Andrei Chiș, dezvoltatorul aplicației Bus Tracker din cadrul programului „Descoperă-ți pasiunea în IT”, dorește să aibă propria firmă de IT

Andrei Chiș/ Foto: Maria Man

Patru companii clujene de IT fac front comun cu mediul pre-universitar și universitar pentru a susține implementarea unui proiect de mentorat și educație practică în IT, având ca beneficiari 100 de elevi de liceu. AROBS, NetMatch şi EBS România se alătură programului „Descoperă-ți pasiunea în IT”, inițiat de Fortech cu trei ani în urmă, care, de anul acesta, a fost extins în patru licee clujene: Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”.

Deschiderea oficială a programului a avut loc, luni, 29 februarie. În cadrul evenimentului, doi elevi care au luat parte la edițiile anterioare ale programului „Descoperă-ți pasiunea în IT” și-au împărtățit experiența, dar și planurile de viitor. Surprinzător, elevii, viitori IT-iști, doresc să rămână în țară și să profite din plin de ceea ce are România de oferit în domeniu.

Andrei Chiș este elev la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, la profilul mate-info. Cu toate că acesta are o dizabilitate, nu renunță la visul său. Andrei dorește ca pe viitor să dețină propria firmă de IT și să ofere la rândul său, cât mai multe oportunități studenților.

A început să programeze de mic. „Tatăl meu m-a învățat să fac primele programe. Am făcut asta în vacața de vară dinaintea clasei a patra. Făceam operații simple, adunări, înmulțiri, împărțiri cu ajutorul unui program, dar acesta a fost doar începutul. Apoi, conștientizându-mi pasiunea pentru acest domeniu și dobândind mai mult pragmatism odată cu înaintarea în vârstă, am realizat că se pot câștiga bani frumoși din acest domeniu, dacă ești performant. România oferă mult în domeniul IT-ului, avem o poziție privilegiată și chiar trebuie să profităm de acest aspect”, consideră elevul.

Anul trecut, Andrei a participat prima dată la programul „Descoperă-ți pasiunea în IT”, unde, împreună cu colegii săi, a realizat o aplicație utilă pentru utilizatorii transportului în comun, aplicație ce a obținut premiul trei la sfârșitul programului.

Bus Tracker, le face viața mai ușoară celor care folosesc CTP-ul

„Noi ne-am format echipa, am primit un mentor din partea echipei Fortech și apoi, după o sesiune de brainstorming, am găsit și ideea de care să ne ocupăm. Am fost cinci persoane în echipă și cu mentorul șase. Din păcate a trebuit să renunțam la unul dintre membrii echipei pentru că nu era chiar așa de focusat pe zona aceasta și nici nu era chiar așa de pasionat de IT. Persoanele cu care am lucrat sunt niște copii deosebiți, foarte talentați și sunt sigur că vom avea împreună un viitoar extraodinar în zona de IT. Aplicația noastră se numește Bus Tracker. Noi am vrut să ușurăm modul în care persoanele din Cluj, dar nu numai, pot să folosească liniile de transport în comun ale CTP-ului. Ne-am propus să facem asta printr-o aplicație pe care am dezvoltat-o pentru sistemul de operare Android, în Android Studio, ca mediu de programare. Am folosit harta orașului nostru  pe care am adăugat coordonatele câtorva stații de autobuz și a câtorva linii. Utilizatorul își pornește aplicația, este localizat prin sistemul Android, după care introduce adresa unde dorește să ajungă. Aplicația noastră îi determină ruta pe baza unui algoritm, astfel încât acesta să ajungă cât mai repede la destinație”, povestește Andrei.

Aplicația Bus Traker ține cont de mai mulți factori când determină ruta cea potrivită și anume: lungimea traseului, apropierea utlizatorului de o anumită stație de autobuz, dar și distanța dintre diferitele stații de autobuz și destinația utilizatorului. „Sperăm ca pe viitor să extindem aplicația mai mult și să avem toate rutele din Cluj incluse și de ce nu, să realizăm o astfel de aplicație și pentru alte orașe. Deocamdată, versiunea noastră este un demo”, spune Andrei.

În cadrul programului, Andrei a învățat software, dar nu numai: „Am învățat și leadership, cum să monetizezi o idee, dar am ales am învățat cât de importantă este munca în echipă. Cred că asta a fost cea mai imporatntă lecție. Am învățat de asemenea, despre cât de importantă este comunicarea, să poți să le transmiți oamenilor cu care lucrezi ideile tale, iar apoi să poți transmite mai departe ideile comune ale grupului. Cursurile au avut loc în general după masa sau în weekend, astfel că nu a fost greu pentru noi să participăm”, susține Andrei.

Elevul dorește să își clădească o carieră seriosă în doemniul IT-ului. „Pe viitor aș vrea să rămân în România pentru că țara noastră are un potențial imens și în IT, dar și în alte domenii, pentru că românii sunt oameni care știu să lucreze, sunt oameni inteligenți, oameni deschiși. Visul meu este să am propria mea comanie de IT și peste 20 de ani să pot să realizez și eu un asemnea program. Cred că e important să crezi în visele aclestea, pentru că numai așa ți le poți realiza”, consideră Andrei.

„IT-ul este mult mai mult decât programare”

Vlad/ Foto: Maria Man

Vlad/ Foto: Maria Man

Vlad este elev în clasa a 12-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”. A făcut parte din echipa care a obținut anul trecut locul I în cadrul concursului din program. „De-a lungul celor șase luni am petrecut timp într-o firmă de IT, printre oameni pasionați și mai mult decât atât, dornici să ne împărățească experiențele lor. Cu ei am muncit, am devenit prieteni și într-un timp chiar părea că facem parte din aceeași familie, nu era nicio diferență între noi. Mi-aduc aminte de prima întâlnire la sediu cu mentorul. Am intrat și am văzut oameni jucându-se cu mingea, plimbându-se de-a lungul camerei cu scaunul cu rotile și m-am gândit distrat că dacă așa stau lucrurile într-o firmă de IT și eu vreau să lucrez acolo. Ei erau de fapt în pauză și încercau să se relaxeze. M-au impresionat mult prin energia pozitivă pe care pot să o emane niște oameni care muncesc din pasiune. Pe lângă partea tehnică, de cod și de gândire, am învățat că IT-ul este mult mai mult decât programare, IT-ul este muncă în echipă, e design, marketing, business. Cel mai important în acest domeniu este că pentru a te ajuta pe tine trebuie să îl ajuți și pe celălalt”, a declarat Vlad.

Modul intensiv de antreprenoriat

Dezvoltat cu scopul de a le oferi elevilor posibilitatea de a explora domeniul tehnologiei, prin interacțiune directă cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, programul este construit pe două componente esențiale: una practică și una de mentorat. Acestea vor fi sprijinite de cursuri axate pe concepte și limbaje de programare, precum și sesiuni de soft skills. Noutatea acestei ediții constă în introducerea unui modul intensiv de antreprenoriat. Practic, în decursul a șapte luni, elevii vor dezvolta proiecte de echipă, în care vor rezolva sarcini de lucru reale, sub îndrumarea unor programatori profesioniști cu rol de mentori. Programul se va desfășura în perioada martie-septembrie 2016, prin aportul fiecărei părți implicate și se va încheia în septembrie cu un concurs al aplicațiilor realizate. Lansarea celei de-a III-a ediții coincide cu nominalizarea inițiativei în top III la categoria „Programul de cooperare academică al anului” în cadrul Galei Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) Romania.

Nu orice poate să participe la aceste cursuri, elevii fiind selectați în urma unui test.

„M-am înscris în acest program pentru că sunt pasionată de IT și pentru că vreau să îmi îmbunătățesc calitățile de programator. Testul nu a fost dificil, pentru că mie îmi place mult domeniul, iar ceea ce îți place nu e niciodată dificil”, a spus Vanesa Pașca, elevă în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”.

Cătălin Sfera din clasa a 11-a de la Liceul Teoretic „Avam Iancu” a ales să fie parte din acest program pentru că își dorește să lucreze într-o firmă de specialitate.

Viziunea Asociaţiei FOR IT este de a le oferi elevilor expunere la culturi organizaționale şi proiecte software cât mai variate. Edițiile din 2014 și 2015 în care au fost activi peste 200 de elevi, peste 50 de mentori, profesori și traineri s-au tradus în peste 20 de proiecte dezvoltate de către elevi cu sprijinul profesioniștilor din companie.

Citiți și: Patru companii clujene se unesc pentru programul „Descoperă-ţi pasiunea în IT”

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Andrei Chis says:

    Va multumesc mult pentru cuvintele frumoase! 🙂

    Imi doresc ca toata lumea sa cunoască si echipa cu care am lucrat: Mihaela Bondor, Maria Dragan, Andrei Rusu, si mentorul nostru Sorin Buzura, deoarece ei merita la fel de multa apreciere pentru acest proiect. Echipa e cea mai importanta! De asemenea, un rol important in start-ul programului “Descoperă-ti pasiunea in IT” l-a avut si doamna profesoara de informatica Dana Vaida, de la Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca.

Postaţi un comentariu