Drumul gunoaielor spre Oradea, mai scump cu 18, 8%

Foto: Dan Bodea

„Telenovela” deșeurilor clujenilor și-a găsit un final provizoriu, după ce Consiliul Local al Muncipiului Cluj-Napoca a aprobat prețul de 8, 38/lună/ locuitor pentru serviciile de salubritate. Astfel, chiar dacă prețul se păstrează în media națională, clujenii vor plăti pentru gunoaie cu 1, 33 lei/lună mai mult. Costurile survin din necesitatea de a transporta deșeurilor în Oradea, în contextul în care Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este în continuare incert.

După ce în ultima perioadă deșeurile mergeau la Alba Iulia, începând de mâine gunoaiele vor pleca spre Oradea. Acest lucru va însemna și o majorare a prețurilor cu 18, 8%, de la 7, 05 lei/lună cât plăteau persoanele fizice până acum, la 8, 38 de lei/lună.

„Nefinalizarea la termen de către Consiliul Județean Cluj a centrului de deșeurilor ne-a creat două probleme. Dacă depozitul era gata nu aveam acum nicio noapte nedormită, dar din nefericire centrul nu este gata. Avem probleme cu găsirea unei locații în care să depozităm temporar deșeurilor și apoi nu avem un depozit autorizat în care să le ducem. Soluția temporară o avem: pentru cel puțin trei luni, la Oradea”, a declarat Emil Boc în cadrul ședinței de consiliu.

Pentru persoanele juridice, prețul metrului cub de deșeuri va fi de 70, 34 de lei/lună. Prin Comparație, la Oradea, acolo unde deșeurile vor ajunge, prețul practicat este de 79, 1 lei. Proiectul de hotărâre a trecut fiind votat cu 15 voturi „pentru” și două „împotrivă”.

„Guvernul trebuie să găsească o soluție națională pentru aceste probleme pentru că vorbim despre o temă națională. E la fel și la Alba-Iulia, care duce la Sibiu, sau la Târgu-Mureș, care duce deșeurile la Sighișoara. În curând vor fi pline străzile din țară de camioane care transportă gunoaie”, a atras atenția primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu