6 milioane de euro pentru renovarea capitală a Palatului Administrativ din Cluj

Clădirea Palatului Administrativ Cluj / Foto: Dan Bodea

Clădirea Palatului Administrativ din Cluj-Napoca, acolo unde funcționează sediul Prefecturii Cluj, va fi renovată capital. Prefectul Tasnadi Szilard a declarat astăzi că monumentul istoric din centrul Clujului se află într-o accentuată stare de degradare și că se caută soluții de finanțare pentru reabilitarea clădirii.

”Avem două variante în prezent: una prin PNRR, și avem promisiuni că proiectul de reabilitare va fi cuprins în acest program, și a doua prin finanțare de la Compania Națională de Investiții. Este vorba despre un proiect de 6 milioane de euro. Rămâne să vedem prin ce modalitate se va concretiza această finanțare de care județul Cluj are mare nevoie!, a declarat Tasnadi Szilard.

Foto: Dan Bodea

O clădire încărcată de istorie

Palatul Administrativ din municipiul Cluj-Napoca este o clădire monument istoric de categoria D construită în anul 1910, situată pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, la numărul 58. În clădire a funcționat Camera de Comerț și Industrie în perioada 1910- 1940. De-a lungul anilor, aici a mai funcționat, după 1947, Primăria, dar şi Comitetul Regional al Partidului Muncitoresc Român, până în 1965, apoi Comitetul Județean al Partidului Comunist Român, până în 1989.

Tot aici a mai funcționat și revista românească Societatea de Mâine, începând cu anul 1926. După 1990, clădirea a servit ca sediu al Consiliului Județean Cluj și al Prefecturii Cluj.

”Edificiul are trei fațade libere, spre trei străzi distincte, fiind organizat în jurul a două curți de lumină. Proiectul clădirii a fost gândit de celebrul arhitect Josef Huber, într-o compoziție de mare plasticitate, îmbinând elemente populare cu cele de factură gotică, renaștere maură şi denotă influența puternică a Secesionului francez. Cu un soclu mozaicat și trei nivele, cu o fațadă principală având la colțuri corpuri semicilindrice ușor decroșate, acoperite cu foiță de plumb și amintind de pinacli gotici, clădirea se distinge ușor în ansamblul arhitectural al centrului orașului Cluj-Napoca. Cu o profilatură bogată a golurilor și a aticului, în plan central, cu balcoane semicilindrice pe console, cu un parapet traforat în formă de palmete, acest edificiu poate fi considerat reprezentativ pentru Stilul 1900 la Cluj, devenind un reper pentru instituțiile locale și pentru locuitorii Clujului.

Astăzi, spațiile interioare (birouri, săli de ședinţă) au fost modernizate, stilul clasic fiind predominant, fără note de extravaganță. Valoarea istorică și situarea clădirii în centrul orașului îi dă o notă impunătoare, iar păstrarea și conservarea stilului arhitectonic al edificiului provoacă un sentiment de admirație şi de mândrie celor care îl privesc din exterior sau îi trec pragul”, potrivit Wikipedia.

Foto: Dan Bodea

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu