Dorin Ungur, inspectorul-şef al ISU Cluj: îmi reproşez că nu am trimis mai multe forţe la locul accidentului

Foto: Dan Bodea

 La sfârşitului evenimentului în care a fost prezentată Evaluarea activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj pentru anul 2013, colonelul Dorin Ungur, inspectorul-şef al ISU Cluj şi col. Ioan Rus din partea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Cluj au făcut mai multe declaraţii cu privire la implicarea instituţiilor pe care le reprezintă în operaţiuniile de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic din data de 20 ianuarie.

“Îmi doresc ca în acest caz să se desfăşoare o anchetă şi să se afle adevărul la ceea ce s-a întâmplat în seara tragicului eveniment. Din punctul instituţiei de vedere, într-un sistem de urgenţă nu se poate acţiona decât în baza unor proceduri foarte stricte. Din punctul nostru de vedere, procedurile au fost respectate, fără nicio problemă. Doctorul Zamfir, din câte ştiu nu a reuşit să transmită coordonatele. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu localizează avioane, nu localizează telefoane, nu localizează oameni, ci pune la dspoziţia celor care sunt implicaţi în rezolvarea situaţiilor de urgenţă, date despe localizarea apelului, care sunt primite de către operatorii de telefonie mobilă. Aceste date sunt celula şi sectorul pe care este înscris telefonul mobil. Toate datele au fost puse la dispoziţie tot timpul din primul moment, de la ora 16.16 minute şi Toate instituţiile care au fost implicate aveau aceleaşi date. Nu ştiu cine poate să localizeze un telefon” a declarat col. Ioan Rus din partea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Cluj.

„ISU Cluj nu a fost o verigă slabă în operaţiunile de salvare, dar îşi asumă nişte greşeli din cauza unor informări nu tocmai exacte. Informaţia despre accident eu am primit-o înainte de ora 16.16 şi am început să luăm măsurile necesare. La faţa locului am trimis echipaje de salvare, echipaje SMURD, care să le acorde asistenţa medicală victimelor. Nu ne-am pus problema că va fi o greutate în a găsi epava. Coordonatele ne-au fost comunicate prin dispecerat şi dispeceratul le-a primit de la ROMATSA, la fel ca cei de la Off Road Transilvania” a precizat colonelul Dorin Ungur, inspectorul-sef al ISU Cluj.

Acesta a adăugat că ISU Cluj a cerut în primul rând ajutorul Vânătorilor de munte care erau pregătiţi să intervină dacă între timp nu erau găsiţi supravieţuitorii. În ceea ce priveşte intervenţia Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Cluj, colonelul Dorin Ungur a insistat că ISU Cluj nu a oprit pe nimeni să intervină în operaţiunile de salvare cu atât mai puţin pe salvamontiştii clujeni. Şeful ISU Cluj a precizat că fără oamenii din zonă le-ar fi fost imposibil să să apropie de zona accidentului. „Oamenii locului au ajuns primii. Nu este prima misiune la care noi mergem şi nu suntem primii. Dacă scădem drumul, scădem căutarea şi dacă se ştiau exact coordonatele exacte, am fi ajuns la răniţi, sincer vă spun, în trei ore. De asemenea, dacă nu era ceaţă, probabil că elicopterul care s-ar fi ridicat, ar fi dat alarma şi ar fi avut loc o evacuare aeriană”, a declarat colonelul Dorin Ungur. „Echipajele de aici din Cluj au început să plece în jur de ora 16.20, deoarece ambulanţele erau în misiuni şi a trebuit să transferăm echipamentul pe maşinile care urmau să plece”, afirmat colonelul Dorin Ungur, inspectorul-şef al ISU Cluj. Printre reproşurile pe care şi le aduce şeful ISU Cluj este şi faptul că nu a dispus deplasarea mai multor forţe în zona accidentului, dat fiind locul incert unde a avut loc aterizarea forţată a avionului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu