Câteva sute de clujeni au protestat, în ploaie, împotriva imunității parlamentare. „Speram să fim câteva mii”

Clujenii s-au întâlnit în Piața Unirii, după care au plecat în marș prin centrul orașului.
eepurl.com

Aproximativ 400 de persoane au protestat astăzi, 27 martie 2015, împotriva deciziei Senatului de a nu-i ridica imunitatea senatorului Dan Șova, scăpându-l astfel de arest. Conform clujenilor, aceasta a fost picătura ce a umplut paharul și chiar dacă au tăcut în cazul lui Varujan Vosganian, acum s-au adunat prea multe nereguli ce nu pot fi trecute cu vederea.

Chiar dacă pe rețeaua de socializarea care anunța evenimentul s-au arătt interesate peste 3000 de persoane de protestul impotriva imunității parlamentare,   condițiile meteorologice nefavorabile a făcut ca numărul manifestanților să nu fie atât de mare.

Chiar dacă pe rețeaua de socializare care anunța evenimentul s-au arăt interesate peste 3.000 de persoane de protestul împotriva imunității parlamentare, condițiile meteorologice nefavorabile au făcut ca numărul manifestanților să nu fie atât de mare.

La ora 18:00, în Piața Unirii, locul de întâlnire al manifestanților, erau prezenți aproximativ 100 de protestatari. Un banner mare, albastru, așezat lângă statuia lui Matei Corvin i se adresa premierului „Jos ponta! Jos comunismul!”. Un tânăr a împărțit hârtii cu mesaje celor prezenți în piață. Unii manifestanți au venit pregătiți atât pentru condițiile meteorologice, cât și pentru protest, aducând de acasă, pe lângă umbrele, bannere și steaguri. „Chiar şi miruiţi, tot o să plătiţi”, „DNA rupe mafia”, „Afară cu ANAF din țară”, „Iohannis, trezirea”, „Integritate, nu imunitate”, „Eu nu șovăiesc”, „Parlament penal, marş la tribunal”, „Victoraș ești pe făraș”, au fost doar câteva dintre mesajele manifestanților. Protestatarii au scandat în diferite rânduri următoarele lozinci precum: „Jos PSD!”, „Afară, afară cu PSD din țară!”, „Dacă vă pasă, ieșiți din casă!”, „Integritate, nu imunitate!”, „Cine nu sare, nu vrea schimbare!”.

_THD2074

Manifestanții au pornit în marș spre Bulevardul Eroilor, au mărșăluit apoi pe Baba Novac, după care s-au întors în Piața Unirii pe Bulevardul 21 decembrie 1989. În jurul orei 18: 30 numărul clujenilor crescuse considerabil. După aprecierile forțelor de ordine, la marș au participat aproximativ 400 de persoane. Deși protestul s-a încheiat la ora 19:00, peste 100 de cetățeni au rămas în continuare în centrul orașului, câteva zeci de minute, schimbând impresii despre starea națiunii.

_THD1972

Masa critică, criticată de protestatari

La finalul manifestării, celor din piață li s-au alăturat și bicicliștii care au participat la Critical Mass, un eveniment ce are loc în ultima zi de vineri a fiecărei luni. La un moment dat, cei prezenți în piață au aplaudat plutonul bicicliștilor. Nu toți protestatarii i-au privit însă cu ochi buni pe aceștia.

Un clujean a înăbușit rapid aplauzele cu strigătele sale: „Nu îi aplaudați! Nu sunt cu noi! Fac notă discordantă! Ei au treaba lor! Sunt anarhiști! Sunt numai grupuri de extremă stângă acolo: Lenin, Stalin  Che Guevara, nu ne trebuie așa ceva! Nu avem nevoie! Ei merg în treaba lor, noi stăm aici! Au organizat marșul ăsta chiar astăzi, să ne divizăm!”, a spus acesta pe un ton ridicat. Degeaba au încercat cei din jurul său să îi explice că evenimentul pe două roți se organizează de câțiva ani, că bicicliștii nu au vrut să enerveze pe nimeni și că mai mult decât atât, la finalul marșului lor, se vor alătura manifestanților din Piața Unirii, lucru care s-a și întâmplat.

Ctitți și: Critical Mass. Aplaudați sau criticați, peste 100 de bicicliști au pedalat pentru a-și susține drepturile. Video

Ce îi nemulțumește pe clujeni? 

„Proteste împotriva corupției și împotriva lucrurilor care se întâmplă în țara aceasta. Parlamentarii, să spun pe românește, cinstit, sunt hoți! Toți sunt vinovați! Nu îmi convine ce se întâmplă în țara aceasta. Unii rămân cu imunitatea, alții o pierd, dar de furat ne-au furat toți. Eu am venit cu speranța că se va schimba ceva. Altfel nu veneam din Mănăștur până aici. Sunt pensionar. Sper să se schimbe ceva pentru copiii mei, pentru nepoții mei. Am venit de la ora 17:00 și voi veni cât voi putea tot timpul. Eu speram să fim câteva mii de persoane în stradă. Sunt dezamăgit că ne-am mobilizat doar atâția clujeni. La câtă nedreptate există în țara asta, cum să ne speriem de o ploaie? Speram să fim ca în noiembrie, câteva mii!”, a spus un pensionar prezent la protest împreună cu fiul său, la fel de revoltat la rândul său.

„Ne-am săturat! Ne-am săturat noi demult, dar acum au sărit calul! Am vrut să le aducem animte că nu e chiar cum vor ei. M-a deranjat ce s-a întâmplat cu Vosganian, ce s-a întâmplat cu Șova. E circ! Cu grup de rugăciune și cu circ! Sunt acolo în Parlament o gramadă de mafioți care fac ce vor e. Vrem să vadă că nouă ne pasă. Aș vrea să ne scăpăm de ei, de toți! Ar fi normal să se organizeze alegeri anticipate. Eu am impresia că toți se au unul pe celălalt la mână, Parlamentul e ca o pânză de paianjen. Ieșim să arătăm că ne pasă. Voi ieși de câte ori e nevoie. Am ieșit de fiecare dată!”, a spus Victoria Zoicaș.

_THD2040

„Am ieșit în stradă pentru că mă deranjează foarte mult cum merg lucrurile în România. În 25 de ani nu s-a schimbat nimic. Dacă ne uităm la țările din U.E. vedem că sunt cu mult în față noastră. Ce mă supără? Tot! Pentru că România nu are nimic în plus față de Germania, Franța, în afară de corupție. Atâta timp cât există corupție, nu se poate face mare lucru” este de părere Iulian.

Majoritatea clujenilor și-au exprimat nemulțumirea referitor la numărul celor care au ieșit în stradă, deși Clujul a fost, din nou, pe locul întâi ca număr de participanți. Proteste similare s-au desfășurat  în Constanța, Sibiu,  Bacău, Braşov, Iaşi, Oradea, Timişoara şi Târgu-Mureş. Bucureștenii au ieșit în stradă miercuri.

Marșul a fost unul pașnic. Nu s-au înregistrat incidente.

1 Comentariu

  1. Horea spune:

    E simplu: desi am fost mai putini in strada, suntem cu miile si sutele de mii impotriva guvernului penal ponta [cu p mic]. O sa vedeti in curand cat de multi suntem…

Postaţi un comentariu