Dacii şi sarmaţii din TDA au cucerit Roma

Circa 40 de membri ai asociaţiei de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna (TDA) au participat, în perioada 6-7 octombrie, la prima ediţie internaţională a festivalului Roma Victrix, desfăşurat la Roma.

“Am fost invitaţi de grupul Italian Romanitas la evenimentul Roma Victrix, pe Via Appia Antica / Vila dei Massenzio, aflat la a 4-a ediţie. Este însă prima ediţie internaţională şi, alături de Terra Dacia Aeterna, pe lângă mai multe asociaţii italiene, a mai participat doar o asociaţie din Marea Britanie, Legio II Augusta. Este probabil cel mai didactic, mai educativ eveniment de acest fel care se organizează în Italia şi suntem onoraţi de invitaţia primită. Noi am fost prezenţi cu daci, sarmaţi şi gladiatori şi am participat la o reconstituire a bătăliei de la Tapae. Cred că am cucerit Roma cu prestaţia noastră”, a spus preşedintele TDA, Lucian Panov.

În cadrul evenimentului de reconstituire istorică de la Roma au fost prezentate aspecte din viaţa civilă şi militară a romanilor, iar la manifestări a participat şi un reprezentant al Comisiei Europene.

Terra Dacica Aeterna, cu sediul în Cluj-Napoca, a fost prima asociaţie din spaţiul românesc în ceea ce priveşte recrearea fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană, iar membrii săi sunt mai ales specialişti în istorie şi arheologie, dar şi pasionaţi de istorie care activează în diferite alte domenii. Printre scopurile propuse de Terra Dacia Aeterna se numără familiarizarea publicului larg cu valorile civilizaţiilor dacică şi romană de pe teritoriul actual al României.

“Dacii” şi “romanii” clujeni au participat la mai multe festivaluri istorice din ţară şi străinătate, dar şi la alte numeroase evenimente culturale sau ştiinţifice, inclusiv la acţiuni educative destinate elevilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu