândri că sunteți studenți. Ce cred eu că este acel ceva? El se învață și la cursuri și la petreceri și participând la demonstrații, sau la discuții aprinse despre politică. Voi ați dovedit, până acum, că sunteți parte activă a societății. Vă felicit și contez pe voi. Sunteți oameni care vă veți găsi repede rostul, inclusiv să faceți societatea mai bună și mai performantă”.

El a fost apoi aplaudat, și a încheiat: „Mulțumesc, mi-a plăcut cu voi”.

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca, Președintele României a decorat cele șase universități de stat din municipiu, care au avut un impact deosebit în comunitate. Astfel, în cadrul ceremoniei, care a avut loc la Primăria din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Artă și Design și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” au fost decorate de către Președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer.

„Universitățile clujene au fost și sunt un liant pentru România. În următorul deceniu se deschid noi porți pentru universitățile din România și sunt convins că veți profita de aceste oportunitati și că veți duce mai departe povestea unui Cluj în ascensiune. Avem nevoie de repere si Clujul poate oferi atât repere cât și forma lor. O activitate și mai bogată în următoarea sută de ani vă doresc”, a transmis președintele Iohannis după înmânarea ordinelor de merit.

Foto: Dan Bodea

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 30 septembrie și la ceremonia de deschidere a anului universitar, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB).

Citiți și:

Universitățile de stat, decorate de președintele Iohannis. Despre studenția sa la Cluj: „E fain, orașul e senzațional!”

Festivitatea de deschidere a anului universitar a început cu discursul rectorului, care a salutat activitatea academică din ultimii 100 de ani, dar a reaminti că prima instituție de rang universitar la Cluj a fost fondată acum 439 de ani. Ioan-Aurel Pop a menționat că UBB este singura universitate din țară auditată externe și cotată cu patru stele, ceea ce înseamnă universitate internațională de excelență, și că, în general, este cea mai bine clasată din România, în clasamentele internaționale. El a spus că bugetul UBB este de 521 de milioane de lei, care este insuficient pentru a putea propulsa universitate mai sus în aceste clasamente.

Potrivit rectorului Ioan-Aurel Pop, la UBB activează 45.000 de studenți, masteranzi, doctoranzi etc. și 2.000 de cadre didactice. Ea se situează între cele mai bine cotate 3% din universitățile din lume și este singura pe plan internațional care are în structură patru facultăți de teologie.

În timpul festivității au mai vorbit președintele Senatului UBB și prefectul studenților. Ceremonia s-a încheiat cu „Oda Bucuriei” cântată în română maghiară și germană.


Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Îmi face o deosebită plăcere să deschid anul universitar la „Babeș-Bolyai”, de care mă leagă multe amintiri frumoase din perioada în care și eu am fost student aici, la Facultatea de Fizică. Cred că fiecare absolvent este mândru de a sa alma mater, iar când aceasta este un punct de referință pentru mediul universitar românesc, sentimentele sunt cu atât mai puternice.

Universitatea „Babeș-Bolyai” este un simbol și un fervent promotor al rolului educației în normalizarea și modernizarea României, un rol pe care l-am susținut la rândul meu constant pe parcursul întregului mandat.

Modul în care a fost înființată și activitatea de o sută de ani a universității reprezintă expresia a trei valori-cheie indispensabile unei Românii funcționale și de succes.

Prima este prioritizarea educației în viața statului. Acest lucru îl vedem din rapiditatea cu care a fost creat un sistem educațional complet în Transilvania în decursul primului an de după Unire.

Decidenții și oamenii de cultură de atunci nu s-au cramponat în birocrație, nu au ezitat, nu au tărăgănat. S-au asigurat că un sistem de educație în limba română până la nivelul universitar va fi accesibil imediat locuitorilor din Transilvania.

A doua valoare este toleranța pe care o reprezintă mediul educațional multicultural și multilingv de la „Babeș-Bolyai”. Aici se poate învăța în limba română, dar și în maghiară și germană, ceea ce reflectă astfel o istorie multiseculară de conviețuire pe teritoriul transilvan.

Această practică a toleranței este cu atât mai importantă cu cât vedem deja o creștere a mobilității studenților, dar și a cadrelor didactice.

Promovarea excelenței în educație și cercetare este cea de-a treia valoare, reflectată de eforturile Universității de a încuraja cercetarea și de a garanta calitatea actului educațional. Cooperarea cu parteneri externi, atât în domeniul cercetării, cât și în dezvoltarea de programe educaționale, face din „Babeș-Bolyai” una dintre universitățile românești bine pregătite pentru un mediu din ce în ce mai competitiv.

Aceste atitudini și abordări ar trebui să fie asumate la nivelul întregului sistem de educație din România. Spun că ar trebui pentru că realitatea din ultimii ani ne-a arătat că nici vorbă de viziune din partea guvernanților ori preocupare pentru excelență în educație.

Singura constantă a fost perindarea pe funcția de ministru a unor persoane fără nicio vocație și fără nicio preocupare de a înțelege, darămite de a rezolva problemele sistemice din învățământ. Cu miniștri mediocri nu obții decât rezultate mediocre.

Educația din România ar trebui să cultive talente și să formeze valori. Din păcate, nu aceasta este regula, ci excepția pe care o întâlnim doar în anumite centre de învățământ, ca aici. În plus, la noi, tinerilor nu li se oferă încă suficiente oportunități pentru a-și construi cariere de succes în țară.

Doar prin consolidarea de centre universitare puternice, cu o cultură a calității bine conturată și cu o cooperare activă atât cu mediul privat, cât și cu parteneri europeni și internaționali, putem să oferim aceste oportunități.

Nu este o coincidență că în ultimii ani am fost martorii unei transformări a Clujului într-un magnet pentru tineri talentați și ambițioși din întreaga Românie. Mediul universitar și cel economic de aici au făcut deja acești primi pași cruciali spre normalitate și modernitate.

Vă încurajez, de asemenea, să vă uniți forțele. Centrele universitare românești au oportunitatea de a utiliza în comun resurse importante, aducând la un loc potențialul tuturor universităților și al institutelor de cercetare performante.

Fără o abordare strategică de colaborare, bazată pe excelență și meritocrație, universitățile românești riscă să nu aibă realizări notabile în topurile mondiale.

Diferența de buget dintre universitățile românești și cele din topurile internaționale este uriașă, iar o posibilă soluție pentru a putea fi competitive este crearea unor universități puternice prin fuziune sau prin poli universitari, ce au sprijinul mediului privat, dar și al autorităților locale.

Dragi studenți,

Indiferent de calea pe care o alegeți, sper că vă veți folosi cunoștințele acumulate aici nu doar pentru a vă construi o viață mai bună, dar și pentru a ne transforma societatea în mai bine.

În ultimii ani, tinerii s-au aflat în fruntea unei veritabile revoluții a participării civice. La ultimele alegeri, ați distrus mitul tânărului apatic și pasiv, care nu iese la vot.

Vă felicit și vă îndemn să rămâneți la fel de implicați, gata oricând să sancționați derapajele decidenților politici.

Prin lansarea de startup-uri, cariere fulminante și dinamizarea societății civile, tinerii au preluat ștafeta reconstrucției de care România are atâta nevoie.

Dragi profesori și cercetători,

Voi formați elitele. Voi împingeți frontierele cunoașterii umane. Și tot voi construiți punțile de cooperare internațională pe care se bazează, din ce în ce mai mult, cercetarea contemporană.

Din păcate, în loc să primiți susținere și fonduri pe măsura importanței acestui domeniu, bugetul alocat cercetării a ajuns la un minim istoric în urma tăierilor succesive.

Stimați participanți,

La 100 de ani de funcționare a universității ca instituție publică a statului român, bilanțul „Babeș-Bolyai” este unul pozitiv, care insuflă optimism pentru viitor.

România are nevoie de leadership în viața economică, socială și politică. Aici intervine rolul crucial al universității, al comunității academice și al absolvenților ca motoare ale schimbării. (sursa: presidency.ro)

Vă doresc succes tuturor în anul universitar care urmează și sunt convins că veți consolida în continuare prestigiul binemeritat al Universității „Babeș Bolyai”!

Și dați-mi voie, la final, să urez Universității „Babeș Bolyai”, întregii comunități universitare clujene tradiționalul Vivat, crescat, floreat!

Distribuie:

Postaţi un comentariu