Interviu cu Al Di Meola: Artistul revine în Cluj-Napoca în 26 Noiembrie la Opera Națională Română

Opera Națională Română din Cluj-Napoca va găzdui în această toamnă un nou eveniment muzical de mare ţinută. Renumitul chitarist, compozitor şi producător american de jazz-fusion, Al Di Meola, revine în Cluj-Napoca în data de 26 noiembrie cu cel mai nou proiect muzical al său – albumul Opus. Di Meola este un îndrăgit al publicului transilvănean, iar concertul din aceasta toamnă va cuprinde atât noile compozitii, de pe albumul „Opus”, cât și melodiile deja consacrate, precum „Land of the Midnight Sun”, „Elegant Gypsy” sau „Casino”.

Cum ți-ai descrie noul album “Opus”? 

Pentru mine OPUS este un rezumat al întregii mele cariere de compozitor solo. Ea cuprinde într-adevăr toate genurile diferite pe care le-am explorat în albumele anterioare și le aduce într-o singură înregistrare. De asemenea, Opus este o exprimare foarte personală, inspirată de familia mea – cum ar fi “Ava’s Dream Sequence Lullaby” pe care am scris-o imediat după ce fiica mea s-a născut și este, de asemenea, inspirată de rădăcinile mele italiene.

 Ce părere ai despre muzica jazz de acum? 

Nu au existat niciodată muzicieni mai talentați decât acum, dar în epoca YouTube este foarte, foarte greu să îți creezi un nume ca muzician. Partea bună este că prin intermediul mass-media descopăr artiști noi aproape în fiecare zi.

Ce muzicieni ți-au influențat cel mai mult stilul?

Am început cu Beatles, acesta este și motivul pentru care am vrut să cânt la chitară. Am fost și de fapt încă sunt complet uimit de modul în care au scris și au produs muzica lor. Mai târziu am intrat în Jazz Fusion: Return to Forever a fost trupa mea preferată înainte de a mă alătura.

Cum influențează originile tale italiene muzica pe care o aduci în fața publicului?

OPUS este foarte mult influențat de rădăcinile mele italiene. Cântecul “Cerreto Sannita” este dedicat satului din care bunicul meu la plecat în Statele Unite cu aproape 100 de ani în urmă. Anul trecut soția mea a organizat o excursie acolo și a fost ca și cum am găsit din nou familia mea pierdută. Coperta OPUS este vechea stemă a lui Di Meola, care este pe partea de sus a fiecărei case acolo, iar spatele arată ușa casei lui Di Meola, de unde a plecat bunicul meu. A fost o experiență foarte emoțională.

Acesta este un tur european, ai vreo poveste? Care țară îți oferă cea mai frumoasă experiență?        

Îmi place să călătoresc și să cânt în Germania pentru că totul este perfect organizat, îmi place Italia din cauza rădăcinilor mele și iubesc Franța pentru vin și mâncare. Am venit în Europa ca muzician de când aveam 19 ani, de fapt am locuit câțiva ani în Munchen / Germania și sunt căsătorit cu o nemțoaică.

Ai spus că, pentru Opus, „ai compus cu distracție pentru prima dată din viața ta”, care este diferența dintre acum și înainte?

R: Sunt într-o relație fericită acum, am o fiică de trei ani care este foarte distractivă. Întotdeauna am crezut că, în calitate de artist, trebuie să suferi ca să creezi, dar nu este adevărat, am fost cu adevărat fericit pentru prima dată în viața mea și am creat OPUS și când îl asculți, cred că o poți auzi!

Bilete

Biletele au preţurile între 100 şi 300 lei, în funcţie de locul din sală, includ toate taxele, şi se găsesc la birourile Diesel Events(Piaţa Unirii 10, tel. 0799.600.9009) şi pe www.dieselevents.ro. Agenţiile revânzătoare pot aplica comisioane proprii.

Date despre artist:

Al Di Meola (Al Laurence Dimeola) este un chitarist de jazz, jazz-rock, jazz-fusion american, de origine italiană. Considerat unul dintre marii tehnicieni ai chitarei, comparabil cu John McLaughlin, ca tehnică și cu Carlos Santana, ca izvor de inspirație.

Postaţi un comentariu