Crescătorii de vaci români și olandezi au fraternizat – ”Împreună pentru o fermă mai bună”

Productivitate mai mare, venituri pe măsură. Aceasta este deviza care i-a unit pe fermierii români și cei olandezi în cadrul programului ”Împreună pentru o fermă mai bună”. 60 de ferme din Transilvania vor fi evaluate în perioada următoare de o echipă de specialiști din Olanda, în cadrul programului amintit, care are ca scop declarat creșterea calității laptelui, descoperirea de noi oportunități de dezvoltare a fermelor de vaci, și nu în ultimul rând prosperitatea fermierilor din Transilvania.

Programul nu beneficiază de fonduri guvernamentale
”Împreună pentru o fermă mai bună” este un program care nu este susținut nici de guvernul României, nici de cel olandez. De fapt este vorba despre un parteneriat între fermierii din cele două țări ce va fi pus în practică la finalul perioadei de evaluare a fermelor înscrise în program (60 la număr). Primul pas a fost făcut la o fermă de vaci din Viișoara, județul Cluj, unde un fost profesor de matematică a renunțat la școală pentru a deveni fermier.

Programul a fost demarat încă din 2016, practic din momentul în care primii fermieri ardeleni s-au înscris în acest proiect program de dezvoltare. Primele acțiuni au fost organizarea de traininguri și vizite la ferme din Olanda. În acest moment organizația care patronează programul, Royal FrieslandCampina (RFC) este deținută de nu mai puțin de 19.300 de fermieri. Trei dintre aceștia și-au propus ca în perioada următoare să evalueze 60 de ferme din România pentru a ajuta, prin experiența lor, la îmbunătățirea calității laptelui, a conținutul de grăsimi, productivitatea per vacă etc, în așa fel încât să se ajungă la egalizarea producției între sezoanele de vară, respectiv de iarnă.

”Nu este un secret că Olanda este al doilea exportator mondial de hrană agricolă. Acest lucru a devenit realitate datorită calității produselor. Noi am considerat întotdeauna că este nevoie de produse alimentare sigure, de educația fermierilor și de o dezvoltare sustenabilă în acest domeniu. Tocmai de aceea este nevoie de programe speciale pentru fermele de familie, așa cum este acesta din Viișoara. Avem aici cel mai bun exemplu că fermierii locali își asumă responsabilitatea și doresc să investească în tehnologii verzi. Un aspect foarte important este și faptul că acest program se desfășoară fără susținerea financiară a guvernului pentru că știm foarte bine că guvernele se schimbă”, a punctat ambasadorul Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, prezentă la evenimentul de la Viișoara. Proiectul

„Împreună pentru o fermă mai bună” face parte dintr-un program internațional care are la bază conceptul „Farmer to farmer” (De la fermier la fermier) și presupune un schimb de experiență între fermierii olandezi și cei locali cu care FrieslandCampina colaborează. Programul a ajuns deja la peste 2000 de fermieri din 9 țări, iar cei 60 de fermieri intrați în program au șansa de a se alătura celor amintiți. Trei fermieri olandezi, membri ai Cooperativei Royal FrieslandCampina, se vor afla în luna octombrie în România pentru a interacționa cu fermierii parteneri Napolact implicați în program și pentru a evalua împreuna oportunitățile de dezvoltare ale fermelor producătoare de lapte.

Distribuie:

Postaţi un comentariu