Galerie foto/ Tradiția de 1 Mai învinge vremea capricioasă: „Făceam grătar și dacă trebuia să stau în ploaie”

Marius și soția lui nu s-au lăsat intimidați de vremea de afară și au ieșit la iarbă verde alături de vecinii lor (Foto: Radu Hângănuț)

Prognoza meteo care anunța ploi și cer noros a speriat mulți „grataragii” clujeni, însă împătimiții și-au asumat toate riscurile și au plecat la iarbă verde cu toată familia pentru a cinsti tradiția de 1 Mai. Pe Valea Gârbăului, unul dintre locurile de picnic din Cluj special amenajat pentru grătare, clujenii au încins grătare încă din prima parte a zilei.

Valea Gârbăului i-a așteptat pe clujeni cu patru hectare de iarbă verde, grătare și apă potabilă. Chiar dacă dimineață ploua și soarele părea și el plecat în ziua liberă prilejuită de Ziua Internațională a Muncii, clujenii au ținut morțiș să respecte tradiția clasicelor grătare cu de 1 Mai.

Câteva zeci de familii veniseră la Valea Gârbăului până la amiază, când soarele deja revenise pe cer, spre satisfacția clujenilor. Cu pastă de mici gata pregătite, grătare de porc și pui condimentate de acasă au venit și trei familii din cartierul Zorilor. „Prăjeam ceva pe grătar și dacă ploua; nu contează”, spune Marius în timp ce întoarce câteva grătare suculente.

„Venim nu doar de 1 Mai la grătare dar grătarul de astăzi e totuși o tradiție. Suntem vecini de bloc și ieșim foarte des”, spune doamna Iarai.

Berea rece și carnea de porc sunt sfinte de 1 Mai, spune Marius, care recunoaște că indiferent cât ar fi plouat, ar fi avut grijă ca focul de sub grătar să reziste.

„Nu ne-a speriat vremea. Ieșeam oricum și dacă ploua. Am adus grătar cu capac și dacă trebuia îl supravegheam din mașină și ceva prăjit tot mâncam. Important e ca de 1 Mai să mergi la un grătar și să mânânci un mic, pentru că , până la urmă asta e tradiția”.

Marius a fost bucătarul familiei astăzi și le-a pregătit tradiționalii mici pe care îi face an de an (Foto: Radu Hângănuț)

Marius a fost bucătarul familiei astăzi și le-a pregătit tradiționalii mici pe care îi face an de an (Foto: Radu Hângănuț)

Cu toate acestea, doamna Iarai este îngrijorată de cum va rămâne zona la sfârșitul zilei. „Ne-am mirat că atunci când am venit era foarte curat. Zona are lipsuri, sunt cam puține grătare, dar e un început bun. Sper să rămână curat. Noi tot timpul strângem toate gunoaiele de pe lângă noi, le punem în mașină și le aruncăm la primul tomberon. Nu trebuie să ne batem joc de natură”, mai spune clujeanca.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Valea Gârbăului, transformată în Valea Portocalie”]În timp ce clujenii au fost intimadați de norii de pe cer, tinerii PDL-ului s-au lăsat mânați de campania electorală și dorința de a savura câteva grătare la iarbă verde și au „ocupat” Valea Gârbăului, transformând-o într-o mare portocalie. Cei peste 70 de tinerii pedeliști au jucat fotbal și au socializat lângă grătar, împărțind de asemenea și saci menajeri clujenilor.[/stextbox]

Consiliul Judeţean Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, în colaborare cu Primăriile Turda, Aiton, Băişoara, Floreşti, Iara, Mociu, a organizat de 1 mai 2014, începând cu ora 12.00, în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, a treia ediţie a „serbării câmpeneşti”.

În cadrul Serbării Câmpenşti de 1 mai, au evoluat cursanţii ansamblurilor folclorice populare din Turda (ansamblul folcloric „DATINI TURDENE” – instructor coregraf Ioan Cuc), Aiton (ansamblul folcloric „AITONEANA” – instructor coregraf Ioan Cuc), Băişoara (ansamblul folcloric „BĂIŞANA” – instructor Alexandra Crenguţa Rusu), Floreşti (ansamblul folcloric „CUNUNA SOMEŞANĂ” – instructor Dinu Ban), Mociu (ansamblul folcloric al comunei Mociu – instructor coregraf Bianca Cherecheş), Cluj-Napoca (ansamblul folcoric „POPULAR” al Şcolii de Arte Cluj – instructor coregraf Florin Rusu) precum şi cursanţi ai claselor de muzică populară din Cluj-Napoca, acompaniaţi de taraful „Vatră de dor” al Şcolii de Arte Cluj.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de 1 Mai la Valea Gârbăului și la Parcul Etnografic Romulus Vuia.

[nggallery id=415]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Muresan says:

    cocalari cu BMW-ul pe imas, parcat pe iarba, imbracati in trening de plastic din piata..

Postaţi un comentariu