David Ciceo: Există încă foarte multe zboruri suspendate. Doar în 2023 putem spera să revenim la nivelul din 2019

Foto: Dan Bodea

David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România și directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj a precizat astăzi la Digi24 că numărul pasagerilor în România a atins un nivel de doar 30% față de anul 2019.

Conform Asociației Internationale a Transportului Aerian (IATA), în 2021, numărul pasagerilor la nivel mondial e cu 52% sub nivelul din 2019, iar în 2022 va fi la 88% din nivelul din 2019, urmând ca abia în 2023 să revină la nivelul anterior pandemiei.

„Există încă foarte multe destinații suspendate sau anulate. Suntem însă pe un trend ascendent. Foarte multe țări acceptă deja pasagerii care sunt vaccinați fără obligație de carantinare cum ar fi Germania, Marea Britanie, Grecia. Odată cu certificatul verde digital se va fluidiza foarte mult traficul. Zborurile cele mai frecvente sunt acum în interiorul Uniunii Europene, respectiv zborurile turistice. O surpriză plăcută pentru toate zborurile din România a fost destinația Egipt. În lunile aprilie-mai au fost foarte multe zboruri în Egipt. În momentul de față s-au reluat zborurile spre Antalya și spre Grecia. Au mai fost anumite restricții, dar rugăm pasagerii ca înainte de orice planificare de zbor să se informeze cu privire la condițiile fiecărei țări.

România e peste media europeană. Sunt țări europene care stau mai rău cu traficul aerian decât România. Încercăm să colaborăm cu companiile aeriene pentru reluarea destinațiilor și vom mediatiza și certificatul verde digital care va fi implementat din 1 iulie.

Considerăm că tarifele sunt acceptabile, nu constatăm creșteri majore, dar depind de strategia fiecărei companii aeriene având în vedere că gradul de încărcare a scăzut. Dar, având în vedere că și companiile își doresc să crească volumul pasagerilor, vin cu tarife foarte avantajoase.

Ne așteptăm la o creștere a numărului de pasageri, dar acest lucru nu se va întâmpla mai repede de anul 2023 când am putea să atingem nivelul anului 2019. Sunt foarte multe schimbări, multe conferințe internaționale vor rămâne doar în online, mulți oameni se tem încă să călătorească, o problemă în reluarea traficului fiind legată de reluarea zborurilor intercontinentale, spre SUA, America de Sud etc. În ce privește zborurile în UE, noi considerăm că va fi o recuperare mai rapidă, dar revenirea la ceea ce era în 2019, depinde foarte mult de reluarea zborurilor intercontinentale.

Noi facem eforturi de promovare a destinațiilor, foarte multe companii aeriene și aeroporturi au avut scăderi mari ale veniturilor proprii, sunt companii aeriene care au dat faliment. Sperăm să convingem pasagerii, totuși, că transportul aerian este sigur. Depindem foarte mult de măsurile care se vor lua la nivelul fiecărei țări”, a precizat David Ciceo în intervenția televizată.

Distribuie:

Postaţi un comentariu