„Declaraţie româno-maghiară în anul Centenarului”

Oameni politici şi de cultură maghiari şi români, o parte dintre ei participanţi la o dezbatere organizată, vineri, la Cluj, de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), au adoptat un document intitulat „Declaraţie româno-maghiară în anul Centenarului”, în care se vorbeşte despre un viitor proiect de ţară al românilor, maghiarilor şi al celorlalte minorităţi: „Centenarul Unirii Transilvaniei cu România oferă românilor şi maghiarilor ocazia de a resuscita idealul promis în anul 1918: să fim o patrie a românilor, maghiarilor şi a celorlalte minorităţi constitutive ale unui stat devotat împlinirii aspiraţiilor fiecărei communităţi. Este un obiectiv care nu poate fi realizat peste noapte. Dar putem transforma acest ideal într-un proiect de ţară al anilor care vin. Apelăm la compatrioţii noştri şi la autorităţile publice să onoreze Centenarul refuzând incitarea naţionalistă şi conflictul, favorizând construcţia şi speranţele”.

În document se arată că „multe dintre manifestările dedicate celebrării Centenarului Unirii Transilvaniei cu România, înainte de 2018 şi continuând în ultimele luni, au căpătat accente antimaghiare, sporind neînţelegerea în relaţiile dintre cele două comunităţi”.

De asemenea, se spune că „Transilvania a fost şi poate să devină un spaţiu de complementaritate” şi un model de pluralism cultural şi religios, dar se face referire şi la autonomie: „Nu există niciun element care să opună, astăzi, interesele românilor şi maghiarilor. Aspiraţiile maghiarilor la autonomie culturală şi teritorială sunt dezideratele unei mai bune organizări şi servesc deci tuturor. Alimentarea confuziei dintre autonomie şi independenţă reflectă uneori neînţelegere, alteori intenţia rea a manipulării”.

Printre semnatari şi vorbitori la eveniment se numără oameni politici şi de cultură români şi maghiari: Tokes Laszlo, Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Eckstein Kovacs Peter, Molnar Gusztav, Lucian Nastasă Kovacs, Szilagyi Zsolt, Sabin Gherman, Bakk Miklos, Marius Tabacu, Kolumban Gabor, Sandor Krisztina, Bodo Barna, Toro Tibor, Mircea Toma, Ovidiu Pecican, Cristian Pârvulescu.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ‒ EMNT/CNMT) şi Asociaţia Reconstructio au organizat, vineri, la Cluj, conferinţa româno-maghiară, intitulată „Centenariile noastre. Quo vadis în relaţiile româno-maghiare?”, în cadrul căreia a fost citită şi declaraţia amintită.

„Conferinţele anuale româno-maghiare iniţiate de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT/CNMT) şi organizaţiile sale partenere au devenit deja o tradiţie. Ele oferă un prilej participanţilor de a dezbate chestiunile de actualitate ale vieţii publice şi de a încerca să găsească în acest mod soluţii la problemele ce ating comunitatea română şi cea maghiară”, se arată într-o informare a organizatorilor.

La manifestare a participat şi consulul general al Ungariei la Cluj, Mile Lajos.

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Cristian says:

  Informația este prea generală pentru a înțelege scopul real al declarației. Numai faptul că se vorbește de autonomie teritorială a maghiarilor demonstrează că este vorba de încălcarea Constituției. Ce caută consulul Ungariei la o treabă internă?

 2. Dorin says:

  Bo$$, ce nu-i clar, limba romana?
  “Alimentarea confuziei dintre autonomie şi independenţă reflectă uneori neînţelegere, alteori intenţia rea a manipulării”
  Legea 215/2001:
  Art. 1.
  (1) Prezenta lege reglementează regimul general al autonomiei locale, precum și organizarea și funcționarea administrației publice locale.
  Nu pricepi ca la fel ca si Italia si Polonia, state unitare, eu roman ca Iancu, vreau sa nu mai stau la cheremul financiar a ministerelor centralizate? Ca si Iancu s-a razboit cu ungurii datorita lipsurilor si centralismului de la Budapesta, nu ca nu-i placea mustata lor. Si de traia Iancu, direct la Bucuresti cu toporu mergea..
  Ce constutie iti incalca? Stat unitar, national si indvizibil?
  Dictionarul juridic rubinian iti gaseste ca unic antonim al cuvantului “Unitar” in sens juridic ca find “federativ”. Deci, art ala din constitutie de il citeaza fara a-l pricepe macar elemnatar toti nationalistii de ocazie, iti clarifica faptul ca statul Roman, veci nu va fi federativ. Absolut corect. Regionalizarea in schimb este viabila si ii unica noastra stansa sa putem dezvolta tara, regiune cu regiune.
  Si inca ceva, Curtea Constituionala prin decizia 80/2014 https://www.ccr.ro/files/products/Decizie_80_2014_opinii2.pdf a statutat o data ca regiunile pot fi stabilite ca unitati administrativ teritoriale. Deci nici vorba de “necostitutionalism”, acest cuvant folosit de tot felul de inculti pentru care scoala a fost o oprire inaintea birtului. Mana pe carte ca nationalismul asta a bagat Clujul in fundul tarii la dezvoltare mai bine de 10 ani. Si nu merita. Merita sa fie Capitala transilvaniei, regiune istorica alaturi de moldova, oltenia muntenia si dobrogea in statul national si unitar roman. La fel ca si Polonia cu 16 voievodate conduse de 16 voievozi, campioana absoluta la absorbtia fondurilor EU. Repet: mana pe carte!

  • marcel says:

   ioi dorine , avo ti-a ales acest nick ?

  • Gheorghe says:

   Dorin, iti redau din Decizia CCR nr. 80/2014 https://www.ccr.ro/files/products/Decizie_80_2014_opinii2.pdf (pe care te-ai bazat) ca regiunile NU pot fi stabilite ca unitati administrativ teritoriale: “II. Întrucât încalcă limitele revizuirii prevăzute de art.152 din Constituţie:
   1. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării art.3 din Constituţie cu un nou alineat, alin.(3), referitor la posibilitatea recunoaşterii de zone tradiţionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor;”.
   Deci, daca ai mancat kkt o singura data si ti-a placut gustul, atunci mananci peste tot in textul tau.
   Pentru cine citeste si altceva (ex. Noul Cod de Procedura Penala) decat ceea ce indici tu, e clar ca tu si semnatarii declaratiei romano-maghiare pot fi dati in urmarirea parchetului.Chiar voi face un denunt in acest sens.

 3. Sabinel Ghermanel says:

  Platiti de Budapesta sa scrie pe internet , postacii avo sunt foarte activi. Ii vedem si mai sus. Amintim ca AVO = SRI -ul Ungariei.

Postaţi un comentariu