Universitățile de stat, decorate de președintele Iohannis. Despre studenția sa la Cluj: „E fain, orașul e senzațional!”

Klaus Iohannis, aplaudat ca un star de la TIFF, în Piața Unirii | Foto: Cristina Beligăr

Text de Cristina Beligăr și Bogdan Stanciu

Actualizare 14.10. Cu prilejul aniversării a 100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca, Președintele României a decorat cele șase universități de stat din municipiu, care au avut un impact deosebit în comunitate. Astfel, în cadrul ceremoniei, care a avut loc la Primăria din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Artă și Design și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” au fost decorate de către Președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer.

Cei șase rectori, alături de Klaus Iohannis și Emil Boc | Foto: Cristina Beligăr

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii președintelui cu această ocazie:

Îmi face o deosebită plăcere să decorez cele șase mari universități publice clujene cu ocazia a 100 de ani de învățământ superior derulat sub egida românească pe teritoriul transilvan.

Acum un secol, Marea Unire a românilor a trecut de la o declarație politică la o realitate concretă pentru milioanele de locuitori ai Transilvaniei.

O expresie a acestei realități a fost dezvoltarea educației universitare, reprezentată astăzi de șase mari instituții publice: Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară , Universitatea de Arte și Design și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Având deja tradiții universitare înrădăcinate, Clujul a fost o alegere firească pentru a găzdui o pepinieră pentru cultură, știință și dezvoltare economică. Ceea ce s-a realizat la Cluj în ultimii o sută de ani reprezintă una dintre poveștile de succes ale poporului român. Vorbim despre unul dintre cele mai dinamice sectoare de cercetare din România. Vorbim, de asemenea, despre mii de absolvenți care își folosesc cunoștințele în folosul economiei, al vieții culturale și, în general, al societății românești.

Universitățile clujene au fost și sunt un liant pentru România. Aici vin studenți din toată țara, dar și români din afara granițelor. Aici studiază mii de tineri din alte țări, care devin ulterior ambasadori ai culturii și educației românești în țările de origine. Și, în ultimii ani, universitățile de aici au demonstrat că pot fi un catalizator al dezvoltării și normalizării, transformând Clujul într-un oraș remarcabil prin dinamismul său.

Următorul deceniu se va petrece sub marca unei intensificări a cooperării europene în domeniul învățământului superior. Se deschid noi porți pentru universitățile din România, care au ocazia să contribuie la proiecte de cercetare, schimburi academice și programe de formare transfrontaliere.

Sunt convins că dumneavoastră sunteți într-o poziție privilegiată pentru a profita de aceste oportunități, lucru care va contribui la transformarea României într-un generator de cunoaștere, o țară care construiește în mod activ o lume mai bună.

De asemenea, prin atragerea de talent din țară și de peste hotare, universitățile clujene vor continua să ducă mai departe povestea unui Cluj în ascensiune.

Avem nevoie de astfel de poli de dezvoltare pentru a construi la noi în țară realități economice și sociale atractive, care să ofere alternative reale pentru concetățenii noștri care în trecut au fost împinși spre emigrare pentru a-și face un rost în viață.

Nu cred că este un secret că mulți studenți vin aici pentru o combinație specială între excelență academică, tradiție culturală și o viață socială greu de egalat. Iar mulți rămân ulterior aici, întemeind familii și devenind parte a poveștii fascinante a unei metropole dinamice.

Având în vedere toate acestea, meritele universităților clujene trebuie recunoscute. Într-o perioadă în care avem nevoie de repere, cred că dumneavoastră ni le puteți oferi și forma.

Vă doresc mult succes, la mulți ani și o activitate și mai bogată în următoarea sută de ani!


Actualizare 13.30. După o vizită la un centru de cercetare al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, președintele a ajuns pe scena instalată în Piața Unirii, de unde a vorbit particpanților la Marșul Universităților. Iohannis a fost prezentat publicului de primarul Emil Boc, care i-a îndemnat ca un MC pe tineri să aplaude. În scurtul său discurs, el a rememorat anii studenției de la Cluj, a mărturisit că a fost emoționat să participe la inaugurarea anului universitar și să vadă că multe lucruri au rămas la fel în clădirea centrală a UBB, și că ce s-a schimbat s-a schimbat în bine.

În mod neobișnuit, Iohannis a încercat să facă câteva glume și remarci amuzante, înainte de a dopta un ton mai serios:

„Am participat la deschiderea de la UBB pentru că și eu am fost student aici. A fost foarte emoționant să întru pe ușa pe care intrăm aproape zilnic în studenție. Va felicit pe toți și va doresc să savurați anii studenției  Am venit de la Sibiu cum cu siguranță vi se spune și vouă că anii studenției sunt frumoși. Așa este, dar în ce constă asta? E fain. Orașul e senzațional , poți să ieși cu prietenii, să asiști la seminarii și cursuri de multe ori foarte bune. De multe ori. Cu siguranță și voi simțiți ceva special care va face să fiți mândri că sunteți studenți. Ce cred eu că este acel ceva? El se învață și la cursuri și la petreceri și participând la demonstrații, sau la discuții aprinse despre de ce nu se mișcă politicienii aceștia. Voi ați dovedit că sunteți parte activă a societății. Vă felicit și contez pe voi. Sunteți oameni care va veți găsi repede rostul, inclusiv să faceți societatea mai bună si mai performanță”.

El a fost apoi aplaudat, și a încheiat: „Mulțumesc, mi-a plăcut cu voi”.

Rectorii celor șase universități de stat din Cluj au transmis, la rândul lor, pe scena din Piața Unirii mesajele de început de an universitar miilor de studenți prezenți la Marșul Academic inițiat de UBB pentru a marca 100 de ani de universitate româneasca la Cluj. Mai jos, puteți urmări o înregistrare a evenimentelor de la ViaCluj TV.


Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 30 septembrie, la ceremonia de deschidere a anului universitar, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB). În alocuțiunea rostită, el a lăudat performanțele învățământului clujean, la 100 de ani de învățământ universitar românesc la Cluj. El a afirmat că orașul de sub Feleac, prin performanțele sale universitare este unul dintre puținii poli de excelență academică din România. Totodată, el a criticat lipsa de constanță a miniștrilor educației din ultimii ani, arătând că aceștia au fost lipsiți de pregătire. „Miniștrii mediocri obțin doar rezultate mediocre. Educația din România ar trebui să cultive talente și să formeze valori. Din păcate, nu aceasta este regula, ci excepția pe care o întâlnim doar în anumite centre de învățământ”, a precizat Iohannis.

Iohannis a ajuns la UBB la ora 10 și a fost primit de primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, rectorul Ioan-Aurel Pop și președintele Senatului UBB, Ioan Chirilă.

Galerie foto de Dan Bodea:

71169040_515646765886645_4514405838101676032_niohannis la ubb (4)71185477_2524833637611707_1441506129661132800_niohannis la ubb (6)iohannis la ubb (7)iohannis la ubb (2)iohannis la ubb (1)iohannis la ubb (5)
<
>

Festivitatea de deschidere a anului universitar a început cu discursul rectorului, care a salutat activitatea academică din ultimii 100 de ani, dar a reaminti că prima instituție de rang universitar la Cluj a fost fondată acum 439 de ani. Ioan-Aurel Pop a menționat că UBB este singura universitate din țară auditată externe și cotată cu patru stele, ceea ce înseamnă universitate internațională de excelență, și că, în general, este cea mai bine clasată din România, în clasamentele internaționale. El a spus că bugetul UBB este de 521 de milioane de lei, care este insuficient pentru a putea propulsa universitate mai sus în aceste clasamente.

Potrivit rectorului Ioan-Aurel Pop, la UBB activează 45.000 de studenți, masteranzi, doctoranzi etc. și 2.000 de cadre didactice. Ea se situează între cele mai bine cotate 3% din universitățile din lume și este singura pe plan internațional care are în structură patru facultăți de teologie.

În timpul festivității au mai vorbit președintele Senatului UBB și prefectul studenților. Ceremonia s-a încheiat cu „Oda Bucuriei” cântată în română maghiară și germană.


Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Îmi face o deosebită plăcere să deschid anul universitar la „Babeș-Bolyai”, de care mă leagă multe amintiri frumoase din perioada în care și eu am fost student aici, la Facultatea de Fizică. Cred că fiecare absolvent este mândru de a sa alma mater, iar când aceasta este un punct de referință pentru mediul universitar românesc, sentimentele sunt cu atât mai puternice.

Universitatea „Babeș-Bolyai” este un simbol și un fervent promotor al rolului educației în normalizarea și modernizarea României, un rol pe care l-am susținut la rândul meu constant pe parcursul întregului mandat.

Modul în care a fost înființată și activitatea de o sută de ani a universității reprezintă expresia a trei valori-cheie indispensabile unei Românii funcționale și de succes.

Prima este prioritizarea educației în viața statului. Acest lucru îl vedem din rapiditatea cu care a fost creat un sistem educațional complet în Transilvania în decursul primului an de după Unire.

Decidenții și oamenii de cultură de atunci nu s-au cramponat în birocrație, nu au ezitat, nu au tărăgănat. S-au asigurat că un sistem de educație în limba română până la nivelul universitar va fi accesibil imediat locuitorilor din Transilvania.

A doua valoare este toleranța pe care o reprezintă mediul educațional multicultural și multilingv de la „Babeș-Bolyai”. Aici se poate învăța în limba română, dar și în maghiară și germană, ceea ce reflectă astfel o istorie multiseculară de conviețuire pe teritoriul transilvan.

Această practică a toleranței este cu atât mai importantă cu cât vedem deja o creștere a mobilității studenților, dar și a cadrelor didactice.

Promovarea excelenței în educație și cercetare este cea de-a treia valoare, reflectată de eforturile Universității de a încuraja cercetarea și de a garanta calitatea actului educațional. Cooperarea cu parteneri externi, atât în domeniul cercetării, cât și în dezvoltarea de programe educaționale, face din „Babeș-Bolyai” una dintre universitățile românești bine pregătite pentru un mediu din ce în ce mai competitiv.

Aceste atitudini și abordări ar trebui să fie asumate la nivelul întregului sistem de educație din România. Spun că ar trebui pentru că realitatea din ultimii ani ne-a arătat că nici vorbă de viziune din partea guvernanților ori preocupare pentru excelență în educație.

Singura constantă a fost perindarea pe funcția de ministru a unor persoane fără nicio vocație și fără nicio preocupare de a înțelege, darămite de a rezolva problemele sistemice din învățământ. Cu miniștri mediocri nu obții decât rezultate mediocre.

Educația din România ar trebui să cultive talente și să formeze valori. Din păcate, nu aceasta este regula, ci excepția pe care o întâlnim doar în anumite centre de învățământ, ca aici. În plus, la noi, tinerilor nu li se oferă încă suficiente oportunități pentru a-și construi cariere de succes în țară.

Doar prin consolidarea de centre universitare puternice, cu o cultură a calității bine conturată și cu o cooperare activă atât cu mediul privat, cât și cu parteneri europeni și internaționali, putem să oferim aceste oportunități.

Nu este o coincidență că în ultimii ani am fost martorii unei transformări a Clujului într-un magnet pentru tineri talentați și ambițioși din întreaga Românie. Mediul universitar și cel economic de aici au făcut deja acești primi pași cruciali spre normalitate și modernitate.

Vă încurajez, de asemenea, să vă uniți forțele. Centrele universitare românești au oportunitatea de a utiliza în comun resurse importante, aducând la un loc potențialul tuturor universităților și al institutelor de cercetare performante.

Fără o abordare strategică de colaborare, bazată pe excelență și meritocrație, universitățile românești riscă să nu aibă realizări notabile în topurile mondiale.

Diferența de buget dintre universitățile românești și cele din topurile internaționale este uriașă, iar o posibilă soluție pentru a putea fi competitive este crearea unor universități puternice prin fuziune sau prin poli universitari, ce au sprijinul mediului privat, dar și al autorităților locale.

Dragi studenți,

Indiferent de calea pe care o alegeți, sper că vă veți folosi cunoștințele acumulate aici nu doar pentru a vă construi o viață mai bună, dar și pentru a ne transforma societatea în mai bine.

În ultimii ani, tinerii s-au aflat în fruntea unei veritabile revoluții a participării civice. La ultimele alegeri, ați distrus mitul tânărului apatic și pasiv, care nu iese la vot.

Vă felicit și vă îndemn să rămâneți la fel de implicați, gata oricând să sancționați derapajele decidenților politici.

Prin lansarea de startup-uri, cariere fulminante și dinamizarea societății civile, tinerii au preluat ștafeta reconstrucției de care România are atâta nevoie.

Dragi profesori și cercetători,

Voi formați elitele. Voi împingeți frontierele cunoașterii umane. Și tot voi construiți punțile de cooperare internațională pe care se bazează, din ce în ce mai mult, cercetarea contemporană.

Din păcate, în loc să primiți susținere și fonduri pe măsura importanței acestui domeniu, bugetul alocat cercetării a ajuns la un minim istoric în urma tăierilor succesive.

Stimați participanți,

La 100 de ani de funcționare a universității ca instituție publică a statului român, bilanțul „Babeș-Bolyai” este unul pozitiv, care insuflă optimism pentru viitor.

România are nevoie de leadership în viața economică, socială și politică. Aici intervine rolul crucial al universității, al comunității academice și al absolvenților ca motoare ale schimbării. (sursa: presidency.ro)

Vă doresc succes tuturor în anul universitar care urmează și sunt convins că veți consolida în continuare prestigiul binemeritat al Universității „Babeș Bolyai”!

Și dați-mi voie, la final, să urez Universității „Babeș Bolyai”, întregii comunități universitare clujene tradiționalul Vivat, crescat, floreat!

Distribuie:

Postaţi un comentariu