Update. Clujenii ies din nou în stradă împotriva imunității și pentru schimbarea Codului penal

Protestul va avea loc joi, 2 aprilie 2015, de la ora 18:00, în Piața Unirii.

Update: Evenimentul „Protest împotriva imunității și schimbarea codului penal al politicienilor” a fost șters de pe rețeaua de socializare în aceeași zi în care a fost creat (31 martie 2015).

Clujenii sunt convocați, prin intermediul unui eveniment creat pe o rețea de socializare, la un nou protest, la mai puțin de o săptămână de la ultima acțiune de acest gen, când aproximativ 400 de persoane au mărșăluit în ploaie împotriva deciziei Senatului de a nu-i ridica senatorului Dan Șova imunitatea, scăpând-l astfel de arest. Acesta va avea loc joi, 2 aprilie 2015, în Piața Unirii. Manifestarea se dorește a fi una împotriva imunității parlamentare, la care i se adaugă cererea de schimbare a Codului penal în favoarea politicienilor.

„Toată lumea trebuie să vadă că noi nu avem nevoie de incompetenți, corupți și politicieni doar pentru interese”, se arată în descrierea evenimentului. A doua nemulțumire, cea legată de Codul penal, este prilejluită de propunereade modificare și completare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (Cod aflat în vigoare de la 1 februarie 2014) care se află în proces de dezbatere și adoptare la Senat. Printre altele, prin modificarea preconizată, nu va mai fi posibilă arestarea pe motiv de pericol pentru ordinea publică pentru infracțiunile de corupție și de evaziune fiscală, pentru infracțiunile de corupție și de evaziune fiscală nu va mai putea fi emis mandat de aducere, înainte de citarea suspectului, se va reduce durata controlului judiciar de la doi ani.

De acestă dată nu se cunoaște identitatea persoanei care a creat evenimentul pe pagina de socializare, acesta fiind creat de o pagina distinctă care poartă același nume ca cel oferit protestului: „Protest împotriva imunității și schimbarea codului penal al politicienilor” și care, după numărul de like-uri, (10  la număr până în momentul scrierii acestei știri) a fost creată special pentru ascunde identitatea celui/ celei care a creat evenimentul.

Protestul anterior – instrumentalizat politic? 

Precedentul protest a fost criticat de mai multe voci, unele dintre acestea aparținând fostului grup informal „Tinerii Mânioși”, care au susținut că acesta ar fi fost instrumentalizat politic, la protest participând mai mulți membrii PNL, printre care și Adrian Papahagi. De asemenea, manifestanții au fost criticați că au protestat împotriva tuturor politicienilor doar „cu numele”, întrucât nu au ieșit în stradă și în momentul în care Varujan Vosganian a rămas cu imunitate, aidoma lui Dan Șova. Un alt reproș adus clujenilor a fost faptul că principalul banner al protestului, cel mai mare și cel mai mediatizat din cauza poziționării sale la începutul șirul de protestatari care au mărșăluit prin centrul orașului a fost „Jos ponta, jos comunismul”, deși acțiunea era îndreptată în primul rând împotriva imunității parlamentare.

De asemenea, o parte dintre bicicliștii care au participat vineri, 27 martie, la Critical Mass, un eveniment care are loc în ultima zi de vineri a fiecărei luni pentru susținerea drepturilor biciliștilor și care militează pentru siguranța în trafic a vehiclelor pe două roți, au refuzat să ia parte la protest pe motiv că acesta a fost instrumentalizat politic.

Evenimentul a fost creat în urmă cu patru ore și până la momentul scrierii acestei știri și-au manifestat interesul de a participa la protest 49 de persoane.

Postaţi un comentariu