Conferința “Medici pentru tine”: prevenția salvează România

85% dintre românce nu își fac mamografii la intervale regulate de timp, iar 40% dintre cazurile de cancer ar putea fi tratate dacă pacienții și-ar face analize și ar depista problemele de sănătate în fazele incipiente- sunt doar două dintre datele statistice asupra cărora Ministul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a atras atenția în cadrul conferinței naționale „Medici pentru tine” de la Cluj-Napoca, în care acesta a anunțat și că România va accesa fonduri europene pentru inițierea unui program național de prevenire a cancerului.

Prezent la Cluj pentru a lua parte la prima ediție a conferinței „Medici pentru tine”, Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș a explicat sutelor de persoane participante că o parte importantă în prevenirea cancerului este prevenirea (profilaxia). Cu toate acesta, în România nu există un program bine pus la punct de prevenire a afecțiunilor oncologice, problemă pe care ministrul sănătății speră să o rezolve săptămâna viitoare. Potrivit unui studiu prezentat de acesta, 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite.

Citește aici mai multe despre conferința „Medici pentu tine”.

„Săptămâna viitoare, miercuri, în prezența Premierului și a reprezentanților Direcției de Sănătate a Comisiei Europene vom lansa în fine, după ani de zile de dezbateri, planul național integrat comprehensiv de combatere a cancerului. Ne propunem în acest moment un program pilot, pilotat de institutele naționale din Iași, București și Cluj. Programul va fi finanțat, sperăm, aplicând la programe de fonduri europene. Colegii din Oradea au aplicat la un program transfrontalier, finanțat din fonduri norvegiene, și au înființat unități de screening de o parte și de cealaltă a graniței. Este lăudabil și unic în România. Este însă o unitate de care nici nu știam pentru că nu era anunțată, dar care cu siguranță va face parte din acest proiect pilot”, a precizat ministrul.

Achimaș a explicat că sistemul de Prevenție a cancerului „a pornit șchiop”, însă banii europeni și dezvoltarea acestei strategii ar îmbunătăți viața persoanelor diagnosticate cu diverse forme de cancer.

„România are un sistem de screening care a pornit șchiop. În funcție de rețelele mai active sau nu, lucrurile stau diferit. Regiunea Nord-Vest este norocoasă și cea mai activă. În alte regiuni lucrurile nu stau atât de bine[…] Ne dorim să nu ajungem să identificăm boli doar în stadii avansate, când tratamentul este greu de suportat, și să aducem boala în tratarea în faza incipientă, dacă putem. Uneori, chiar și în stadiul incipient, tratamentul ar putea să nu fie eficient. Vrem să modificăm rata mortalității. Tratamentele în oncologie afectează calitatea vieții și vrem să salvăm cât mai mulțipacienți fără să le afectăm negativ calitatea vieții”, a spus acesta.

Dincolo de problemele care țin de sănătate, Achimaș este de părere că o profilaxie mai eficientă ar însemna și o economie la bugetul sănătății, iar schimbarea are de unde să vină: 85% dintre femeile din România nu își fac mamografii în mod regulat.

„În România, în acest moment, nu există un program de screening pentru cancerul de sân. Ne propunem o creștere a identificării formelor localizate și o scădere a celor avansat sau metastatice În România, 85% dintre femei nu utilizează mamografia […] Populația îmbătrânește și avem astfel un număr tot mai mare de neoplazii maligne. Profilaxia va scuti multa suferință si va economisi mulți bani. Până atunci avem multe cazuri de tratat si trebuie sa rămânem într-o realitate financiară”, a mai spus Ministrul Sănătății.

Patriciu Achimaș-Cadariu a fost prezent la Cluj-Napoca în cadrul conferinței „Medici pentru tine”. Evenimentul își propune să atragă atenția asupra unor mituri și realități legate de probleme precum cancerul, nutriția, automedicația și donarea de sânge. Conferința este o premieră națională și este organizată de Organizația Studenților Mediciniști din Cluj din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. În cadrul conferinţei au mai vorbit despre alimentație și nutriție Nicolae Hâncu, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Sebastian Armean, medic specialist psihiatru şi farmacologie clinică.

Distribuie:

Postaţi un comentariu