Clujul Pedalează pentru Olimpiada de la Rio
„Crema ciclismului internațional” vine la Cluj
Drumul către Olimpiada de la Rio din acest an trece din nou pe la Cluj-Napoca, unde echipa Clujul Pedalează pune la cale două evenimente înscrise în calendarul competițional al Uniunii Cicliste Internaționale (UCI). Pe 23 și 24 aprilie, la Cluj-Napoca vor concura, putând să acumuleze puncte pentru calificarea la Olimpiadă, cicliști de talie mondială, precum si amatori.
NapoCup XCO, competiție din clasa UCI C2, se va desfășura în premieră la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în aer liber (str. Tăietura Turcului), având un traseuscurt (4, 6 km), dar tehnic cu coborâri și urcări abrupte. Întrecerea se află la cea de-a doua ediție, după cea din luna iunie a anului trecut care s-a bucurat de apreciere din partea participanților elite (profesioniști) din România și mai multe țări. Cu toate acestea, nu doar specialiștii ciclismului mondial se pot întrece la NapoCup XCO, ci și amatorii, competiția fiindu-le deschisă și lor.
O zi mai târziu se va desfășura pe 24 aprilie, BT Făget UCI MTB Marathon Series & Trail Running, powered by Vodafone& Banca Transilvania, care anul trecut a depășit bariera de 1.000 de participanți.
„Anul acesta sărbătorim ediția aniversară a Maratonului Făgetului, a cincea ediție. Nu ne-am gândit că evenimentul va lua așa o amploare, dar exact ca un copil care se naște sănătos și care a primit nota zece, Maratonul Făgetului a fost de la naștere un concurs cu perspectivă. Spun asta pentru că în momentul în care a luat naștere, în 2012, la prima ediție am avut peste 400 de participnați. Cu acest număr de participanți am bătut orice record din România la prima ediție, dar nu cu asta ne mândrim, ci cu faptul că mergem înainte și vrem să facem o treabă din ce în ce mai bună. De la an la an am avut o creștere semnificativă, de 20% de la an la an și în acest an creșterea se menține”, a spus Kertesz Levente, fondatorul Clujul Pedalează.
Maratonul Făgetului este prima competiție de series XCM(cross-country mountain bike) din România înscrisă vreodată în calendarul UCI, acest concurs contând pentru calificarea de la Rio din 2016. Așadar se anunță o luptă aprigă, unde fanii acestui sport îi pot vedea pe câțiva dintre cei mai titrați sportivi ai continentului bătându-se pentru miza pusă în joc.
„O noutate pentru acest an este faptul că Maratonul Făgetului este înscris calendarul internațional de competiții. Noi nu i-am spus până acum maraton internațional. Un concurs este internațional în momentul în care este înscris într-un calendar internațional, acceptat de o federație internațională și nu datorită faptulului că vin câțiva concurenți din afara țării, ceea ce înseamnă că maratonul are participare internațională. Faptul că am înscris maratonul în cadrul calendarului internațional al Federației de Ciclism va aduce un plus de valoare, atât din privința cicliștilor care vor participa la acest concurs din afara României, cât în ceea ce privește calitatea organizării, pentru că trebuie respectate anumite reguli. Din această cauză am schimbat traseul lung, anul acesta vom avea 70 de km, deoarece normele internaționale impun minim 60 de km pentru traseul de maraton. Noi am reușit să facem un traseu de 70 de km. Cicliștii ar fi preferat un traseu de 80 de km, însă din păcate în jurul Clujului nu ne putem desfășura atât de comod pentru că sunt multe drumuri publice, și mai mult de atât, distrugerea pădurilor din jurul Clujului este foarte mare. Chiar și acum, o porțiune de șase kilometri a fost distrusă și nu o vom putea folosi. Trebuie să caut alt traseu în zona respectivă, cu două săptămâni înainte de maraton”, a spus Levente.
Ce șanse sunt să ne calificăm la Olimpiada de la Rio? „Vom avea paticipanți care vor veni numai și numai pentru acumularea punctelor pentru Olimpiada de la Rio. Se pot acumula până pe 25 mai puncte pentru ciclismul montan. Avem doi băieți români care sperăm să se califice și să fie prezenți la Rio: Lucian Logigan și Tudor Oprea. Anul trecut la categoria elit am avut nouă băieți, acum avem 30 înscriși. Deja se refectă faptul că am înscris competiția în calendarul internațional. Doar șapte concurenți sunt din România, restul sunt din Germania, Franța, Belgia, Italia, Ungaria etc. La băieți cel mai slab concurent care s-a înscris până acum este pe locul 49 în topul mondial. La fete avem mari speranțe să vină o domnisoară din top zece mondial la Cluj. Deocamdată avem 11 fete înscrise. Dacă anul trecut a câștigat Marton Blazso din Ungaria, acum va avea mai mult de lucru”, a spus Levente.
Pentru MTB traseul lung este de 70 km și traseul scurt de 26 km, ambele desfășurându-se în Pădurea Făget.
De anul trecut, organizatorii au introdus în cadrul competiției și traseele pentru alergători. Astfel, acești au posibilitatea să participe la crosul de 11 km sau la semimaratonul de 26 de km.
„Feedback-ul este foarte bun. Anul acesta vom avea 160 de participanți față de cei 99 de anul trecut. Nu e încă cifra pe care o dorim, dar stăm liniștiți pentru că de la an la an numărul crește. Traseul de 26 de km este identic cu cel pentru biciclete, acolo se vor putea compara alergătorii ca timp cu cei de pe bicicletă. Avem și categoriile de copii, care vor concura cu o zi înainte, pe 23 aprilie, în incinta Muzeului Etnografic. E un loc minunat, e ca un sat. Vom încerca să populăm zona respectivă, am vorbit cu câteva ansamburi de dans, astfel încât să nu pară un sat gol”, a spus Levente.
Concursul de MTB pentru copii se va desfășura sâmbătă 23 aprilie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei(Muzeul Satului), cu startul la ora 10:00.
Ineditul acestui eveniment sportiv complex constă în faptul că se adresează tuturor iubitorilor de sport, atât cicliști, cât și alergători montani, copii si adulți, amatori sau elite, precum și persoanelor cu dizabilități. Tot duminică 24 aprilie persoanele cu dizabilități au șansa de a-și depăși limitele , încurajați de un public numeros pe un traseu de 50-100 m în parcarea Polus Center. Înscrierea este gratuită.
„Ideea nu este a mea, am văzut așa ceva în Belgia, la un concurs de karate și am fost foarte plăcut impresionat de ceea ce au reușit să facă persoanele cu deficiențe de deplasare și am zis că trebuie să facem și noi asta în România. Sperăm să spargem gheața cu Maratonul Făgetului. Vom da startul între cele două starturi mari. Va fi un miniconcurs în zona de start. Lungimea traseului nu contează, contează să fie între noi și să simtă că sunt apreciați. Poate prin asta, vom reuși să schimbăm mentalitatea din România și cât mai multe concursuri să asimileze pe cei cu probleme, cu deficiențe de vedere, de auz, locomotorii. Acum avem două categorii: pentru deficienți locomotorii și de auz”, a spus Levente.
Taxele de înscriere la competițiile pentru adulți variază între 35, 80, 90 de lei, pentru copii taxa este de 30 de lei. Înscrierile on line pentru toate cursele sunt deschise pe site-ul oficial www.clujulpedaleaza.ro până pe 22 aprilie și în Polus Center între 19 și 23 aprilie.
Sămbătă 23 aprilie, în parcarea Polus Center, la ora 20:00, toți iubitorii acestor evenimente sunt invitați la un concert susținut de formația Compact.
Clujul Pedalează își extinde activitatea și lansează în 2015, Cluj Running Challenge
Premieră. Competițe inedită de ciclism în incinta Salinei Turda
Ciclomoșii au colindat pe străzile Clujului