Începe programul de bugetare participativă: 150.000 de euro, suma maximă pentru proiectele câștigătoare

Grupul statuar Matia Corvin din centrul Clujului

Clujenii cu idei pentru transformarea orașului pot depune online, începând de luni 17 iulie, proiectele lor, acestea urmând să fie evaluate de către specialiștii instituției și apoi votate de către cetățeni, fiecare proiect putând solicita o finanțare de maxim 150.000 de euro.

 
„Primăria Cluj-Napoca a lansat primul proces de bugetare participativă din România, o formă de respect pentru clujenii care plătesc taxe şi impozite locale şi care pot decide cum se cheltuiesc banii în interes public. În perioada 17 iulie-20 august, clujenii pot propune proiecte pentru oraş prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro, care trebuie să se încadreze în şase domenii. Proiectele care obţin cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2018. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro”, a spus primarul Emil Boc, citat de Agerpres.

Pentru a fi eligibil, persoana trebuie să aibă domiciliul în Cluj-Napoca și să fi împlinit 18 ani. Există şase domenii pe care se pot depune proiecte, acestea fiind alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spaţii verzi şi locuri de joacă; amenajarea spaţiilor publice (mobilier urban, iluminat public); infrastructură educaţională şi culturală; oraşul digital. 

Fiecare cetăţean poate depune unul sau mai multe proiecte. După înregistrarea acestora pe o platformă online, proiectele intră într-o fază de analiză tehnică şi de legalitate, pe care o realizează funcţionarii primăriei şi care are ca scop stabilirea eligibilităţii. 
Proiectele trebuie să nu se suprapună cu alte proiecte deja derulate de municipalitate iar implementarea  să fie de competența Primăriei.

După realizarea acestei analize, proiectele sunt votate de cetăţeni, în două etape distincte. Într-o primă fază, fiecare cetăţean poate alege 6 proiecte, câte unul pentru fiecare domeniu. În urma acestui vot vor fi alese 30 de proiecte – primele trei proiecte clasate în funcţie de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar lista până la 30 va fi completată de proiecte, în funcţie de numărul de voturi. În cea de a doua etapă cetăţenii nu vor putea vota decât câte un singur proiect din cele 30 stabilite, iar dintre acestea vor fi finanţate 15. Primul proiect din fiecare domeniu va fi selectat automat. 

Sumele necesare pentru aceste proiecte vor fi prevăzute în bugetul anului 2018, suma totală fiind de 2.250.000 euro. Astfel, suma maximă care poate fi atribuită unui proiect va fi de 150.000 de euro. Proiectele vor fi implementate în anul 2018

Distribuie:

Postaţi un comentariu