Clujenii dansează pe ritmuri de blues, la sfârșitul săptămânii

Conferinta de presă Cluj Blues Fest / Foto: Dan Bodea

Cluj Blues Fest va avea loc în perioada 7-8 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Clujenii vor avea parte de două seri de muzică de calitate, cu formații din Ungaria, Bulgaria şi România, dar și un workshop de tehnici vocale realizat de apreciată artistă Aminda.

„Ideea ne-a venit într-o seară mai multor prieteni care stăteam și ascultam blues. În Cluj concertele sunt rare, festivalurile de rock, jazz sunt dese dar nu există evenimente pentru acest gen muzical. Am încercat mai multe luni, nu credeam că vom putea aduce formații din afara graniței, dar am reușit în toamnă-iarnă să punem cap la cap toate detaliile și să facem un festival internațional. Nu multe festivaluri din Cluj își permit să aducă artiști din străinătate, și noi am reușit, pe lângă formațiile din Cluj și București, să aducem două formații de marcă din străinătate, din Ungaria și Bulgaria. Alături de ei concertează cunoscutul chitarist Rareș Totu cu formația sa, una dintre cele mai bune formații românești pe zona de blues”, a declarat jurnalistul Tiberiu Fărcaș, organizatorul evenimentului.

Andrei Balogh,   organizator,   Tiberiu Farcas,   organizator,    Unul din componentiiformatiei clujene de blues,   Straight from the Bottle,   Aminda,   artist / Foto: Dan Bodea

Andrei Balogh, organizator, Tiberiu Farcas, organizator, Unul din componentiiformatiei clujene de blues, Straight from
the Bottle, Aminda, artist / Foto: Dan Bodea

Biletele se pot achiziționa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar și de la Librăria Bookstory. Preţul biletului pentru o zi de festival este de 40 de lei, iar abonamentul pentru cele două zile este de 60 de lei.

Midnight Sun

Înfiinţat în anul 2004 , Midnight Sun este primul supergrup românesc de după revoluţie condus de chitaristul Rareş Totu, unul din cei mai buni chitarişti de blues din România. Trupa a luat fiinţă ca o continuare a formaţiei internaţionale Trans Express, reunind patru membri cu un box office impresionant, abordând un stil rar întâlnit la noi, aşa numitul Jam Band. O fuziune de Blues, Jazz şi Funk cu pasaje improvizatorice prelungite, cu sclipiri instrumentale rar întâlnite în România, în care cei patru virtuozi frizează, pe lângă stilurile mai sus amintite, muzica experimentală şi uneori chiar Rockul. Având ca bază piese clasice ale Jazzului si Bluesului, Midnight Sun aduce la fiecare spectacol o versiune nouă, inedită, răsturnările de ritm şi de stil curgând parcă firesc în muzica celor patru ardeleni. Tributari deopotrivă lui Miles Davis şi lui Jimi Hendrix, cei patru nu se sfiesc să deschidă uşile întredeschise şi să calce pe căile mai puţin bătătorite ale muzicii.

Vasko the Patch and Poduene Blues Band (Bulgaria)

Maeştrii bulgari ai blues-ului vin la Cluj pentru prima oară în prodigioasa lor carieră. Una din cele mai vechi formaţii de blues din Bulgaria îl are ca şi lider e renumitul Vasko the Patch, renumit chitarist dar şi cântăreţ la muzicuţă şi vocalist de calitate, unul din artiştii respectaţi ai scenei de profil bulgăreşti.

Trupa va deschide Cluj Bles Fest, vineri, 7 noiembrie 2014 de la ora 19.30.

Borsodi Blue Trio (Ungaria)

Una din cele mai bune trupe de blues din Ungaria, Borsodi Blue Trio, din Gyula, vine la Cluj să ne încânte. Formaţia a cântat pe cele mai importante scene de profil din Ungaria.Troiul maghiar condus de Borsodi Laszlo (chitară solo) abordează un blues clasic, plin de feeling.

Formaţia va concerta în cea de a doua seară din festival, pe 8 noiembrie 2014.

Straight from the Bottle (Cluj, România)

„Straight From The Bottle oferă o interpretare foarte sinceră, intensă şi directă a blues-ului, fără ocolişuri, fără compromisuri, exact ca senzaţia oferită de o bere rece sorbită direct din sticlă într-o zi toridă de vară. Trupa abordează un funky-blues-rock foarte efervescent, dinamic, dansant, presărat cu multe improvizaţii şi momente inedite, iar uneori sunt prezenţi şi invitaţi-surpriză”, detaliază Bogdan Cristea, chitaristul şi fondatorul formaţiei. Trupa s-a înfiinţat în Cluj-Napoca.

Trupa Straight From The Bottle a concertat în mai multe oraşe din ţară, iar în 2013 a cântat în încheierea festivalul internaţional Transylvania Blues, Jazz and Wine Festival.

 

Postaţi un comentariu