Exercițiul de alarmare și avertizare, în 20 aprilie, la Cluj. Șeful ISU Cluj: „Oamenii nu trebuie să intre în panică”

Foto: Dan Bodea

Exercițiul național de înștiințare, avertizare și alarmare în situație de protecție civilă PROCIV 2017 are loc la nivel național în perioada 18 aprilie-21 aprilie 2017, pe raza județului Cluj fiind programat să se desfășoare în prima parte a zilei de 20 aprilie. Potrivit  șefului ISU Cluj, Ion Moldovan, acest exercițiu presupune doar verificarea stațiilor de alarmare din oraș, iar cetățenii trebuie pur și simplu să nu se panicheze la pornirea sirenelor și să știe că este vorba despre un exercițiu.

La nivel național sunt 7.700 de astfel de sisteme de alarmare a populației, iar în municipiul Cluj-Napoca funcționează aproape 100 de astfel de sisteme, controlate printr-o centrală. În data de 20 aprilie aceste alarme vor fi pornite pentru câteva zeci de secunde.

„Pentru Cluj, activitatea este planificată în data de 20 aprilie. Vor veni câteva mesaje de la București și noi vom transmite semnale în baza acelor mesaje. Noi doar verificăm dacă centralele funcționează și, sigur, alarmele se vor auzi în oraș. Oamenii trebuie să știe că este un exercițiu iar atunci când aud acele sunete nu trebuie să intre în panică”, a declarat Ion Moldovan, șeful ISU Cluj.

El a explicat că alarmele vor fi difuzate într-un anumit interval de timp, de aproximativ două ore și că este prima acțiune de acest gen, la nivel național. Potrivit ISU,  rostul acestui exercițiu este de conștientizare a populației cu privire la existența acestor sirene.

„Oamenii trebuie să știe că trebuie să se adăpostească și să fie calmi. Exercițiul va presupune doar alarmarea populației”, a mai spus Ion Moldovan.

Șeful ISU Cluj a explicat că în continuare sunt întreținute și adăposturile subterane de pe raza municipiului, care sunt verificate periodic astfel încât să fie oricând pregătite, la fel cum este și în cazul personalului ISU și SMURD.

„Am avut acum ceva timp chiar la Teatru Național un soi de ciclon, așa că noi suntem pregătiți tot timpul pentru orice problemă ar putea apărea. Avem la ISU peste 700 de oameni care, în caz de nevoie, pot să intervină în teren. SMURD are peste 100 de oameni și se poate suplimenta cu personal de la UPU”, a mai spus șeful ISU Cluj.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu