Cât de poluat e aerul din centrul Clujului? Cum ne afectează și cât de învechită e rețeaua de monitorizare a calității aerului din oraș

Foto: Dan Bodea

Nivelul poluării din centrul Clujului poate fi observat în timp real cu ajutorul unei instalații montate pe Bulevardul Eroilor la nr. 43. Datele furnizate nu sunt deloc încurajatoare, nivelul poluării depășind maximul admis.

Instalația care înfățișează plămânii umani a fost realizată de membrii comunității Declic și oferă date cu privire la calitatea aerului din oraș. Mecanismul din spatele instalației este simplu, plămânii fiind căptușiți cu filtre HEPA și cu ventilatoare care imită respirația, pentru a demonstra impactul poluării aerului.

„La fel ca plămânii replicați aici care se înnegresc, la fel și plămânii noștri suferă aproximativ aceeași transformare, atunci când respirăm aer poluat. Ați amintit de 63 de oameni care mor zilnic din cauza poluării în România. 63 probabil este o subestimare sensibilă pentru că la modul real noi nu avem date fiabile pe acest subiect. Ce știm, este că poluarea agravează boli cronice, agravează astmul bronșic, agravează infecțiile respiratorii. Pe termen lung, cauzează cancere. Mai mult, cauzează malformații ale copiilor nenăscuți, deci efectele poluării sunt extrem de grave și au multe fațade. Pot afecta aproape orice organ din corpul uman”, a precizat Bogdan Mincu, medic primar pneumolog, doctor în Științe Medicale.

Medicul Bogdan Mincu, alături de Antoniu Bumb, din partea Comunității Declic/Foto: Dan Bodea

Medicul Bogdan Mincu, alături de Antoniu Bumb, din partea Comunității Declic/Foto: Dan Bodea

Conștientizarea acestei probleme este destul de deficitară în România, a mai spus medicul Bogdan Mincu.

„E o datorie firească să avem un set de senzori care să ne spună cum e calitatea aerului în Cluj. Ideal ar fi să avem date privind calitatea aerului defalcate pe cartiere. Încă nu avem aceste facilități. Eu compar ceea ce se întâmplă acum, cu ceea ce se întâmpla cu fumatul acum 30 de ani, adică avem suficient de multe date să spunem că ne confruntăm cu o problemă mare, dar nu suficiente încât să combatem factorii poluanți.

În timp ce vorbim panoul arată un indice de calitate a aerului de 62, mai devreme era de 74. Suntem peste indicele de calitate a aerului maxim permis. Deja poluarea ne afectează doar stând aici și povestind despre ea. Ideal ar fi ca indicele să fie sub 50. Este vineri, ora 11:00, nu avem un trafic maximal, a și plouat foarte mult în ultima perioadă, interesant ar fi să vedem cât de poluat e aerul într-o zi de luni la ora 8.30”, a declarat medicul Bogdan Mincu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu privire la mirosul neplăcut care uneori se simte de la Groapa de gunoi a Clujului, medicul Bogdan Mincu, pentru persoanele sensibile, cele cu boli alergice și boli pulmonare grave, acel aer le poate agrava starea, lucru destul de complicat întrucât, în momentul de față, Clujul dispune doar de trei pneumologi. Ca urmare, ideal ar fi să nu ne expunem la poluare și să exacerbăm o mare problemă.

La acțiunea organizată de comunitatea Declic, pe Bulevardul Eroilor din Cluj, a fost prezent și Ștefan Voinea din partea Observatorului Român de Sănătate, o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătățirea serviciilor de sănătate din România și estul Europei.

„Suntem în cursul de a monta mai mulți senzori în Cluj de monitorizare a poluării tocmai pentru a atrage mai mult atenția autorităților asupra problemei.

Ce am realizat este că mișcările de reducere a poluării, nu sunt niște măsuri populiste. Pentru a îmbunătăți calitatea vieții clujenilor și a românilor, în general, primarii și Ministerul Mediului ar trebui să ia niște măsuri aparent agresive la adresa cetățenilor. De exemplu, vedem pe Bulevardul Eroilor multe mașini pe minut, multe dintre ele sunt sub Euro 4, adică pot să polueze extrem de violent. O astfel de mașină poate să polueze cât 1.000 de mașini Euro 6. O măsură foarte frecventă, în sute de orașe din Europa, este crearea zonelor de emisii reduse în centrele orașelor, care să permită intrarea anumitor mașini. Noi am propus crearea unei zone de emisii reduse pentru Cluj, de exemplu mașinile sub Euro 4 să nu poată circula în centru.

Am mai observat din partea autorităților locale o diferență foarte mare între marketing și realitate. Primarul afirmă că este Eco, nu Ego, însă în realitate, atunci când am încercat să mergem către Primărie, inclusiv pentru a ne ajuta să montăm senzorii în stațiile de autobuz ale CTP, am observat că acțiunile nu au nicio legătură cu mesajul Eco pe care Primăria îl transmite”, a precizat Ștefan Voinea.

Foto: Dan Bodea

O rețea de monitorizare a aerului ar pune la dispoziție date, iar în acest caz datele sunt extrem de importante, chiar vitale, a mai spus Ștefan Voinea. În acest moment, rețeaua de monitorizare a calității aerului în Cluj este subdimensionată și învechită.

De exemplu, în Cluj, sunt doar patru stații de monitorizare a poluării, iar mare parte dintre senzorii din acele stații nu funcționează. Planul integrat de calitate a aerului în Cluj se bazează pe date foarte vechi, chiar dacă a fost adoptat recent. Datele noi ar permite autorităților să ia decizii, să stabilească politici publice în baza unei realități.

“Acum punem realitatea sub preș, transmitem mesaje conform cărora Clujul este cel mai curat oraș din Europa, ceea ce nu e adevărat. Un studiu internațional arată că pe partea de oxizi de azot, printre cei mai nocivi poluanți eliberați în special de mașini, Clujul e în top 5 în Europa. Dacă clujenii ar avea mai multe informații despre ce aer respiră, măsurile ar fi luate mult mai rapid”, a precizat Ștefan Voinea.

Foto: Dan Bodea

Panoul montat pe Bulevardul Eroilor din Cluj a fost instalat inițial în Piața Victoriei din București în luna martie, la ieșirea de la metrou pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

Filtrele în care sunt îmbrăcați plămânii s-au înnegrit în București în mai puțin de 2 săptămâni. Întocmai precum plămânii naturali, atunci când sunt expuși timp îndelungat la aer poluat. La instalare, culoarea plămânilor este albă (simbolizând plămânii sănătoși). Acțiunea are loc în cadrul campaniei Declic “Aer pentru viață”, o petiție semnată de peste 21.000 de cetățeni care cer Ministerului Mediului instalarea de sisteme performante de monitorizare a calității aerului. Petiția poate fi semnată aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu