Eveniment / Folclor, poezie şi artă culinară tradiţională la Sărbătoarea Balmoşului

Clujenii au înfruntat ploaia şi vremea rea pentru o porţie de balmoş tradiţional, dar aşteparea a meritat / FOTO: Dan Bodea

Câteva mii de clujeni au sfidat vremea mohorâtă şi ploaia măruntă pentru a participa la cea de a doua ediţie a Sărbătorii Balmoşului Ardelenesc, eveniment derulat în decorul rustic oferit de Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. Planurile organizatorilor au fost date peste cap de vremea rea, dar participanţii la eveniment au ţinut morţiş să-şi etaleze arta în gătitul balmoşului.

Veniţi din toate colţurile Transilvaniei reprezentanţii Asociaţiilor de crescători de ovine şi caprine au pregătit totul cu migală pentru a desfăta papilele gustative ale clujenilor. La foc mic au aşezat cu grija ceaunele şi s-au pus pe treabă. Secretul ni l-a dezvăluit Cornel Bere din Jucu.

„Taina balmoşului trebuie să rămână în casă, cum se spune, dar pentru cei care vor să încerce să pregătească un balmoş tradiţional, trebuie să ştie că se pun 60-70 de litri de jintuială, adică zerul rămas după strângerea caşului. Făina o pui după ochi, dar trebuie să ai ochiul format. Mai adaugi câţiva pumni de sare şi unt de vacă mesteci până se dezlipeşte de pe mestecău”, explică Cornel Bere.

Pentru cei care au înfruntat ploaia, aşteptarea a meritat. Pentru doar 5 lei porţia, balmoşul a fost o adevărată delicatesă. „Când eram copil mergeam şi eu cu părinţii la stână după jintuială. Mergeam pe la 12 noaptea, câţiva kilometri până la stână, ca să aducem jintuiala şi făceam balmoş acasă. Aşa era pe vremea noastră, noaptea mergeai la stână, nu în discotecă aşa cum fac tinerii din ziua de azi”, povesteşte o doamnă năpădită de amintiri.

Sărbătoarea Balmoşului Ardelenesc a fost condimentată, cum altfel, cu un spectacol de muzică populară, gustat din plin de participanţi. Pentru a mai „îndulci aşteptarea, bucătarii s-au întrecut şi în poezii, create pe loc, în funcţie de inspiraţie şi … concurenţă. „Fetele din Apahida, nu ştiu freca mămăliga, şi o freacă cu piciorul ca să-şi mai aline dorul … de balmoş”, suna una dintre creaţiile oierilor din Jucu, cu trimitere la concurenţa din localitatea Apahida.

Evenimentul a fost un succes, iar organizatorii au promis clujenilor că asemenea manifestări vor fi organizate şi cu alte ocazii. „Am sperat că vremea va ţine cu noi, dar ne-a cam dat planurile peste cap. Până la urmă totul e bine când se termină cu bine. Clujenii au demonstrat că iubesc tradiţiile şi au venit în număr mare la acest eveniment şi asta este satisfacţia noastră, pentru că am organizat acest eveniment pentru ei, pentru a păstra vii tradiţiile”, a declarat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Muresan says:

    sa traiasca organizatorii. Foarte frumos!

Postaţi un comentariu