Bashar Molhem, cel mai tanar consilier local: „Casa mea este Cluj-Napoca. E normal să mă implic politic aici”

Bashar Molhem în vârstă de 24 de ani este unul dintre tinerii care alcătuiesc Consiliul local Cluj-Napoca și totodată unul din cei doi străini care vor propune proiecte și vor lua decizii pentru Cluj în următorii patru ani, în componența consiliului intrând și italianul Dreoni Giacomo. Transilvania Reporter a aflat povestea „străinului” cu cetățenie română care își dorește o carieră în politica românească.  Ce l-a determinat să se mute în România, să intre în politică , dar și care sunt planurile sale pentru Cluj, vom afla în cele ce urmează de la tânărul clujean.

În Siria, doar în vizită

Pentru Bashar, Clujul a devenit „acasă” încă de la vârsta de șapte ani. „Unchiul meu a venit primul în Cluj. Studia medicina. Ulterior l-a chemat și pe tata, iar împreună au început unele afaceri. Aveam doar șapte ani când m-au adus și pe mine, iar de atunci suntem o familie aici, în Cluj-Napoca. Aici am crescut, aici mi-am făcut școala, prietenii, aici mă simt acasă. În Siria am mai fost doar în vizită, la rude. De când cu războiul de acolo, acest lucru nu mai este, însă, posibil. Venirea mea în România nu ascunde cine știe ce poveste nemaiauzită. Aș spune că acesta ne-a fost destinul. Așa a vrut Dumnezeu, ca acest oraș să devină „acasă” pentru mine”, povestește tânărul.

Implicarea sa în politică a venit cumva, natural, susține acesta. „Nu pot spune că a fost un moment anume. În familia mea au existat de când mă știu dezbateri politice. Tata a fost meru interesat de modul în care evoluează lucrurile în lume, la fel și unchii mei. Am trăit cu poveștile lor și treptat am devenit și eu preocupat. Îmi aduc aminte că avem cam 10-11 ani când tata învăța pentru interviul de obținere a cetățeniei române. Repeta numele miniștrilor de la vremea respectivă cu voce tare, iar eu le-am reținut pe toate. S-a mirat și mi-a prezis de atunci că voi ajunge în politică. Sigur, acesta e doar un amănunt haios din copilărie, care n-are legătură cu planificarea vreunei decizii. În urmă cu vreo trei ani, câțiva amici cu care mai discutam despre ce se întâmplă prin politică mi-au sugerat să mă înscriu într-un partid. Și mi-am zis că de vreme ce tot mă preocupă cum merg lucrurile în societatea noastră, ar fi bine să încerc să mă și implic. Și așa a început totul”, explică Bashar.

Fiind o fire energică, primul său gând a fost acela de a se implica, pur și simplu, de a construi ceva în beneficiul comunității. „Am optat să intru în PNL pentru că vin dintr-o familie de întreprinzători și pentru că, asemeni tatălui meu, cred în iniţiative şi în spiritul de acţiune al oamenilor”, spune acesta.

Bashar nu și-a imaginat că va ajunge consilier local la o vârstă atât de fragedă și nici nu și-a făcut planuri în ceea ce privește cariera sa politică. „Nici acum nu o fac  pentru că sunt conștient în fiecare moment că mai am o mulțime de lucruri de învățat, plus că mai trebuie să-mi închei și studiile. Cariera se va realiza în timp, deocamdată trebuie să muncesc și să sprijin echipa PNL. Pentru mine e o mare onoare că am obținut un mandat de consilier local. De vreme ce m-am înscris pe lista candidaților PNL, normal că speram să ajung în Consiliul Local, aș minți dacă aș spune altceva. E drept că nu mi-am închipuit că se va întâmpla atât de curând, dar sunt cât se poate de pregătit să contribui și să-mi ajut comunitatea. Într-adevăr există și alte moduri de a ne implica, însă, mediul politic reprezintă zona decizională, atât la nivel central, cât și la nivel local. De altfel, legile sunt făcute de politicienii aflați la guvernare și indiferent din ce perspectivă am privi lucrurile, totul se învârte în jurul politicii. Tinerii, în special, sunt obișnuiți să stea pe margine și să-i înjure pe politicieni pentru că așa pare cel mai simplu pentru ei. Eu cred că nu-i de ajuns să stăm și să ne plângem. Implicare înseamnă pentru mine să-mi dedic timp pentru problemele comunității, și totodată să învăț să răspund pentru obligațiile pe care mi le-am asumat față de oameni. În privința pârghiilor la care aș apela: evident că doar la cele care sunt în concordanță cu legea și cu prerogativele funcției pe care o am”, spune proaspătul consilier.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Priorități

Am vrut să aflăm de la Bashar ce schimbări ar dori să aducă comunității din postura în care se află și care sunt prioritățile sale. Tânărul este conștient că nu poate acționa de unul singur. „Un consilier poate avea propuneri și soluții, însă, întotdeauna va avea nevoie de sprijinul echipei sale pentru ca acestea să devină realitate. Eu sunt membru al PNL Cluj, sunt parte din echipa primarului Emil Boc. Prin urmare, principala mea prioritate va fi aceea de a sprijini inițiativele domnului Emil Boc. În ce mă privește, în acest mandat mi-am propus să încerc să dezvolt o punte de legătură între cetățeni și administrația locală. Cred că e foarte important să mergem și noi spre problemele oamenilor. Îmi doresc să țin audiențe cel puțin de două ori pe săptămână, cu program alocat pe categorii sociale și profesionale, pentru că oamenii, până la urmă, au probleme diferite și au nevoie să fie ascultați, sfătuiți și ajutați. Traficul este una dintre cele mai mari probleme în Cluj-Napoca, lipsa locurile de parcare, de asemenea. Dar pentru toate acestea au fost propuse o serie de soluții importante, în mandatul domnului Emil Boc, iar prioritatea echipei PNL este aceea de a le sprijini, pentru a se realiza în cel mai scurt timp”, este de părere tânărul.

Momentan este un „nume nou” în politica locală, dar susține că nu își dorește să devină cunoscut cu orice preț. „Sunt încă tânăr, dar sunt dispus să muncesc, să învăț, să-mi asum sarcini și să mă implic permanent. Eu nu fac parte din categoria politicienilor care cred că notorietatea trebuie obținută cu orice preț. Mi-am propus să am răbdare”, spune politicianul.

Cu ce ar trebui să vină în plus noua generație de politicieni? „ Nu cred că tinerețea înseamnă automat că ești mai bun. Am mai spus că avem multe de învățat atât eu cât și ceilalți colegi mai tineri. Și slavă Domnului, avem și de la cine învăța. În România mai sunt și politicieni care s-au dovedit oameni cinstiți. Emil Boc ar fi un exemplu în acest sens, dar nu numai. Sigur, noi venim în plus cu energie multă, cu dorința de a schimba în bine percepția oamenilor despre clasa politică. Dar depinde de modul în care ne vom comporta, de felul în care ne vom respecta angajamentul și sarcinile pe care ni le-am asumat. Până la urmă, din punct de vedere politic contăm doar dacă cetățenii ne votează.  Pe ei trebuie să-i convingem că suntem oameni valoroşi”, spune acesta.

Tânărul nu crede într-o definiție a politicianului. Consideră însă, că cinstea și onoarea trebuie să ne caracterizeze pe fiecare dintre noi.

Este un atuu faptul că este originar din altă țară sau din contră, reprezintă acest fapt un minus? „Dacă vorbim de origini, mai este un tânăr de la PSD care e tot sirian (pe jumătate), deci am fi trei străini, nu doar doi. Nu știu dacă este un atu originea mea, pentru că încă sunt destule prejudecăți la noi în țară. Dar încerc să văd și partea bună a lucrurilor. Sunt destui oameni care mă sprijină, prietenii, familia. Casa mea este Cluj-Napoca, deci e normal să îmi doresc să mă implic politic aici. Și apoi diversitatea culturală devine un argument din ce în ce mai greu de respins, în vremurile acestea. Oricum, în alte locuri, mai ales la București, sunt mulți membri de partid care au origini străine. E un lucru firesc, până la urmă”, consideră tânărul.

Bashar și-a dorit să aibă o profesie sigură. A oscilat între drept și stomatologie, așa că până la urmă s-a decis să urmeze ambele specializări. A absolvit dreptul, iar în prezent este student la stomatologie. Deși este destul de ocupat, în puținul tip liber pe care îl are susține că face cam ceea ce fac și alți tineri: ascultă muzică, citește, călătorește, petrece timp cu familia sau iese cu prietenii. Se consideră o persoană obișnuită și își dorește ca lucrurile pe care le va face să conteze pentru comunitate.

„În România ne bucurăm de privilegiile unui stat democratic, drepturile omului sunt apărate de legi naționale și internaționale. Îmi place Clujul, aici mă simt acasă. Știu foarte bine prin ce chinuri trec oamenii din alte locuri.  Aici avem libertate deplină şi ar trebui să ne simțim fericiți”,  Bashar Molhem.

Distribuie:

Postaţi un comentariu