Decizie în cazul căldurii din Zalău: instanţa a anulat contractul de vânzare a conductei de termoficare

Instanţa a anulat, joi, contractul de vânzare - cumpărare a conductei

Magistraţii Tribunalului Sălaj au admis, joi, 24 octombrie, în parte, cererea formulată de lichidatorul firmei româno-maghiare E Star Distriterm ZA Zalău, fostul concesionar al serviciului de distribuţie şi transport al energiei termice în sistem centralizat din Zalău, cerere privind anularea contractului de vânzare – cumpărare către firma-mamă din Ungaria a conductei de termoficare a oraşului.

Potrivit informaţiilor primite de la judecătorul Daria Brăduţa Ţăran, odată cu admiterea cererii lichidatorului, în baza Legii insolvenţei se anulează contractul de vânzare-cumpărare nr.3321 încheiat în 26 septembrie 2012 între debitoarea E Star Distriterm ZA Zalău şi E STAR Alternativ Energia Szolgaltato Nyrt Budapesta.

Magistraţii obligă, totodată, pârâta E STAR Alternativ Energia Szolgaltato Nyrt Budapesta „să restituie averii debitoarei bunurile transmise prin actul anulat (…), în valoare totală de 3.276.224, 21 de lei. Mai mult, potrivit judecătorului Daria Brăduţa Ţăran, instanţa „constată reaua credinţă a pârâtei E STAR Alternativ Energia Szolgaltato Nyrt Budapesta la încheierea contractului anulat şi, în consecinţă, pârâta va pierde creanţa rezultată din repunerea în situaţia anterioară încheierii acestui act”.

Singura parte a cererii lichidatorului care nu a fost admisă de magistraţii Tribunalului Sălaj este cea referitoare la obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.

Soluţia de astăzi nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de şapte zile de la comunicare.

Pentru Primăria Zalău, decizia judecătorilor înseamnă că de acum va avea de negociat pentru folosirea conductei de termoficare cu lichidatorul, nu cu firma din Budapesta, cu care discuţiile avute până acum nu s-au desfăşurat tocmai pe placul municipalităţii. „Nu am luat legătura, deocamdată, cu lichidatorul, dar o vom face şi sunt convins că vom găsi o formulă prin care să închiriem, până la rămânerea definitivă a hotărârii de azi. După definitivarea hotărârii, vom achiziţiona conducta”, ne-a declarat primarul Radu Căpîlnaşiu.

Reamintim că problemele au apărut în momentul în care firma E Star Distriterm ZA Zalău, o societate în care Consiliul Local Municipal Zalău avea o participare de 49 la sută, restul de 51 la sută aparţinând E STAR Alternativ Energia Szolgaltato Nyrt Budapesta, a decis să renunţe la contractul de concesiune a serviciului de distribuţie şi transport a agentului termic în sistem centralizat. Se întâmpla în mai 2012, la doar un an şi jumătate de la momentul în care firma concesionase pe 49 de ani acest serviciu. Pentru că firma româno-maghiară şi firma din Budapesta, pe de-o parte, nu au reuşit să se înţeleagă pe condiţiile de reziliere a contractului, cele două părţi au ajuns în instanţă, pe rolul Tribunalului Sălaj existând, în acest sens, în proces pe fond. Litigiul privind conducta, vândută de Distriterm către firma – mamă în condiţii ilegale – cel puţin asta a stabilit instanţa – este doar o parte a procesului de fond.

Soluţia de azi este importantă pentru asigurarea căldurii în sistem centralizat, în special în şcoli, firma din Ungaria permiţând folosirea conductei doar în condiţiile în care Primăria ar fi răscumpărat-o.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu