Apa din lacul Tarnița se încadrează în valorile normale în urma deversării deșeurilor farmaceutice

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au efectuat analize parțiale ale probelor de apă prelevate din acumularea Tarnița, iar rezultatele pentru indicatorii determinați până în momentul actual indică faptul că parametrii caracteristici apelor de suprafață se înscriu în valorile normale, afirmă reprezentanții Administrației Naționale Apele Române într-un comunicat de presă dat publicității joi.

Probele au fost prelevate la suprafață, de pe cele două maluri, în dreptul locației relevante, unde au fost identificate deșeurile și la priza de captare a apei pentru potabilizare. Valorile determinate în urma analizelor efectuate au fost testate statistic, folosind ca referință rezultatele validate în perioada 2018 – 2020. Apa și-a păstrat calitățile din anii anteriori.

În data de 23 februarie, în urma unei alrte privind posibila deversare a unor deșeuri farmaceutice în zona acumulării Tarnița, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj s-au deplasat la fața locului. Medicamente expirate au fost găsite în amonte de barajul Tarnița, în zona drumului județean până în zona limitrofă luciului de apă.

Deșeurile nu au fost sesizate în zona prizei de captare pentru alimentarea cu apă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu