Dezbatere europeană pe tema cancerului. România este reprezentată de medicul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu

Patriciu Achimaş/ Foto: Dan Bodea

Reprezentanții Parlamentelor Naționale din statele membre UE sunt invitați să participe luni, 27 septembrie, în cadrul Comisiei de specialitate a Parlamentului European pentru combaterea cancerului (BECA), pentru a prezenta punctele de vedere ale Parlamentelor naționale cu privire la Planul european de combatere a cancerului.

România va fi reprezentantă de prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, președintele Grupului din Parlamentul României pentru combaterea cancerului, anunță caleaeuropeană.ro.

Reuniunea va permite schimburi de opinii, pe acest subiect, atât între parlamentele naționale, cât și cu Parlamentul European și comisarii europeni pentru sănătate și siguranță alimentară. Acest eveniment reprezintă și un forum internațional pentru schimbul de experiențe și bune practici de la nivel național și european privind prevenirea cancerului, susținerea cercetărilor în domeniu, îmbunătățirea tratamentelor și asigurarea accesului egal la îngrijire în întreaga Uniune.

La această reuniune a Comisiei interparlamentare vor participa raportorul Comisiei BECA, eurodeputata Véronique Trillet-Lenoir, dar și comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

De asemenea, va oferi ocazia de a aborda modul în care pandemia de coronavirus a afectat îngrijirea cancerului și pacienții cu cancer și cum am putea face ca îngrijirea cancerului să fie mai rezistentă în viitor. Reamintim că aproape un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa din cauza pandemiei de CoViD-19.

„Imediat după numirea mea ca președinte al Grupului din Parlamentul României pentru combaterea cancerului, a început procesul de organizarea Grupului. Activitatea mea s-a centrat în această direcție, am făcut documentare pentru configurarea Planului de cancer, urmând ca din toamnă să avem întâlniri cu toți actorii implicați pentru a stabili și reperele legislative care să susțină Planul de luptă împotriva cancerului. Acesta trebuie să conțină repere clare pentru fiecare tip de cancer și să se refere la aspecte corespunzătoare pilonilor știuți: profilaxie, diagnostic, tratament, paleație”, a transmis prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu înaintea reuniunii de luni, 27 septembrie.

Dezbaterea va fi transmisă live pe www.caleaeuropeana.ro și pagina de Facebook Calea Europeană, începând cu ora 10:00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu